Κτήμα Θρίναξ: Χειροποίητα σαπούνια από αγνό ελαιόλαδο φτιαγμένα με την συνταγή του παππού

Κτήμα Θρίναξ: Χειροποίητα σαπούνια από αγνό ελαιόλαδο φτιαγμένα με την συνταγή του παππού
ktima thrinax

Όλο και περισσότεροι νέοι έχουν στραφεί στην αγροτική καλλιέργεια και ο Λεωνίδας Κανάλης είναι ένας από αυτούς. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσει, ο Λεωνίδας αποφάσισε να αξιοποιήσει την παραδοσιακή συνταγή του παππού του και με την ξύλινη κουτάλα της μητέρας του άρχισε να φτιάχνει χειροποίητα σαπούνια από αγνό ελαιόλαδο. Κάπως έτσι, γεννήθηκε το «Κτήμα Θρίναξ» στην Κερατέα.

Τι σας οδήγησε και πάλι στην αγροτική καλλιέργεια;

Όλα ξεκίνησαν απροσδόκητα πριν μερικά χρόνια. Ήταν καθαρά θέμα επιλογής. Ούτε τύχης, ούτε κάποιου είδους ανάγκη. Την επιλογή μου επηρέασαν διάφοροι παράγοντες κι αρκετές συγκυρίες οι οποίες μου έδειξαν ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσω. Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τη γη προϋπήρχε υποσυνείδητα, αλλά ποτέ δεν είχα φαντασθεί τον εαυτό μου ως αγρότη. Ως παιδί της πόλης η δυνατότητα να έρθω σε επαφή με την φύση μου δινόταν κάθε φορά που επέστρεφα στο χωριό. Εκεί παρακολουθούσα τους παππούδες μου να καλλιεργούν τα κτήματα και τους οικογενειακούς μπαξέδες με απλά καθημερινά μέσα και ήπιες (αυτό που σήμερα ονομάζουμε αειφορικές) διαδικασίες, όπως ακριβώς αντιμετώπιζαν την καθημερινότητα. Εικόνες κι εμπειρίες βαθιά ριζωμένες μέσα μου, καλά αποτυπωμένες στη μνήμη μου. Τα ερεθίσματα υπήρχαν κι έτσι έπειτα από αρκετές εναλλαγές κι αναζητώντας άλλες διεξόδους, ασχολήθηκα με τη γεωργία σε επίπεδο κηπουρικής. Από τη πρώτη στιγμή ενασχόλησης μου με τη γη συνειδητοποίησα πως αυτός είναι ο δρόμος μου, αυτό με γεμίζει και μ' αυτό θα πορευτώ. Η περιέργεια μου για το σαπούνι στάθηκε αιτία να ανακαλύψω τον μαγικό κόσμο της ελιάς. Διατεθειμένος να συνεχίσω επαγγελματικά πλέον την παραγωγή σαπουνιού, έπρεπε να περάσω σε άλλο επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσω την κυριότερη πρώτη ύλη, το ελαιόλαδο.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παραγωγή σαπουνιού;

Κάποια στιγμή και με αφορμή την απορία «πώς γίνεται», αποφάσισα να παρασκευάσω το παλιό, απλό, χειροποίητο, παραδοσιακό σαπούνι από ελαιόλαδο. Στην προσπάθεια μου αυτή από την αρχή, δεν στηρίχτηκα σε δεδομένα και έρευνες, αλλά στην πολύ απλή σκέψη ότι όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά βιομηχανοποιημένα προϊόντα υγιεινής. Έτσι, απευθύνθηκα στον δικό μου στενό κύκλο γνωριμιών και μέσω αυτού, στον δικός τους κύκλο γνωριμιών και τους προέτρεψα –έστω από περιέργεια και μόνο- να δοκιμάσουν κάτι αυθεντικό, το σαπούνι μου. Δάσκαλος μου ήταν ο πατέρας μου, που με την σειρά του είχε μαθητεύσει δίπλα στους παππούδες μου. Ο εξοπλισμός μου εξίσου απλός: μια κατσαρόλα, μια ξύλινη μεγάλη κουτάλα της μητέρας μου, ένα απλό ξύλινο καλούπι και σε χρόνο ρεκόρ είχα την δική μου γραμμή παραγωγής.

Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει;

Φυσικά δεν πέτυχα το ζητούμενο αποτέλεσμα αμέσως. Πολλές φορές τα υλικά μου κατέληξαν στον κάδο μέχρι που η επιμονή με δικαίωσε. Στην πορεία διαπίστωσα ότι απολάμβανα να αναμιγνύω πρώτες ύλες, πολλές φορές πειραματιζόμενος με διαφορετικά υλικά, δημιουργώντας τελικά ένα παραδοσιακό προϊόν υγιεινής που απευθύνεται σε όλους. Όπως κάθε start-up που επιχειρεί, έτσι και η δική μου βρέθηκε αντιμέτωπη με το τέρας της γραφειοκρατίας, μ' ένα αχανές νομικό πλαίσιο και την έλλειψη τεχνογνωσίας σε υποστηρικτικές υπηρεσίες (νομικά /φοροτεχνικά) σχετικά με αγροτικά θέματα. Είναι επίσης δύσκολο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, μια start-up να έχει πρόσβαση σε βασικές πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες είναι απαραίτητες και σημαντικές για να καταστεί βιώσιμη, ελλείψει ιδίων κεφαλαίων. Παράγοντες που στο ξεκίνημα δρουν ανασταλτικά.

Η επιχειρηματική μου ιδέα Κτήμα Θρίναξ συμμετέχει στην ελληνική crowdfunding πλατφόρμα One-up της Μ.Κ.Ο PRAKSIS στα πλαίσια του προγράμματος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας (Business Coaching Center), για την εξεύρεση πόρων, ούτως ώστε να καταφέρω να υλοποιήσω το όραμα μου. Στόχος, να επιτύχω την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της γεωργικής μου εκμετάλλευσης ώστε να εξασφαλίσω μια οικονομικά αλλά και λειτουργικά υγιή επιχείρηση, πάντα με σεβασμό προς τη φύση και πολύ αγάπη γι' αυτό που κάνω.

Πώς πρόεκυψε το όνομα Θρίναξ;

Πέρασα ώρες ατέλειωτες ερευνώντας, σχεδιάζοντας στο μυαλό μου ή σε χαρτί, το πώς θα βελτιώσω το σχήμα του, το πώς θα το ντύσω αλλά και το πώς θα ονομάσω το χειροποίητο σαπούνι μου. Με άλλα λόγια το πώς θα το κάνω εμφανίσιμο χωρίς υπερβολή, προκειμένου να αναδείξω όσο καλύτερα μπορούσα την μοναδικότητα ενός παραδοσιακού χειροποίητου σαπουνιού.

Αναζήτησα λοιπόν πρώτα ένα όνομα, έναν προσδιορισμό ταυτότητας με ρίζες στην παράδοση και την καθημερινότητα μιας άλλης πολύ κοντινής εποχής. Με λίγο μυστήριο ως προς το τι σημαίνει αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίσιμο και εύκολο να το θυμάται κάποιος. Με αυτό το σκεπτικό επέλεξα το όνομα Θρίναξ, που προέρχεται από το ξύλινο χειροποίητο εργαλείο με τρία δόντια που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μου για το ανακάτεμα του μίγματος, δηλαδή το τρικράνι στην καθομιλουμένη. Ένα παραδοσιακό γεωργικό εργαλείο που στην αρχαιότητα το ονόμαζαν Θρίναξ και μ' αυτό ανέμιζαν τ' άχυρα, ξεχωρίζοντας έτσι απ' αυτά τον καρπό.

Από τι υλικά φτιάχνετε τα σαπούνια; Υπάρχει κάποια μυστική συνταγή;

Στα σαπούνια μου χρησιμοποιώ μόνο λάδι ελιάς, νερό και σόδα. Συγκεκριμένα, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δικής μου παραγωγής, από ιδιόκτητους ελαιώνες. Κάποιες φορές τα εμπλουτίζω με βότανα ή μυρωδικά από το κτήμα. Για την παρασκευή σαπουνιού ακολουθώ την ίδια ακριβώς παραδοσιακή διαδικασία με τους παππούδες μου. Δεν σταμάτησα όμως εκεί.

Εξέλιξα το προϊόν μου σε σαπούνι ελαιολάδου felt, δηλαδή σαπούνι με μαλλί προβάτου. Μυστική συνταγή δεν υπάρχει. Όμως, είναι λάθος να θεωρούμε ότι η παρασκευή σαπουνιού είναι στατική. Η παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού είναι πολύ περισσότερα πράγματα από μια χημική αντίδραση. Είναι δημιουργία, τέχνη, πρακτική και μετά επιστήμη. Είναι αγάπη και θαυμασμός για τα υλικά που χρησιμοποιείς και μεταμορφώνονται μπροστά στα μάτια σου, αφοσίωση και συνέπεια στην διαδικασία, αγωνία για το αποτέλεσμα και τέλος ικανοποίηση, επειδή κάθε φορά που παρασκευάζω (δημιουργώ) σαπούνι κερδίζω τον εαυτό μου. Το μυστικό μου λοιπόν είναι το μεράκι και το πάθος μου για το σαπούνι.

Σε τι διαφέρουν τα σαπούνια σας από εκείνα του εμπορίου;

Κυρίως στα υλικά κι ειδικότερα στη ποιότητα της κυριότερης πρώτης ύλης, του ελαιολάδου. Ως επαγγελματίας παραγωγός – αγρότης ασκώ την παραδοσιακή πλευρά της γεωργίας, κάνω χρήση της χαμένης γνώσης των παππούδων μου, όπου χημικά και φυτοφάρμακα δεν είχαν θέση και πιστεύω στην παραγωγή σε ανθρώπινη κλίμακα. Το σαπούνι μου είναι αγνό γιατί αφ' ενός είναι χειροποίητο, αφ' ετέρου έχει τη διαπίστευση της κύριας πρώτης ύλης, δηλαδή του ελαιολάδου. Την συνυπογράφει δε η ίδια η φύση μαζί με το τρόπο καλλιέργειας των ελαιόδεντρων μου. Έτσι, χρησιμοποιώντας το δικό μου παραγόμενο ελαιόλαδο, η παραγωγή δεν ισοδυναμεί με παραγωγή βιομηχανικής απόδοσης. Έπειτα η σαπωνοποίηση των υλικών επιτυγχάνεται με την «ψυχρά μέθοδο» κατά την οποία το ελαιόλαδο δεν βράζεται, σε αντίθεση με τη βιομηχανική παραγωγή (θερμή μέθοδος), όπου υποβαθμίζονται σημαντικά οι ιδιότητες του. Συγκεκριμένα, αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα συστατικά στη φυσική του θερμοκρασία, εξασφαλίζοντας ακέραια τα φυσικά χαρακτηριστικά του και την παραχθείσα γλυκερίνη να παραμένει εξ ολοκλήρου μέσα στο σαπούνι. Επιπρόσθετα όλα τα στάδια παραγωγής, από τη παρασκευή έως και τη συσκευασία, είναι χειροποίητα. Τέλος, κατά τη διαδικασία παρασκευής δεν υπάρχουν καθόλου απόβλητα, προσφέροντας ένα 100 % βιοδιασπώμενο παράγωγο.

Πού μπορεί να βρει κανείς τα σαπούνια;

Στη παρούσα φάση μπορεί κάποιος να τα βρει και να τα αγοράσει μέσω της καμπάνιας μου στην ελληνική crowdfunding πλατφόρμα One-up. Εναλλακτικά σε κάποιο από τα bazaar που συμμετέχω ανά διαστήματα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί την σελίδα μου στο Facebook και να παραμένει ενήμερος σχετικά με τα προϊόντα, τα επόμενα βήματα κι οτιδήποτε νεότερο προκύπτει.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον;

Προς το παρόν έχω ήδη εντάξει στην κατεχόμενη αγροτική εκμετάλλευση νέους ελαιώνες, επιτυγχάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την περαιτέρω αύξηση της βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος. Παράλληλα προσπαθώ να επιτύχω όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνω για εξεύρεση οικονομικών πόρων, ώστε να μπορέσω να σχεδιάσω το μέλλον της επιχείρησης μου με ακόμη περισσότερη αισιοδοξία. Τα μελλοντικά σχέδια μου αφορούν την παραγωγή διαφορετικών πρωτογενών προϊόντων και την απόκτηση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού ώστε να αντεπεξέλθω στο επίπεδο παραγωγής που επιθυμώ. Οι άμεσες προτεραιότητες μου αφορούν την διεύρυνση του δικτύου διανομής των προϊόντων, την επίτευξη νέας συνεργασίας με περισσότερα καταστήματα και χώρους. Όσον αφορά την παρασκευή του παραδοσιακού σαπουνιού, η οποία αποτελεί συνέχεια της μέχρι τώρα επιχειρηματικής μου ενασχόλησης, στοχεύω σε περαιτέρω ανάπτυξη σταθερά και πάντοτε αειφόρος, δημιουργώντας νέα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με βάση το ελαιόλαδο.

Ποιο πιστεύετε είναι το μέλλον της αγροτικής καλλιέργειας;

Επισημαίνω ξανά ότι το μέλλον, ανήκει στα μικρά ή μεγάλα επιχειρηματικά δομημένα αγροκτήματα. Το μέλλον ανήκει στα προϊόντα που παράγει η ανθρώπινη κλίμακα και ο ανθρώπινος μόχθος, με την διαδικασία της ολιστικής διαχείρισης καλλιεργειών. Το μέλλον ανήκει σε εκείνους τους επιχειρηματίες-αγρότες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα κτήματά τους ως ενιαίο οργανισμό, ο οποίος με την σειρά του απαρτίζεται από επί μέρους στοιχεία (έμβια και άβια) και στοχεύουν σε παραγωγή προϊόντος, με απλά μέσα και πολύ σκληρή δουλειά.

Οι σκέψεις μου λοιπόν για το μέλλον συμπυκνώνεται, πέραν των παραπάνω και στην φράση:

"Κακόν το αποτυγχάνειν, αλλ’ έτι χείριστον το μη πειράσθαι επιτυχείν"

Δημοφιλή