Ο παραδοσιακός, χειροποίητος τουρβάς επιστρέφει στη μόδα

Ο παραδοσιακός, χειροποίητος τουρβάς επιστρέφει στη μόδα
tourvas

Εάν κοιτάξει κανείς παλαιότερες φωτογραφίες από τους ανθρώπους, κυρίως, της υπαίθρου και των ελληνικών νησιών, η εικόνα ενός άντρα ή μία γυναίκας με ένα σακίδιο στον ωμό θα του είναι γνώριμη. Ο παραδοσιακός τουρβάς, ή τορβάς ή ντορβάς, όπως ονομάζεται χρησιμοποιείτο για να φυλάξουν μέσα οι άνθρωποι το κολατσιό τους, το νερό τους, τα ρούχα της δουλειάς και τα εργαλεία τους. Μπορεί πλέον η εικόνα του τουρβά να μην είναι τόσο συνηθισμένοι, αλλά τρεις άνθρωποι, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Ευθαλία Κυρίτση και η Σπυριδούλα Σιαλμά, αποφάσισαν να φέρουν την παράδοση και πάλι στην μόδα και να δημιουργήσουν τουρβάδες, με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τους. Ο Γιώργος Κυρίτσης, μιλά για το επαγγελματικό τους εγχείρημα και την απόφασή τους να επαναφέρουν παλιές μνήμες στη σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από το tourvas.com.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι ο τουρβάς;

Ο τουρβάς ή διαφορετικά τορβάς και ντορβάς είναι η ονομασία, μαζί με κάποιες πανομοιότυπες ονομασίες (αναλόγως την περιοχή προέλευσής τους), ενός σακιδίου αυτοσχέδιου που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλαιότερης εποχής για να μεταφέρουν τα εργαλεία τους, τα υλικά τους ή οτιδήποτε άλλο. Η χρήση αυτού του σακιδίου υπάρχει ακόμα και σήμερα σε αρκετές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Κατασκευαζόταν από τα περίσσια υφάσματα του νοικοκυριού και οι υμάντες του είναι φτιαγμένοι από πλακέ φυτίλι λάμπας πετρελαίου. Τα λιγοστά αυτά υλικά ήταν αρκετά για την κατασκευή ενός πολύ ανθεκτικού και άνετου σακιδίου.

Πώς αποφασίσατε να επαναφέρετε ένα τόσο παραδοσιακό αντικείμενο στο σήμερα;

Η εικόνα ενός ακούραστου ανθρώπου που περπατούσε το νησί της Σερίφου, πάντα με έναν τουρβά στην πλάτη, προσπαθώντας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στη γη που καλλιεργούσε και στα ζωντανά που περιποιούταν, από μελίσσια μέχρι μπαξέδες γεμάτους φρούτα και λαχανικά. Ποτέ δεν κουβάλησε μια σύγχρονη τσάντα και πάντα περιμέναμε όταν τον συναντούσαμε να μας φυλέψει με κάτι που είχε στον τουρβά του. Οι αναμνήσεις, οι εικόνες αυτές όπως επίσης και το νησί μου είναι η έμπνευση μου. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με λίγα σχέδια στην αρχή και με λίγα καταστήματα προσπαθώντας κάθε χρόνο να κάνουμε και κάτι παραπάνω.

Πότε δημιουργήθηκε το «Τουρβάς»; Ποιοι βρίσκονται από πίσω;

Tο 2011 ξεκινήσαμε ένα όμορφο ταξίδι προσπαθώντας να επαναφέρουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν στην καθημερινότητά μας. Μια ομάδα 3 ανθρώπων μαζί με έμενα βρίσκεται πίσω από τον tourva.com

Πώς κατασκευάζονται οι τσάντες σας; Με τι υλικά;

Aπό βαμβακερά επί το πλείστων υφάσματα και οι ιμάντες του είναι φτιαγμένοι από πλακέ φιτίλι λάμπας πετρελαίου

Πιστεύετε ότι έχουμε κάνει στροφή στην παράδοση;

Τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι παρατηρείται όλο και περισσότεροι μία τάση για την παραγωγή προϊόντων σχετικά με την παράδοσή μας. Σε αρκετές περιπτώσεις από αυτές, αυτό γίνεται με μια διαφορετική ματιά, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτό νομίζω ότι κάνουμε κι εμείς.

Πόσο δύσκολο/ εύκολο είναι να ξεκινήσει στην Ελλάδα μία μικρή επιχείρηση με χειροποίητα προϊόντα;

Δεν έχουμε την παραμικρή διάθεση να στρογγυλέψουμε την κατάσταση και τις δυνατότητες που δίνει αυτό το κράτος στους πολίτες του. Είναι πλέον πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να επιχειρηθεί το οτιδήποτε στην Ελλάδα. Όμως η χώρα μας σαν τόπος και σαν ιστορία, έχει τη δυνατότητα να παρέχει επιχειρηματικές ευκαιρίες σε αφθονία. Εμείς απλά έχουμε πολύ πείσμα για τη χώρα που αγαπάμε.

Πού μπορούμε να βρούμε τις τσάντες σας;

Σε αρκετά τουριστικά καταστήματα και concept stores στα περισσότερα ελληνικά νησιά, στην Αθήνα σε κεντρικές περιοχές ή μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω fb και να του στείλουμε τον τουρβά που επιθυμεί.