Οι Νύχτες των Κρυστάλλων στο Malmö
Thomas Robbin via Getty Images

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης

Το 2014, η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.Στις 9 Φεβρουαρίου 2015, η Παλαιστίνη άνοιξε την επίσημη πρεσβεία της στη Στοκχόλμη με αποτέλεσμα την επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων της Σουηδίας με το Ισραήλ. Παρόλα αυτά, η Σουηδία πέτυχε την ικανοποίηση ενός τεράστιου ποσοστού του πληθυσμού της. Οι Μουσουλμάνοι της Σουηδίας υπολογίζονται γύρω στο 15% του σουηδικού πληθυσμού ενώ οι Εβραίοι μόλις στο 0,5%.

Η Εβραιο Πολωνή Judith Popinski σε συνέντευξη της ανέφερε:

"Είναι απόλυτα λογικό να προστατεύουν και να προάγουν τα συμφέροντα των μουσουλμάνων. Είναι περισσότεροι από τους Εβραίους και αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες ψήφους. Η γραμμή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν προστατεύει όσους θα τους φέρουν ψήφους."Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, έχει υποστηρίξει ανοιχτά την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης και έχει κατακεραυνώσει την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Άραβες και στη Μέση Ανατολή.

Ο Δήμαρχος του Μάλμε

Οι μεγαλύτερες ευθύνες για την φυγή των Εβραίων και τα περιστατικά βίας επιρρίπτονται στον Ilmar Reepalu του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και της αριστερής πτέρυγας. O Ilmar Reepalu έκατσε στην καρέκλα του Δημάρχου του Μάλμε από το 1995 έως το 2013 και πολλοί του προσάπτουν ότι υποστήριξε ανοιχτά τους Άραβες Μουσουλμάνους του Μάλμε και θέλησε την φυγή των Εβραίων. Φωνές κυρίως του δημοσιογραφικού χώρου τον χαρακτήρισαν αντισημίτη και αριστερό εξτρεμιστή.

" Εάν οι Εβραίοι θέλουν να φύγουν από την πόλη είναι δικαίωμα τους. Κανείς στο Μάλμε δεν τους εξαναγκάζει να φύγουν. Το Μάλμε είναι μία πόλη πολυπολιτισμική και οι Εβραίοι πρέπει να καταλάβουν ότι πολλά περιστατικά είναι απόρροια των πολιτικών του Ισραήλ. Εάν δεν θέλουν να γίνονται στόχος, θα πρέπει να δείξουν ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές του Ισραήλ και να σταματήσουν να το υποστηρίζουν με τις διαδηλώσεις τους.Ilmar Reepalu

Η γειτονιά του Rosengard

"Εδώ και χρόνια, επισκέπτομαι τα σχολεία για να μιλήσω για το Ολοκαύτωμα. Θέλω να πω τις εμπειρίες μου έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία. Παρατηρώ ότι στα σχολεία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μουσουλμανόπαιδων, οι μαθητές με αγνοούν και πολλές φορές με χλευάζουν. Οι γονείς και οι πολιτικοί τα έχουν γεμίσει με μίσος και έχουν δημιουργήσει μία διαβολική και διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι είναι Εβραίος και για το τί κάνει ένας Εβραίος στους Άραβες στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, στη γειτονιά του Rosengard φοβάμαι πολύ να ξαναπατήσω ενώ και τα σχολεία μόνα τους αποκλείεται να με ξανακαλέσουν. Judith Popinski

Η γειτονιά Rosengard είναι μία από τις φτωχότερες γειτονιές του Μάλμε. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι Άραβες και το 2010, το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή ξεπερνούσε το 80%. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα περιστατικά αντισημιτικής βίας ξεκινούν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Παρόλα αυτά, όσοι υποκινούν τα επεισόδια και δημιουργούν αυτό το κλίμα τρόμου δεν φαίνεται να έχουν την υποστήριξη των θρησκευτικών τους αρχών. Ο Διευθυντής του Ισλαμικού Κέντρου του Μάλμε, Bejzat Becirov έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ντρέπεται για τους Μουσουλμάνους που κάνουν όλα αυτά.

"Δεν μπορώ να καταλάβω πως εκδηλώνουν τόσο μίσος τη στιγμή που και εμείς γινόμαστε αντικείμενα εκδήλωσης μίσους από τους ακροδεξιούς. Οι νεοναζί πετάνε συνέχεια κεφάλια γουρουνιών στο τζαμί ενώ σχεδόν κάθε βδομάδα βρίσκουμε τα τζάμια μας σπασμένα."

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η κατάσταση στο Μάλμε κίνησε το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικά μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους Εβραίους. Τον Απρίλιο του 2012, ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε την Ειδική Σύμβουλο για θέματα αντι-σημιτισμού , Hannah Rosenthal έτσι ώστε να συνομιλήσει με τις αρχές της χώρας και του Μάλμε και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Μετά τη συνάντηση της με τον Δήμαρχο Ilmar Reepalu, η Rosenthal εξέφρασε την απογοήτευση της και την αγανάκτηση της.

" Δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να δει το πρόβλημα και άρα να το λύσει. Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση δεν απέφερε κανέναν καρπό."

Από το 2013, η κατάσταση δείχνει μικρά σημάδια βελτίωσης. Το 2014, οι Εβραίοι του Μάλμε διαδήλωσαν στο κέντρο του Μάλμε χωρίς να προκληθεί κανένα περιστατικό βίας ούτε πριν ούτε μετά τη διαδήλωση. Ο Willy Silberstein της Σουηδικής Επιτροπής κατά του Αντι-σημιτισμού θεωρεί ότι αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι αλλά δεν σημαίνει ότι ο αντισημιτισμός στο Μάλμε θα λάβει τέλος σύντομα. Το 2015, συστάθηκε ένα φόρουμ δια-θρησκειακού διαλόγου στο Μάλμε με σκοπό να γνωρίσουν οι θρησκευτικές μειονότητες του Μάλμε η μία την άλλη και με τον καιρό να εξαλειφθούν οι όποιες εχθρότητες και φοβίες. Μόλις πέρυσι, δημιουργήθηκε ένας νέος θεσμός, τα "kippa marches" ή αλλιώς οι "Πορείες των κιπά". Στην πρώτη πορεία έλαβαν μέρος 400 άνθρωποι και πρωτοστάτησε η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Birgitta Ohlsson.

Η νέα Δήμαρχος

Από την 1η Ιουλίου 2013, τη δημαρχία του Μάλμε ανέλαβε μία νέα εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η Katrin Stjernfeldt Jammeh. Η ίδια δήλωσε στην τοπική εφημερίδα "The Local" ότι θέλει να χτίσει ξανά τις γέφυρες με την εβραϊκή κοινότητα. Άλλωστε δεν μπορεί να έχει εχθρικές σχέσεις με μία εβραϊκή κοινότητα της οποίας η συναγωγή βρίσκεται απέναντι από το γραφείο της.

"Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εβραϊκή μειονότητα. Ο προηγούμενος δήμαρχος μπορεί να έκανε ορισμένα επικοινωνιακά λάθη στην προσέγγιση του με την εβραϊκή κοινότητα όμως είχε το θάρρος να τα παραδεχτεί και να ξεκινήσει μία εκ νέου συζήτηση μαζί τους."

Το Μάλμε έχει γίνει αντικείμενο εντατικής έρευνας τα τελευταία χρόνια. Εντυπωσιάζει η μεταφορά του πεδίου μάχης από τη Μέση Ανατολή σε μία μικρή πόλη της Σκανδιναβίας και η διαιώνιση ενός άσβεστου μίσους χωρίς καμία λογική. Μένει να δούμε εάν μέσα στα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές θα λάβουν μέτρα για να εντάξουν ικανοποιητικά τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες στη σουηδική κοινωνία ή εάν οι "διαφορετικοί" θα αρχίσουν να παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο της επανάληψης της ιστορίας.

Δημοφιλή