"Talk To Me": Αληθινές συζητήσεις μεταξύ γονέων και παιδιών

Συχνά ακούω ότι σαν κοινωνία δεν αξιολογούμε πια όπως παλιότερα τη σοφία των γηραιότερων, αλλά νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος που άρθρα όπως «25 Πράγματα που εύχομαι να ήξερα όταν ήμουν 25» και «Τι ξέρω τώρα που είμαι 50» είναι τόσο πολυδιαβασμένα -όλοι θέλουμε να μάθουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη των μεγαλυτέρων μας. Με το "Talk To Me" ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αναζητούν αυτή τη γνώση και τη σοφία λίγο πιο κοντά εντός της οικογένειάς τους.
Huffington Post

Christina:

Από κάθε άποψη, είμαι πολύ κοντά με τους γονείς μου. Μιλάμε υπερβολικά πολλές φορές μέσα στη μέρα, και δεν έχω βρει κάποιο ψυχοθεραπευτή που να μην έχει -έστω και ελαφρώς- προτείνει ότι η μετάβαση στην ενήλικη ζωή θα ήταν πιο ομαλή αν υπήρχε αυστηρό όριο στη σχέση γονέα-παιδιού (μια λέξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και βλάσφημη στη μητρική γλώσσα της μητέρας μου, τα ελληνικά).

Αλλά παρ' όλη τη συχνότητα και την οικειότητα που έχουν οι συζητήσεις μας, προσφάτως ανακάλυψα ότι πολλά ακόμα δεν έχουν ειπωθεί. Άρχισα να παρατηρώ πόσες φορές οι συζητήσεις μας στο τηλέφωνο σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζα ή κάποιο εντυπωσιακό νέο που είχα κατέληγαν με εμένα να ρωτάω βιαστικά: «Και εσύ; Όλα καλά;», πριν πούμε ότι αγαπιόμαστε και κλείσουμε το τηλέφωνο. Γενικώς είμαι ένα άτομο που κάνει πολλές ερωτήσεις και μου αρέσει να θέτω τις ερωτήσεις περισσότερο από το να δίνω τις απαντήσεις, αλλά με τους γονείς μου η συζήτηση αναμφισβήτητα πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σαν παιδί, είναι αναμενόμενο η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω σου. Σαν έφηβος, συχνά θες να ακούς λίγα πράγματα και ακόμη λιγότερα από τη γνώμη της μαμάς σου ή του μπαμπά σου. Αλλά σαν έφηβος, έχεις τόσα πολλά να κερδίσεις αντιστρέφοντας τη δυναμική αυτή, ζητώντας από τους γονείς σου να μιλήσουν μαζί σου. Ξεκινάμε το "Talk To Me" με την ελπίδα ότι τα παιδιά ανά τον κόσμο θα ξεκινήσουν αυτές τις συζητήσεις με τους γονείς τους και θα τους κάνουν αυτές τις ερωτήσεις για τις οποίες φαίνεται να μην υπάρχει ποτέ χρόνος.

Συχνά ακούω ότι σαν κοινωνία δεν αξιολογούμε πια όπως παλιότερα τη σοφία των γηραιότερων, αλλά νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος που άρθρα όπως «25 Πράγματα που εύχομαι να ήξερα όταν ήμουν 25» και «Τι ξέρω τώρα που είμαι 50» είναι τόσο πολυδιαβασμένα -όλοι θέλουμε να μάθουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη των μεγαλυτέρων μας. Με το "Talk To Me" ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αναζητούν αυτή τη γνώση και τη σοφία λίγο πιο κοντά εντός της οικογένειάς τους.

Arianna:

Όταν η Christina μου πρωτοείπε την ιδέα της, ενθουσιάστηκα αμέσως. Αυτό που αγάπησα ιδιαιτέρως στο "Talk To Me", και ο λόγος που ήθελα να είναι μέρος της σειράς HuffPost, ήταν το γεγονός ότι είναι κλασικό περιεχόμενο HuffPost - αφοσίωση, συζήτηση και διασύνδεση των ανθρώπων χωρίς περιορισμό συνόρων, και σε αυτή την περίπτωση, πέρα από ηλικιακά όρια.

Η σειρά θα περιλαμβάνει πρωτότυπο περιεχόμενο το οποίο θα συντονίζει η Christina. Και όπως γίνεται από την αρχή της HuffPost, θα υπάρχει διαθέσιμη και ανοιχτή πλατφόρμα για να συμμετέχουν όλοι - που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει χιλιάδες γονείς ανά τον κόσμο με τα παιδιά τους να τους παίρνουν συνεντεύξεις.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε με τρία επεισόδια: ο Richard Branson δέχεται ερωτήσεις από το γιο του Sam στο σπίτι τους, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η Oprah θα δεχθεί ερωτήσεις στο σπίτι της στη Santa Barbara, από τις τρεις «κόρες» της που αποφοίτησαν από το σχολείο της στη Ν. Αφρική, και η Christina θα πάρει συνέντευξη από μένα, στο σπίτι μου στη Νέα Υόρκη. Και σύντομα θα ακολουθήσει η Melinda Gates, που θα δεχθεί ερωτήσεις από την κόρη της Jenn σε ένα γεύμα μεταξύ μητέρας και κόρης.

Ήδη έχουμε λάβει εκατοντάδες βίντεο που θα δημοσιεύσουμε σε ειδική κατηγορία στη HuffPost. Και μάλιστα, ένα άλλο πράγμα που λατρεύω στο "Talk To Me" είναι ότι περιλαμβάνει όλες τις διεθνείς μας εκδόσεις, καθώς θα έχουμε βίντεο από όλο τον κόσμο--φέρνοντας πιο κοντά όχι μόνο τις οικογένειες, αλλά και την παγκόσμια οικογένεια της HuffPost.

Έχουμε ενθουσιαστεί επίσης που θα συνεργαστούμε με τη Unilever. Θα δουλέψουμε μαζί τους για να δώσουμε έμπνευση για συζητήσεις σε θέματα τόσο σημαντικά και για τους δύο, στην προσπάθεια όλων μας για ένα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά μας: από την ισότητα των φύλων, στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και την παιδική πείνα.

Ελπίζω και οι άλλοι γονείς να βρουν την εμπειρία τόσο ικανοποιητική όσο εγώ. Όπως όλοι οι γονείς, πάντα ψάχνω την παραμικρή δικαιολογία για μια βαθύτερη συζήτηση με τις κόρες μου. Όμως τόσο συχνά, όταν μεγαλώνουν τα παιδιά, γονείς και παιδιά «κολλάνε» στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, που γίνεται δύσκολο να βρούμε το χρόνο να καθήσουμε κάτω, να σταματήσουμε το θόρυβο του έξω κόσμου για λίγο, και να μιλήσουμε στ' αλήθεια. Έτσι ελπίζουμε πως προσφέροντας μια δομή, και δημιουργώντας μια κοινότητα από γονείς και παιδιά από όλο τον κόσμο, μπορούμε να κάνουμε την εμπειρία πιο προσιτή.

Οπότε ελπίζω κι εσείς -η κόρη σας, ο γιος σας, ο πατέρας σας, η μητέρα σας ή οποιοδήποτε άλλο αγαπημένο πρόσωπο της ζωής σας- να το αγκαλιάσετε θερμά και να γίνετε μέρος του "Talk To Me". Συνεργαζόμαστε με το Facebook για να δημιουργήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια και κοινωνική συζήτηση, και θα θέλαμε να σας καλέσουμε να πραγματοποιήσετε τη δική σας συνέντευξη "Talk To Me" χρησιμοποιώντας το Facebook Live, μια νέα υπηρεσία που σας επιτρέπει να μεταδώσετε περιεχόμενο ζωντανά από το smartphone σας. Αν δεν προτιμάτε τη live μετάδοση του βίντεο, μπορείτε να το εγγράψετε όπως κάθε άλλο βίντεο και να το «ανεβάσετε» στο Facebook. Απλώς χρησιμοποιήστε το hashtag #TalkToMe, κάντε tag τους φίλους σας στην περιγραφή, και θυμηθείτε να το βάλετε στην κατηγορία "public" αν θέλετε να το δείτε στη HuffPost! Για οποιαδήποτε απορία, στείλτε e-mail στην ομάδα μας στο TalkToMe@huffingtonpost.com.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά.