Τέλος στην «κρυφή» ζάχαρη: Τι αλλάζει στις ετικέτες τροφίμων στην Αμερική;

Τέλος στην «κρυφή» ζάχαρη: Τι αλλάζει στις ετικέτες τροφίμων στην Αμερική;
First lady Michelle Obama announces a makeover for food nutrition labels with calories listed in bigger, bolder type and a new line for added sugars, while speaking to the Building a Healthier Future Summit in Washington, Friday, May 20, 2016. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
ASSOCIATED PRESS
First lady Michelle Obama announces a makeover for food nutrition labels with calories listed in bigger, bolder type and a new line for added sugars, while speaking to the Building a Healthier Future Summit in Washington, Friday, May 20, 2016. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

O οργανισμός FDA στην Αμερική, που είναι υπεύθυνος για τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες τις βασικές αλλαγές που θα γίνουν στις ετικέτες των τροφίμων.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που γίνονται αλλαγές στις ετικέτες και αναμένεται ότι όλες οι ετικέτες θα έχουν αλλάξει μέχρι τον Ιούλιο του 2018, ενώ οι εταιρείες έχουν περιθώριο μέχρι το 2019 να συμμορφωθούν.

Αυτή η αλλαγή είναι σημαντική, όπως έχουν τονίσει οι διατροφολόγοι και οι γιατροί που ασχολούνται με την παχυσαρκία, αφού οι παλιές ετικέτες δεν είχαν τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τρώνε σωστά ή να λαμβάνουν έως 50 γραμμάρια την ημέρα ζάχαρη, η υπερκατανάλωση της οποίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.

Η Μισέλ Ομπάμα, ήταν εκείνη που βοήθησε στην ανακοίνωση των αλλαγών αυτών λέγοντας: «Δεν θα χρειάζεστε πλέον μικροσκόπιο, κομπιουτεράκι ή πτυχία στην διατροφολογία για να διαπιστώσετε αν τα τρόφιμα που αγοράζετε είναι καλά για τα παιδιά σας«.

Προς το παρόν οι αλλαγές αυτές θα γίνουν μόνο στην Αμερική και δεν έχει γίνει κάποια σχετική ανακοίνωση για την Ευρώπη. Παρ' ολ' αυτά, είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες αλλαγές και στην χώρα μας στις ετικέτες των τροφίμων, όπως να αναγράφονται τα πρόσθετα σάκχαρα και να μην υπάρχουν πλέον οι θερμίδες που προέρχονται από τα λιπαρά, αλλά από τα σάκχαρα.

Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο FDA:

1. Θα αναγράφονται πλέον ξεκάθαρα τα πρόσθετα σάκχαρα. Πλέον, τα πρόσθετα σάκχαρα και οι γλυκαντικές ουσίες, που δεν προσφέρουν καμία διατροφική αξία στα τρόφιμα, αλλά προστίθενται για να δώσουν γεύση, διαχωρίζονται στις ετικέτες από τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα ή το μέλι. Οι νέες ετικέτες όχι μόνο θα αναγράφουν τα γραμμάρια από τα σάκχαρα, αλλά και το ποσοστό των θερμίδων που αντιπροσωπεύουν αυτά τα σάκχαρα σε σχέση με μία διατροφή των 2.000 θερμίδων ημερησίως.

2. Δεν θα αναγράφονται πλέον οι θερμίδες που προέρχονται από τα λιπαρά. Πρόκειται για μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές και βασίζεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι είναι πιο σημαντικό να λαμβάνει κανείς κάποια λιπαρά, παρά να τα αποκλείει εντελώς από την διατροφή τους. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο πια ότι το είδος των λιπαρών και όχι η ποσότητα είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει την διαφορά.

3. Η ποσότητα των μερίδων θα είναι πλέον πιο ρεαλιστική. Μπορεί στις ετικέτες να αναγράφονταν οι μερίδες, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι ήταν και ρεαλιστικές. Πλέον, οι μερίδες που θα αναγράφονται θα αντιπροσωπεύουν καλύτερα τις μερίδες που καταναλώνουμε όλοι.

4. Αντικαθιστώνται μερικά θρεπτικά συστατικά. Ο FDA αποφάσισε ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να αναγράφεται η ποσότητα βιταμίνης Α και C που έχει ένα τρόφιμο, αλλά χρειάζεται να αναγράφεται το Κάλιο και η Βιταμίνη D.

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.