Άφησα τη δουλειά μου, απέτυχα σε μια startup και άλλαξε η ζωή μου

Μέχρι να γίνω επιχειρηματίας πίστευα ότι καταλάβαινα τι σημαίνει επείγουσα ανάγκη. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με έκανε να δουλεύω υπερβολικά πολλές ώρες και να πιέζομαι για να πετυχαίνω καλές συμφωνίες. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είχα την αίσθηση του επείγοντος, αλλά στην πράξη η εταιρεία μου θα συνέχιζε να λειτουργεί ακόμη κι αν δεν τα πήγαιν καλά σε κάποιο πρότζεκτ. Είχα ένα δίχτυ ασφαλείας. Αν μια start-up δεν πετύχει την επόμενη καλή συμφωνία, ή αν δεν έχει καλές επιδόσεις, η πτώχευση είναι πάντα ένα ενδεχόμενο.
Brand New Images via Getty Images

Πολλοί άνθρωποι στον τομέα των επιχειρήσεων φαντασιώνονται ότι τα παρατάνε όλα και ξεκινούν μια δική τους επιχειρηματική προσπάθεια. Πριν τρία χρόνια το τόλμησα κι εγώ κάνοντας ακριβώς αυτό, αφήνοντας πίσω μια υψηλή θέση συμβούλου στη διοίκηση για να ξεκινήσω το δικό μου εγχείρημα αναζήτησης ταλαντούχων freelance συμβούλων. Δυστυχώς, το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολούθησα δεν πήγε πολύ καλά, αλλά η εμπειρία που κέρδισα ήταν ό,τι καλύτερο μου συνέβη, από επαγγελματικής άποψης.

Ανέπτυξα τρομερά τις ικανότητές μου, κάτι που μου άνοιξε μια γκάμα ευκαιριών και άλλαξε την τροχιά της καριέρας μου. Αν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την επιχειρηματικότητα, σας δίνω πέντε λόγους για να το σκεφτείτε σοβαρά.

Είσαι άμεσα υπεύθυνος για τα κέρδη και τις ζημίες

Έχοντας περάσει σχεδόν μια δεκαετία να προσλαμβάνω απόφοιτους MBA, έχω προσέξει ότι υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που λείπει ακόμα και σε κορυφαία βιογραφικά - η ευθύνη στα κέρδη και τις ζημίες. Υπάρχουν βιογραφικά που μπορεί να περιλαμβάνουν ειδικές δεξιότητες, προϋπηρεσία σε πασίγνωστες εταιρείες και εκπαίδευση από ξακουστά σχολεία, αλλά τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει την ευθύνη που έχει το general management.

Είτε μιλάμε για ένα καφέ, ένα φορτηγό ή μια start up, το να πρέπει να παράγεις κέρδος είναι ένα απαραίτητο τεστ, που το δοκιμάζεις μόνο ο ίδιος. Το να ξεκινάς το δικό σου επιχειρηματικό εγχείρημα σού δίνει αυτή την ευθύνη αμέσως, αντί να περιμένεις να την αποκτήσεις μέχρι να σκαρφαλώσεις στην κορυφή της επιχειρηματικής πυραμίδας κάποιας μεγάλης επιχείρησης.

Θα περάσεις πιο γρήγορα από τη στρατηγική στην εκτέλεση

Στις προηγούμενες θέσεις που είχα, ήμουν υπεύθυνος ομάδων που είχαν σαν στόχο την παρουσίαση και επιλογή προϊόντων και στρατηγικών για τους πελάτες, αλλά σπανίως ήμουν υπεύθυνος για την εκτέλεση των προσπαθειών. Οι επιχειρηματίες είναι άμεσα υπεύθυνοι για την επιτυχία ή την αποτυχία των εγχειρημάτων τους.

Αυτή η ευθύνη σε κάνει να σκεφτείς διάφορες εναλλακτικές, να είσαι ευέλικτος και να οδηγήσεις τις αλλαγές από τη σύλληψη στην εκτέλεση με ένα συγκεκριμένο ρυθμό. Η μικρή κλίμακα ενός νέου εγχειρήματος σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τα αποτελέσματα των ελιγμών σου πολύ γρήγορα, και σε ωθεί να δοκιμάσεις διαφορετικές ιδέες σε πραγματικό χρόνο. Είτε παραμείνεις επιχειρηματίας είτε επιστρέψεις σε κάποια θέση επιχείρησης, σίγουρα θα έχεις βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά σου να σκέφτεσαι με αντισυμβατικό τρόπο και να μετατρέπεις ιδέες σε πραγματικές ευκαιρίες.

Θα αναπτύξεις την «αναγκαιότητα της επιβίωσης»

Μέχρι να γίνω επιχειρηματίας πίστευα ότι καταλάβαινα τι σημαίνει επείγουσα ανάγκη. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με έκανε να δουλεύω υπερβολικά πολλές ώρες και να πιέζομαι για να πετυχαίνω καλές συμφωνίες. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είχα την αίσθηση του επείγοντος, αλλά στην πράξη η εταιρεία μου θα συνέχιζε να λειτουργεί ακόμη κι αν δεν τα πήγαινα καλά σε κάποιο πρότζεκτ. Είχα ένα δίχτυ ασφαλείας. Αν μια start-up δεν πετύχει την επόμενη καλή συμφωνία, ή αν δεν έχει καλές επιδόσεις, η πτώχευση είναι πάντα ένα ενδεχόμενο.

Η πιθανότητα της αποτυχίας σου δίνει αυτό που λέω «αναγκαιότητα επιβίωσης». Αναπτύσσεις μια κλίση προς τη δράση και μια ικανότητα να είσαι αποφασιστικός χωρίς να υπεραναλύεις, πρωτίστως γιατί δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου. Το πλεονέκτημα του να αναπτύσσεις μια τέτοια δεξιότητα είναι ότι ριζώνει βαθιά μέσα σου. Η πραγματική ανάγκη θα σου φέρει αυτά τα αποτελέσματα. Στην τωρινή μου θέση στη Google, έχω την τάση να αναλαμβάνω δράση, κάτι που που με κάνει ασύγκριτα πιο παραγωγικό από την εποχή που ήμουν σύμβουλος.

Θα καταλάβεις πώς να φτιάξεις ένα προϊόν

Αν είσαι σαν εμένα, πιθανότατα πέρασες ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής σου αξιολογώντας προϊόντα και εμπειρίες χρηστών χωρίς να το καταλάβεις (είτε αυτό αφορά το να γκρινιάζεις για το χρόνο που πέρασες στην αναμονή του τηλεφώνου μιας αεροπορικής εταιρείας είτε για την ενόχληση που σου προκάλεσε το online banking). Οι περισσότερες από αυτές τις εμπειρίες έχουν σχεδιαστεί από product managers.

Αν περάσεις όλη σου τη ζωή σε υψηλές θέσεις επιχειρήσεων, είναι πολύ πιθανό στη διάρκεια της καριέρας σου να μην καταλάβεις πραγματικά το πώς χτίζεται ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από την αρχή ως το τέλος. Είτε έχει να κάνει με μια ψηφιακή επιχείρηση είτε με μια νέα γεύση αναψυκτικού, το να καταλαβαίνεις πώς φτιάχνεις ένα προϊόν για το οποίο οι χρήστες θα θέλουν να πληρώσουν, είναι απίστευτα δύσκολο. Είναι ένας συνδυασμός τέχνης, επιστήμης και σε μερικές περιπτώσεις, καλού timing.

Το ξεκίνημα ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος είναι ο απόλυτος οδηγός για να μάθεις αυτό. Αλλά πρόσεξε: αυτή η δεξιότητα είναι πολύ δύσκολο να την αποκτήσεις αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία. Οπότε καλό είναι να περιβάλλεσαι από «βετεράνους» στο επάγγελμα. Επί του παρόντος, δουλεύω στενά με πολλούς Product Manager. Χωρίς την εμπειρία μου στις start up, θα ήμουν πολύ λιγότερο αποτελεσματικός στο να εμπλακώ και να συνεργαστώ μαζί τους.

Η αποτυχία θα γίνει συνώνυμο της «ευκαιρίας»

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα από την αποτυχία μου στο επιχειρηματικό μου εγχείρημα είναι η ικανότητα να αξιολογώ πλήρως τη δυνατότητα των ευκαιριών για μάθηση - όχι απλώς να ζυγίζω τις πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας.

Η επιχειρηματικότητα φυσικά συνοδεύεται από ρίσκο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να ξεκινήσεις σε μικρή κλίμακα και να εξάγεις πολλές από αυτές τις γνώσεις. Πλέον έχω περισσότερο την τάση να αναλαμβάνω καινούρια πρότζεκτ στην καθημερινή μου δουλειά, και να εξερευνώ μοναδικές ευκαιρίες με περισσότερο πάθος και επιμέλεια, χάρη στην «ανταμοιβή» που μου έδωσε η πρώτη μου επιχειρηματική προσπάθεια. Η αλλαγή στη νοοτροπία μου με σκοπό να γίνω πιο καινοτόμος, επέδρασε σε τεράστιο βαθμό στην καριέρα μου και τις ευκαιρίες που επιδιώκω.

Και τι λέω στους επίδοξους επιχειρηματίες: απλά τολμήστε το. Το ότι άφησα την ασφάλεια μιας γνωστής μεγάλης εταιρείας για να κάνω ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ. Όχι μόνο δεν είχα την αίσθηση της ντροπής για την «αποτυχία» μου, αλλά επιπλέον υπήρξαν περισσότερες «απολαβές» από αυτές που περίμενα. Η εμπειρία με έκανε πιο «ελκυστικό» στους μελλοντικούς εργοδότες και πιστεύω πως θα με κάνει καλύτερο επιχειρηματία στο επόμενο εγχείρημά μου.

Από τη θέση του manager σήμερα που κάνει προσλήψεις, εκτιμώ τους υποψήφιους που έχουν δείξει μια προθυμία στο να αναλάβουν κάποια μορφή επιχειρηματικού ρίσκου, έστω και κάποιου μικρού. Νιώθω πως αυτό το στοιχείο - «κλειδί» τους κάνει πολύτιμους αλλά και περισσότερο ενδιαφέροντες στη συνεργασία τους.

Οπότε αν ακόμα έχεις στο μυαλό σου εκείνη τη νέα επιχειρηματική ευκαιρία, σκέψου να την τολμήσεις.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη Huffington Post Canada και μεταφράστηκε στα ελληνικά.