Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Τα περίεργα έθιμα της Τσικνοπέμπτης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Shutterstock / Gregory Gerber

Η Τσικνοπέμπτη είναι μία από τις πιο αγαπημένες γιορτές των Ελλήνων, που δεν χάνουν ευκαιρία να την τιμήσουν με κάθε λογής κρέας. Έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη της Αποκριάς, γνωστή και ως «Κρεατινή», καθώς όλοι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που πρόκειται να ακολουθήσει.

Πέρα από την συνηθισμένη ψησταριά και τα παϊδάκια, ποια άλλα περίεργα έθιμα τηρούνται σε όλη την Ελλάδα την ημέρα της Τσικνοπέμπτης;

Κομοτηνή

Το έθιμο στην Κομοτηνή επιβάλει το «καψάλισμα της κότας», που πρόκειται να φαγωθεί την Κυριακή της Αποκριάς και τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα. Συγκεκριμένα, ο αρραβωνιαστικός στέλνει στο ταίρι του μία κότα και εκείνη ανταποδίδει στέλνοντάς του έναν μπακλαβά και μία κότα γεμιστή.

Σέρρες

Στις Σέρρες οι άνθρωποι ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας πάνω σε αυτές, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος της βραδιάς κάποιος αναλαμβάνει να κάνει το προξενιό ανάμεσα στους ελεύθερους της γειτονιάς.

Ξάνθη

Στην κεντρική πλατεία πραγματοποιείται μία σειρά εκδηλώσεις και οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης, προσφέρουν εδέσματα που έχουν φτιάξει και ο κόσμος διασκεδάζει με μουσική και χορό.

Κέρκυρα

Στην παλιά πόλη της Κέρκυρας λαμβάνουν χώρα τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή Πέτε Γόλια και δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα γνωστό σε όλους μας κουτσομπολιό! Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» της πόλης της Κέρκυρας.

Θήβα

Την ημέρα εκείνη λαμβάνει χώρα το έθιμο του βλάχικου γάμου και γίνεται το προξενιό δύο νέων.