Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του «ματωμένου καταρράκτη» στην Ανταρκτική

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του «ματωμένου καταρράκτη» στην Ανταρκτική
instagram

Ο παγετώνας Taylor της Ανταρκτικής είναι γνωστός για τον «ματωμένο καταρράκτη» του, ο οποίος αν και εντυπωσιακός, μέχρι πριν λίγο καιρό παρέμενε μυστήριο.

Ο«ματωμένος καταρράκτης, όπως τον αποκαλούν λόγω του χρώματός του, ανακαλύφθηκε από τον γεωλόγο Griffith Taylor στις αρχές του 1900 και για πολλά χρόνια το περίεργο χρώμα του, αλλά και το νερό που πέφτει συνέχεια παρέμενε μυστήριο για τους ειδικούς. Στις αρχές του 2003 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το κόκκινο χρώμα του οφείλεται στον σίδηρο που περιέχει το νερό από το οποίο δημιουργείται ο καταρράκτης.

Όπως αναφέρει το Condé Nast Traveller, τώρα μία νέα έρευνα ρίχνει περισσότερο φως στο μυστήριο του «ματωμένου καταρράκτη» και βάζει το τελευταίο κομμάτι στο παζλ. Η έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα Fairbanks και το Κολέγιο του Κολοράντο κατάφερε να βρει από που ακριβώς έρχεται το νερό που τρέχει από τον καταρράκτη.

#bloodfalls

A post shared by Kathryn Marks (@choadal_recall) on

Ο παγετώνας Taylor έχει το δικό του μοναδικό υδατικό σύστημα αλμυρού νερού, το οποία κατά πάσα πιθανότητα λειτουργεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αλάτι που έχει το νερό αυτό του δίνει την δυνατότητα να έχει χαμηλότερο σημείο ψύξης, οπότε αν και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και το νερό παγώνει, το νερό του καταρράκτη τρέχει.