Οι ερευνητές μπορεί να βρήκαν το μυστικό της ευτυχίας

Οι ερευνητές μπορεί να βρήκαν το μυστικό της ευτυχίας
Shutterstock / suravid

Γνωρίζετε τι είναι αυτό που σας κάνει χαρούμενους; Μπορεί να νομίζετε ότι είναι οι διακοπές, μία προαγωγή, ένα νέο αυτοκίνητο, ένα καλό βιβλίο, η συντροφιά των αγαπημένων σας προσώπων ή ο χρόνος που περνάτε με τον σκύλο σας.

Στην πραγματικότητα, τίποτα από τα παραπάνω δεν σας κάνει χαρούμενους. Παρ' ολ' αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τι μας κάνει χαρούμενους περιγράφεται άψογα μέσα από αυτή την εξίσωση.

Πώς μεταφράζεται αυτή η εξίσωση; Ένα κομμάτι της ευτυχίας μας εξαρτάται από αν υπόλοιποι γύρω μας έχουν την ίδια τύχη με εμάς, την ίδια στιγμή με εμάς.

Οι ερευνητές από το University College London (UCL) κατέληξαν σε αυτή την φόρμουλα το 2014, αλλά πρόσφατα την εμπλούτισαν με νέα δεδομένα που συνέλεξαν σχετικά με κάτι που ονόμασαν «ισότητα της στιγμής».

«Η ανισότητα μειώνει την ευτυχία, τόσο όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερα, όσο και όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν λιγότερα από τους γύρω τους», είπε στην The Huffington Post, ο συγγραφέας της έρευνας, Robb Rutledge, και ερευνητής στο UCL.

Με άλλα λόγια, είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι όταν ζούμε στις ίδιες συνθήκες με τους γύρω μας, αλλά αν κάποιος κοντά μας είναι λιγότερο ή περισσότερο εύποροι, τότε τα επίπεδα της ευτυχίας μας πέφτουν. Αυτή η αντίδραση μπορεί να μας οδηγήσει στο να είμαστε λιγότερο ή περισσότερο γενναιόδωροι στους γύρω μας, ανέφερε ο Rutledge.

Το πείραμα

Οι ερευνητές εξέτασαν 47 συμμετέχοντες σε ζευγάρια, στα οποία είχε δοθεί ένα ποσό χρημάτων, τα οποία στοιχημάτιζαν. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ήταν λιγότερο χαρούμενοι, κατά μέσο όρο, όταν έχαναν ένα στοίχημα και το ζευγάρι τους έχανε. Αυτό οφειλόταν, κατά πάσα πιθανότητα σε συναισθήματα ενοχής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αντίστοιχα, όταν οι συμμετέχοντες έχαναν και το ζευγάρι τους κέρδιζε, ένιωθαν και πάλι λιγότερη χαρά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν οι συμμετέχοντες ένιωθα ενοχή, ήταν πιο πιθανό να δώσουν τα μισά τους χρήματα, από τα στοιχήματα. Όσοι κρατούσαν τα χρήματά τους, ένιωθαν ζήλια. Τα αποτελέσματα αυτά, δείχνουν ότι η ανισότητα μειώνει την ευτυχία και υπονομεύει την γενναιοδωρία. Αυτά τα αποτελέσματα, προσέθεσαν οι ερευνητές στην αρχική τους φόρμουλα της ευτυχίας.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η γενναιοδωρία των ανθρώπων συνδέεται άμεσα στον τρόπο που η ανισότητα επηρεάζει την ευτυχία, ανέφεραν οι συγγραφείς την έρευνας σε δήλωσή τους.

Η παγίδα

Η αρχική εξίσωση των επιστημόνων το 2014 ανέφερε ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από τις προσδοκίες μας. Αυτό αφορά, όχι το πόσο καλά τα πηγαίνει κανείς τη δεδομένη στιγμή, αλλά αν τα πηγαίνεις καλύτερα από όσο νόμιζες, αλλά ο Rutledge και η ομάδα του βρήκαν ένα ακόμα κομμάτι του παζλ.

«Πολλά πράγματα μπορεί να επηρεάσουν την ευτυχία μας και αυτές τις εξισώσεις αρχίζουν να βρίσκουν μερικές από τις σημαντικές μεταβλητές, όπως η ανταμοιβή, οι προσδοκίες και το τι συμβαίνει στους άλλους ανθρώπους», είπε ο Rutledge.

Φυσικά, στην επιστήμη υπάρχει πάντα και το ερευνητικό λάθος, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που αλλάζει συνεχώς όπως η ευτυχία.

Επιπλέον, το δείγμα της έρευνας ήταν πολύ μικρό και ο ίδιος ο Rutledge αναφέρει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Στο δικό μας πείραμα, όλοι ξεκινούν με τα ίδια χρήματα, οπότε μπορεί να έχουν το ίδιο ή άνισο αποτέλεσμα. Στον πραγματικό κόσμο, υπάρχει ήδη πολλή ανισότητα και δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο επηρεάζει την ευτυχία», προσέθεσε.

Τελικά, μία φόρμουλα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν από που πηγάζει η ευτυχία τους, κάτι που θα συμβάλλει στην διάθεση και την καλύτερη κατανόηση του εαυτού.

«Εάν θέλουμε να κατανοήσουμε την ευτυχία, πρέπει να μπορούμε να την προβλέψουμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη και, την ίδια στιγμή, να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας λίγο καλύτερα», εξήγησε ο ίδιος.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.