Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία σας ως ενήλικες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία σας ως ενήλικες
Japan,Tokyo,Shibuya Ward
imagewerks via Getty Images
Japan,Tokyo,Shibuya Ward

Όταν ήμασταν μικροί, όλα ήταν πολύ πιο εύκολα. Μπορούσαμε να φάμε ό,τι θέλαμε χωρίς να ανησυχούμε αν θα παχύνουμε, σχεδόν μας πίεζαν να κοιμηθούμε και δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε για το πότε είναι το επόμενο ραντεβού στον γιατρό μας ή πότε έπρεπε να πάρουμε τα φάρμακά μας.

Από τη στιγμή της ενηλικίωσής μας και μετά, είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την υγεία και τη ζωή μας, το οποίο σημαίνει ότι μέχρι αυτή την ηλικία θα έπρεπε να έχετε τις παρακάτω πληροφορίες και γνώσεις.

Ιδού, ποιες είναι αυτές!

1. Ομάδα αίματος

Είστε ομάδα Α; Β; Γνωρίζοντας σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε μπορείτε να βοηθήσετε τόσο τον εαυτό σας, όσο και τους άλλους, σε περίπτωση που συμβεί κάτι και χρειαστεί να λάβετε ή να δώσετε αίμα. Επιπλέον, πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένες ομάδες αίματος είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένες παθήσεις.

2. Τι είδους σωματική άσκηση προτιμάτε

Σας αρέσει να κάνετε γιόγκα ή τρέξιμο; Δεν έχει τόσο σημασία τι είδους σωματική άσκηση κάνετε, αλλά το γεγονός ότι αθλείστε. Η σωματική άσκηση όχι μόνο βοηθά το σώμα να παραμείνει υγιές, αλλά παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη.

3. Το οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό

Το ιατρικό ιστορικό είναι σημαντικό ώστε να γνωρίζετε τι σημάδια θα πρέπει να προσέξετε και σε εσάς. Εάν η γιαγιά σας είχε καρκίνο του μαστού ή ο θείος σας έπασχε από σχιζοφρένεια, η γνώση θα σας βοηθήσει τόσο στην πρόληψη, όσο και να αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Ειδικά, αν επισκεφτείτε έναν καινούριο γιατρό, θα σας κάνει τέτοιου είδους ερωτήσεις, οπότε, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι.

4. Χαρτογράφηση στις ελιές σας

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν παρουσιαστεί 73.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος, με τα ποσοστά να είναι αυξανόμενα στα άτομα κάτω των 40 ετών. Μία επίσκεψη στον δερματολόγο θα βοηθήσει να ψάξετε το σώμα σας και να χαρτογραφήσετε το που και αν έχετε επίφοβες ελιές.

5. Το στήθος σας

Η αυτοεξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει έγκαιρη πρόληψη. Από τα 20 και μετά, πρέπει να εξετάζετε τακτικά το στήθος σας και να παρατηρείτε εάν έχει κάποια αλλαγή.

6. Οι αλλεργίες σας

Δεν χρειάζεται να έχετε μία σοβαρή αλλεργία σε φαγητό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε ακόμα και μία εποχιακή ανοιξιάτικη αλλεργία, ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε. Πόσο μάλλον αν έχετε σοβαρές αλλεργίες και πρέπει να αποφεύγετε συγκεκριμένα πράγματα.

7. Τι είναι αυτό που σας ηρεμεί

Είτε πρόκειται για ένα τρέξιμο, είτε ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο τους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι αυτό που μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

8. Τις ανάγκες για βιταμίνες που έχετε

Όταν νιώθετε κουρασμένοι ή πεσμένοι, καλό θα ήταν να γνωρίζετε αν αυτό το συναίσθημα οφείλεται στο γεγονός ότι σας λείπει κάποια βιταμίνη, ώστε να μπορέσετε να δώσετε στον οργανισμό σας τα θετικά στοιχεία που έχει ανάγκη.

9. Ένας καλός γιατρός

Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ψάξιμο, αλλά ένας καλός γιατρός που θα εμπιστεύεστε και θα νιώθετε άνετα μαζί του, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καλή σας υγεία.

10. Ευαισθησίες στο φαγητό

Εάν δεν αντέχετε τον καφέ ή οι πιπεριές πρήζουν το στομάχι σας, πρέπει να κάνετε ανάλογο πρόγραμμα στο φαγητό σας.

11. Ασφάλεια υγείας

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε την ιδιωτική ή δημόσια ασφάλειά σας και να κατανοήσετε ποιες είναι ακριβώς οι παροχές και οι καλύψεις που δικαιούστε.

12. Τα εμβόλια που έχετε κάνει

Ας ελπίσουμε ότι τα έχετε κάνει όλα.

13. Πόσο ύπνο χρειάζεται ο οργανισμός σας

Ο ύπνος είναι σημαντικό κομμάτι για την ψυχική και σωματική υγεία. Η διάρκεια του ύπνου που χρειάζεται κανείς είναι διαφορετική, αλλά οι ειδικοί συνιστούν η διάρκεια του βραδινού ύπνου να είναι ανάμεσα στις 7 με 9 ώρες.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «13 Things To Know About Your Health By The Time You're An Adult» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.