10 Ειδήσεις που αλλάζουν τον κόσμο

Η Εικονική Πραγματικότητα τράβηξε την προσοχή όλων όταν ο Mark Zuckerberg εξαγόρασε την εξειδικευμένη στον τομέα αυτό εταιρία, την Oculus VR, για το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο εικοσιτριάχρονος Palmer Luckey, ιδρυτής της εταιρείας Oculus VR, φαίνεται να θέτει τα δεδομένα στο πεδίο της εικονικής πραγματικότητας, το επόμενο μεγάλο στοίχημα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η κίνηση της εξαγοράς ξένισε στην αρχή τους πάντες. Τώρα όμως η εικονική πραγματικότητα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια αγορά δισεκατομμυρίων που θα αποτελείται από τις δημιουργικές βιομηχανίες (αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, κ.α.), τα ηλεκτρονικά παιγνίδια, το χώρο του θεάματος.
Joseph Volpe, Engadget

Στην Ελλάδα πλέον έχουμε εισέλθει σε ένα τούνελ οικονομικής τρομοκρατίας από το οποίο αδυνατούμε να δραπετεύσουμε. Η χώρα παρουσιάζει αδυναμία αυτοπροσδιορισμού και όρθωσης ενός λόγου δημιουργίας που θα επιτρέψει στους Έλληνες να μη νιώθουν παθητικοί θεατές σε μια δραματική παράσταση αλλά μέτοχοι μιας πράξης αναδημιουργίας της χώρας.

Δεν είναι στις προθέσεις αυτού του άρθρου να επιχειρηματολογήσει για τα καλά της νέας εποχής και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Μάλλον, πρόθεση είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να αντιληφθεί ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται «εκεί έξω» το οποίο στη χώρα μας αδυνατούμε να το αντιληφθούμε προς το παρόν.

Οι νέες ανακαλύψεις και εφευρέσεις που δημιουργούνται δεν αποτελούν εύκολα χτήμα κάποιου, καθώς πλέον η γνώση κυκλοφορεί ανεμπόδιστα ανάμεσα στις κοινωνίες και το μόνο εμπόδιο που υπάρχει πλέον είναι η δυνατότητα των ανθρώπων να κατανοήσουν τη δυναμική των εξελίξεων και να τις μετουσιώσουν σε πρακτικό αποτέλεσμα.

Παρατίθενται, λοιπόν, δέκα παραδείγματα τέτοιων εξελίξεων (η λίστα εύκολα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη), άλλων μικρών και άλλων μεγαλύτερων και ο καθένας ας σκεφτεί, αφού την αναγνώσει, σε ποιες από αυτές θα μπορούσε η χώρα μας να εισέλθει δυναμικά και να ωφεληθεί.

1. Ο Ντ. Κάμερον ανακοίνωσε ότι η Μ. Βρετανία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του πληρέστερου δικτύου αυτοκινούμενων οχημάτων (Driverless cars), εμπορικών drones και του μεγαλύτερου εμπορικού διαστημοδρόμιου εκτός των ΗΠΑ. Η σχετική νομοθεσία θα επεξεργαστεί άμεσα. Σκοπός του Κάμερον είναι να αποσπάσει την πολιτική συζήτηση από την πόλωση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας.

2. Η Πορτογαλία εντάχθηκε στην ομάδα των κρατών που επέτυχαν να αυτονομηθούν ενεργειακά μέσω της αξιοποίησης πλήρως του δυναμικού των εγκατεστημένων στη χώρα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για τρεις συνεχής ημέρες η Πορτογαλία ηλεκτροδοτήθηκε πλήρως από ΑΠΕ.

3. Roboearth ονομάζεται το cloud που δημιουργείται ερευνητικά στο Αϊντχόβεν. Πρόκειται για έναν «Παγκόσμιο Ιστό» για ρομπότ, που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται πληροφορίες και να μαθαίνουν το ένα από το άλλο. Το RoboEarth θα είναι ένας κοινός εγκέφαλος για χιλιάδες ρομποτικές συσκευές που θα μαθαίνουν η μία από την άλλη και θα συνεργάζονται με τους ανθρώπους. Έτσι ένα ρομπότ που έχει σχεδιασθεί για μια εργασία θα μπορεί να μάθει μια νέα διαδικασία, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα εμιας καινούργιας συσκευασίας, μέσω της πληροφορίας που διαμοιράζεται με άλλα ρομπότ και ανθρώπους. Ο κοινός διαδικτυακός εγκέφαλος (RoboEarth Cloud Engine) θα επιτρέψει στα ρομπότ να χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της υπολογιστικής τους ισχύς για τις τρέχουσες εργασίες και να κατεβάζουν αυτόματα εφαρμογές που θα βελτιώνουν τις επιδόσεις τους.

4. Ο καθηγητής Behrokh Khoshnevis του USC ανέπτυξε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να τυπώσει μια οικία 230 τ.μ. σε 24 ώρες. Το ονομαζόμενο και ως Contour Crafting αναμένεται να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και κτίζονται οι οικίες.

5. Η Cisco Systems δημοσιοποίησε την επίσημη εκτίμηση της ότι το Διαδίκτυο των Πάντων (Internet of Things - IoT) θα αριθμεί 20 δις διασυνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2020 και θα δημιουργήσει κέρδη ύψους 19 τρις δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία. Η Cisco μόλις πριν ένα μήνα αγόρασε την εξειδικευμένη στο IoT εταιρεία Jasper έναντι τιμήματος 1.4 δις δολαρίων.

6. Ταμείο 2 δισ. λιρών προτείνεται να δημιουργηθεί για την έρευνα σε νέα αντιβιοτικά. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών από τους ανθρώπους, για την καταπολέμηση ακόμα και απλών ιώσεων, όσο και χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία έχει δημιουργήσει νέους υπερ-ιούς η ανθεκτικότητα των οποίων έχει εντυπωσιάσει τους επιδημιολόγους. Αναμένεται να υπάρξει μια έκρηξη της ιατρικής έρευνας για την πρόληψη νέων επιδημιών στα πρότυπα αυτών του μεσαίωνα, της εποχής όπου το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης εξαφανίσθηκε από μεταδοτικές ασθένειες. Επίσης αναμένεται να ανέβει η ζήτηση για τη βιολογική κτηνοτροφία και τα βιολογικά προϊόντα.

7. O Μάικλ Στράνο του Πανεπιστημίου ΜΙΤ παρουσίασε τη γένεση μιας νέας κατηγορίας υλικών, αυτής των υβριδικών βιονικών υλικών. Η νέα αυτή εφεύρεση θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργούν υπέρ οργανισμούς στους οποίους η τεχνολογία θα αναμειγνύεται με το βιολογικό υλικό. Για παράδειγμα οι ερευνητές, ήδη εργάζονται για να ενσωματώσουν στα φυτά όχι μόνο νανοσωματίδια, αλλά ολόκληρες μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές και νανο-υλικά όπως το γραφένιο. Έτσι θα δημιουργηθούν φυτά με αποδοτικότερη φωτοσύνθεση που θα είναι σε θέση να απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα όσο και να εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου αλλά ακόμα και διαδικτυακό σήμα. Επίσης θα είναι αυτοεπιδιορθούμενα υλικά όπως για παράδειγμα τα αυτο-επιδιορθούμενα φωτοβολταϊκά κύτταρα.

8. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το πιο απτό και μεγάλο επενδυτικό στοίχημα στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή. Αναφέρονται δύο ενδεικτικά παραδείγματα. Η Vicarious αποτελεί μια startup στο Σαν Φραντσίσκο στην οποία επενδύουν από τον ηθοποιό Άστον Κούτσερ μέχρι και τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Η Vicarious έχει σα σκοπό να δημιουργήσει λογισμικό το οποίο θα «σκέφτεται και μαθαίνει όπως ένα ανθρώπινο ον». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ινδός μεγιστάνας Ratan Tata επένδυσε στη νεοφυή εταιρεία Niki.ai που αποτελείται από απόφοιτους του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Kharagpur. Η ολιγομελής αυτή επιχείρηση αναπτύσσει ευφυή chatbots, προγράμματα λογισμικού δηλαδή που προσομοιάζουν τη λογική του ανθρώπινου νου. Η εφαρμογή της Niki.ai επικεντρώνεται σε συστήματα πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών. Οι άνθρωποι θα συνομιλούν με μηχανές και θα κλείνουν εμπορικές συμφωνίες σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

9. Η Εικονική Πραγματικότητα τράβηξε την προσοχή όλων όταν ο Mark Zuckerberg εξαγόρασε την εξειδικευμένη στον τομέα αυτό εταιρία, την Oculus VR, για το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο εικοσιτριάχρονος Palmer Luckey, ιδρυτής της εταιρείας Oculus VR, φαίνεται να θέτει τα δεδομένα στο πεδίο της εικονικής πραγματικότητας, το επόμενο μεγάλο στοίχημα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η κίνηση της εξαγοράς ξένισε στην αρχή τους πάντες. Τώρα όμως η εικονική πραγματικότητα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια αγορά δισεκατομμυρίων που θα αποτελείται από τις δημιουργικές βιομηχανίες (αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, κ.α.), τα ηλεκτρονικά παιγνίδια, το χώρο του θεάματος (φανταστείτε να βλέπετε ότι είστε μέσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου όπου εξελίσσεται ένας αγώνας) αλλά και στο εμπόριο (όπου μεταξύ άλλων η ebay δημιουργεί νέα εικονικά καταστήματα στα οποία οι πελάτες θα μπορούν να περιεργάζονται εικονικά τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν).

10. Στο Παρίσι τα βιβλία δεν αγοράζονται πλέον αλλά εκτυπώνονται. Το Espresso Book Machine, αποτελεί ένα ρομπότ-εκτυπωτή της εκδοτικής εταιρείας Presses Universitaire de France, στον οποίο ο αγοραστής επιλέγει το βιβλίο που θέλει να αγοράσει και αυτό εκτυπώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ανάγκη για την ύπαρξη των τεράστιων εκθεσιακών χώρων των βιβλιοπωλείων, που είναι δυσεύρετοι και πανάκριβοι στα κέντρα των πόλεων, και μειώνεται το ρίσκο των εκδοτικών οίκων που προσπαθούσαν να διαχειρισθούν το τιράζ των εκδόσεων τους πραγματοποιώντας προβλέψεις για την πορεία πώλησης των προϊόντων τους.

Δημοφιλή