«Ευβότρυ»: Η οικογενειακή βιοτεχνία από το Λασίθι που φτιάχνει προϊόντα από μούστο

«Ευβότρυ»: Η οικογενειακή βιοτεχνία από το Λασίθι που φτιάχνει προϊόντα από μούστο
Ο Στέφανος Κασσωτάκης στους αμπελώνες
ευβοτρυ
Ο Στέφανος Κασσωτάκης στους αμπελώνες

Στο νομό Λασιθίου, στην επαρχία της Ιεράπετρας, ο Στέφανος Κασσωτάκης και η οικογένειά του δημιούργησαν μία οικοτεχνία με το όνομα «ΕΥΒΟΤΡΥ», με παραδοσιακά προϊόντα από σταφύλι και μούστο, με τοπικές συνταγές, όπως τα έφτιαχναν παλιά.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το «ΕΥΒΟΤΡΥ»;

Είχα χρόνια επαφή με το μούστο. Από μικρό παιδάκι θυμάμαι, επειδή είχαμε αμπέλια στην οικογένεια, να έχουμε στο σπίτι μούστο και να φτιάχνουμε τέτοια καλούδια. Λόγω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις μου ήρθε η ιδέα, εντελώς ξαφνικά. Βέβαια ήμασταν γενικά στον χώρο, οπότε δεν χρειάστηκε να πάμε μακριά για να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα, αλλά είναι κάτι που το αγαπάω και το κάνω με μεράκι και φυσικά με τη βοήθεια και της συζύγου και των παιδιών μου. Τώρα διανύουμε την πρώτη μας σεζόν.

Τι σημαίνει «ΕΥΒΟΤΡΥ»; Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;

η λέξη «εύβοτρυ» σημαίνει καλό κλίμα. Όταν ψάχναμε να βρούμε μία λέξη, έναν όρο γύρω από το μούστο και το σταφύλι, κάτι που να είναι ξεχωριστό, μία φίλη μας, φιλόλογος και γνώσης της ελληνικής γλώσσας, σκέφτηκε αυτή τη λέξη. Μας άρεσε πολύ και καταλήξαμε σε αυτό.

Τι προϊόντα φτιάχνετε;

Εκτός από μουσταλευριά φρέσκια, φτιάχνουμε κάποια ρετσέλι, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα βουτηγμένα στο πετιμέζι και ψημένα, χωρίς ζάχαρη, με ξηρούς καρπούς και σταφίδα. Φτιάχνουμε αποξηραμένη μουσταλευριά γεμισμένη με καρύδι ή αμύγδαλο. Επίσης έχουμε σταφιδωτά που είναι του τόπου μας, μουστοκούλουρο, χαλβά με πετιμέζι, διάφορα βουτήματα, γλυκό σταφύλι, σταφίδα και γενικά ό,τι υγιεινό μπορεί να φτιαχτεί από σταφύλι. Και κυρίως, όπως φτιάχνονταν παλιά. Αυτή είναι και η βασική μας αρχή. Όχι βιομηχανοποίηση.

Από πού παίρνετε τις πρώτες ύλες σας;

Το μεγαλύτερο μέρος είναι από τα δικά μας αμπέλια και τα υπόλοιπα από επιλεγμένους παραγωγούς και συνεργάτες. Τώρα με την καινούρια σεζόν έχουμε βρει και βιολογική καλλιέργεια, ώστε να κυκλοφορήσουμε και τα βιολογικά μας προϊόντα, που έχουν μεγάλη ζήτηση.

Σε αυτή την προσπάθεια, υπήρχε κάποια κρατική επιχορήγηση;

Υπήρχε, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα που κάλυπτε το 50% αυτής της επιχειρηματικής προσπάθειας. Βέβαια, και με την επιχορήγηση ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη και τα έξοδα και όταν τελικά ολοκληρωθεί το έργο και έχεις βάλει κάποιο κεφάλαιο, αν όλα πάνε καλά, παίρνεις πίσω το 50%.

Τα προϊόντα από μούστο, όπως η μουσταλευριά δεν υπάρχουν στο εξωτερικό. Πιστεύετε θα έχουν ανταπόκριση στο κοινό εκτός Ελλάδας;

Ορισμένοι λαοί το γνωρίζουν, αλλά κι εκείνοι που δεν το γνωρίζουν, μέσα από την σωστή προώθηση μπορούν να το γνωρίσουν. Βέβαια αυτό είναι κάτι που γίνεται σιγά σιγά. Εμείς τώρα έχουμε αρχίσει να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον χώρο και πιστεύω ότι με την καινούρια σεζόν θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση. Για το λόγο αυτό κάνουμε και κινήσεις για να γίνουν γνωστά τα προϊόντα μας και στο εξωτερικό.

Που μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας;

Φυσικά, εδώ στην Κρήτη. Έχουμε κάποιους συνεργάτες στην Αθήνα και προσπαθούμε να επεκτείνουμε το δίκτυό μας και σε άλλες περιοχές. Όπου μπορούμε να πάμε, πάμε!