ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/08/2016 08:19 EEST | Updated 08/08/2016 09:10 EEST

Απίστευτη κομπίνα με «πειραγμένα» POS για να γλιτώνουν το ΦΠΑ

Michalis Karagiannis / Reuters
A sales staff accepts payment by credit card through a point-of-sale (POS) device at a boutique shop in central Athens, Greece, May 10, 2016. Picture taken May 10, 2016. REUTERS/Michalis Karagiannis

Μία απίστευτη κομπίνα με μηχανάκια POS (συσκευές τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες) ήρθε στο φως σε από κοινού επιχείρηση του υπουργείου Οικονομικών και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Εταιρίες πουλούσαν στην Ελλάδα POS, τα οποία εκτελούσαν συναλλαγές χωρίς να αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ. Και αυτό γιατί ήταν συνδεδεμένα με τράπεζα του εξωτερικού που δεν είχε «σύμβαση» με το ελληνικό Δημόσιο. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του κράτους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ΓΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί 23 άτομα ενώ έχουν κατασχεθεί 164 τερματικά.

Όπως προέκυψε το κύκλωμα είχε πουλήσει 1.195 μηχανήματα σε 971 επιχειρήσεις - κυρίως τουριστικές - στην Ελλάδα αλλά και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας κινήθηκε σε τρία στάδια. Το πρώτο ήταν να βρεθούν οι εταιρίες που πουλούσαν τις συσκευές ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το δεύτερο ήταν να εντοπιστούν τα καταστήματα που είχαν αγοράσει τα POS και εκτελούσαν συναλλαγές χωρίς να αποδίδουν φόρο. Το τρίτο ήταν να διερευνηθεί σε ποια τράπεζα κατέληγαν τα χρήματα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι καταστηματάρχες που είχαν αγοράσει τα συγκεκριμένα μηχανάκια γνώριζαν ότι έχουν αυτή την «ιδιαιτερότητα». Κίνητρό τους ήταν να μην αποδίδουν ΦΠΑ. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στην Αθήνα αρκετά καταστήματα με «πειραγμένα» POS και προχώρησαν σε κατασχέσεις.