7 μύθοι γύρω από την κρίση πανικού

7 μύθοι γύρω από την κρίση πανικού
Getty Images/Vetta

Αν και τα επεισόδια πανικού, οι κρίσεις δηλαδή έντονου άγχους με την παράλληλη βίωση σωματικών συμπτωμάτων, αποτελούν την πραγματικότητα πολλών ανθρώπων, συνοδεύονται συχνά από μύθους και παρανοήσεις. Η Ναταλία Κουτρούλη, Ψυχολόγος Υγείας, μας βοηθά να εξετάσουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Μύθος #1 «Θα λιποθυμήσω»

Η λιποθυμία προκαλείται κυρίως από την σημαντική πτώση της πίεσης του αίματος. Όμως κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πανικού η πίεση ανεβαίνει, συνεπώς το άτομο δεν κινδυνεύει να λιποθυμήσει.

Μύθος #2 «Τα σωματικά συμπτώματα υποδηλώνουν κάτι παθολογικό»

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πανικού ο εγκέφαλος δίνει το σήμα στο σώμα να αντιδράσει σαν να έρχεται αντιμέτωπος με έναν πραγματικό εξωτερικό κίνδυνο. Συνεπώς, εντελώς φυσιολογικά, το σώμα κινητοποιείται για να ανταπεξέλθει. Για παράδειγμα, αυξάνεται η πίεση για να μεταφερθεί περισσότερο αίμα στα άκρα έτσι ώστε να τρέξει το άτομο πιο γρήγορα και να ξεφύγει από την απειλή και αυτός είναι και ο λόγος που το άτομο βιώνει ταχυπαλμία, εφίδρωση και ζαλάδα. Αυτό που είναι σημαντικό να έχει κάποιος κατά νου στη διάρκεια ενός επεισοδίου, είναι ότι τα συναισθήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του οργανισμού να προστατεύσει το άτομο και όχι να το βλάψει.

Μύθος #3 «Δε θα το ξεπεράσω ποτέ»

Κι όμως, τα επεισόδια πανικού μπορεί να γίνουν μια ανάμνηση του παρελθόντος αν αποφασίσει κανείς να λάβει είτε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είτε την ενδεικνυόμενη γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Μύθος #4 «Μόνο αν αποφεύγω τα πάντα, δε θα έχω κρίσεις πανικού»

Τα επεισόδια πανικού δεν προκαλούνται από την επαφή με τα ερεθίσματα, αλλά από την ερμηνεία που κάνουμε ως προς τη σοβαρότητά τους ή τη συνέπειά τους στη ζωή μας. Αν αποφεύγουμε τις δύσκολες για εμάς καταστάσεις, θα εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και η ερμηνεία μας αυτή θα αυξήσει το άγχος μας και συνεπώς την πιθανότητα βίωσης μιας κρίσης άγχους.

Μύθος #5 «Οι κρίσεις πανικού είναι ο προάγγελος σοβαρότερων ψυχικών διαταραχών»

Τα επεισόδια πανικού είναι μια μεμονωμένη συναισθηματική αντίδραση σε δύσκολες περιόδους του ατόμου. Υποδηλώνουν μια ψυχική ευαλωτότητα, αλλά δεν αποτελούν διαγνωστικά το πρώτο βήμα για την εκδήλωση άλλης ψυχικής διαταραχής, όπως για παράδειγμα, η μανιοκατάθλιψη.

Μύθος #6 «Κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει»

Όταν κανείς βιώνει ένα επεισόδιο πανικού νιώθει αβοήθητος και μόνος. Όμως, οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής του πάσχοντα σίγουρα θέλουν να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι του συμβαίνει και να βοηθήσουν. Αρκεί να τους εξηγήσει το άτομο πώς θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν και ποιες συμπεριφορές θα είναι βοηθητικές.

Μύθος #7 «Οι βαθιές εισπνοές θα με χαλαρώσουν»

Αντιθέτως, όταν εισπνέουμε βαθιά παίρνουμε μεγαλύτερη από το απαραίτητο ποσότητα οξυγόνου, με συνέπεια την «υπεροξυγόνωση» που δημιουργεί πιο έντονη ζάλη και μούδιασμα. Είναι προτιμότερο να αναπνέει κανείς ήρεμα και σταθερά για να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πανικού.