Πάσχα με το κατοικίδιό σας. Τι πρέπει να προσέξετε

Πάσχα με το κατοικίδιό σας. Τι πρέπει να προσέξετε
Vanessa Van Ryzin, Mindful Motion Photography

Πολλοί είναι εκείνοι που φέτος θα περάσουν το Πάσχα μαζί με την οικογένειά τους και με το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Πολλά ζώα είναι ανήσυχα κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών λόγω των κρότων και των βεγγαλικών, ενώ άλλα ανυπομονούν να γευτούν ό,τι θα απομείνει από το παραδοσιακό αρνί και το πασχαλινό τραπέζι. Η κτηνίατρος Νάνσυ Μπλέτσα, εξηγεί τι πρέπει να προσέξει κανείς στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου του το Πάσχα αλλά και πως να το προστατεύσει από τις κροτίδες που το αναστατώνουν.

Διατροφή

Αποφύγετε να δώσετε κόκαλα γιατί μπορεί να θρυμματιστούν σε αιχμηρά κομμάτια και να προκαλέσουν διάτρηση ή τραυματισμό του βλεννογόνου, του οισοφάγου, του στομάχου ή του εντέρου όπως επίσης και να προκαλέσουν γαστρεντερικές δυσκολίες ή γενικότερα γαστρεντερικές διαταραχές. Από εκεί και πέρα, αποφάγια από το τραπέζι όπως αυγά, λίπη, πέτσες κλπ, μπορούν να προκαλέσουν από γαστρεντερικές διαταραχές, εμετούς και διάρροιες έως και οξεία παγκρεατίτιδα, μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει έως και σε θάνατο.

Η σοκολάτα περιέχει μεθυλοξανθίνες, ουσίες τοξικές για το σκύλο ακόμα και σε μικρή ποσότητα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σιελόρροια, σπασμούς και διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Αν υποψιάζεστε πως ο σκύλος σας έφαγε έστω και μικρή ποσότητα σοκολάτας, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Γενικά, το να δίνουμε στον σκύλο αποφάγια από το τραπέζι (από πατάτες και κρέατα μέχρι σάλτσες και σαλάτες) μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Η υπερβολική και χωρίς επίβλεψη κατανάλωση ανθρωπίνων τροφών, ειδικά από σκύλους άμαθους σε αυτά τα είδη τροφής, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας, μέχρι και στροφή στομάχου.

Κροτοφοβία

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αλλά και γατιών, γνωρίζουν πως οι μέρες του Πάσχα είναι αρκετά στρεσογόνες για το κατοικίδιό τους, λόγω των κροτίδων/βεγγαλικών/πυροτεχνημάτων κλπ. Αν έχετε διαπιστώσει πως το κατοικίδιό μας υποφέρει από κροτοφοβία, καλό είναι να αποφύγετε χώρους από όπου θα μπορεί να διαφύγει ή να τραυματιστεί, όπως το μπαλκόνι και η ταράτσα. Περιορίστε το σε έναν ήσυχο χώρο όπου θα νιώθει ασφάλεια και μείνετε μαζί του όντας και οι ίδιοι ήρεμοι, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν πρέπει να επιβραβεύετε τη φοβική αυτή συμπεριφορά με χάδια και αγκαλιές, αλλά ούτε να το μαλώνετε γιατί του δίνετε έναν ακόμα λόγο να φοβάται. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, συμβουλευτείτε απαραίτητα τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα κρίνει και θα αποφασίσει αν το ζώο χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, όπως ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά ή αν πρέπει να σας χορηγήσει σκευάσματα φερομονών.

Νάνσυ Μπλέτσα

Κτηνίατρος

Ιατρείο Μικρών Ζώων Mπαμπλένης Θεόδωρος

Ευφρονίου 4, Παγκράτι

Τηλ: 21 0725 2722