Δέκα οικονομικοί λόγοι που η Ελλάδα απεύχεται το Brexit

Πτώση τιμής ελληνικών ομολόγων: η αβεβαιότητα στης παγκόσμιες χρηματαγορές θα στρέψει τους επενδυτές σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, όπως ο χρυσός ή ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και αντίστοιχη πτώση της τιμής τους. Με αυτό τον τρόπο θα δυσχεράνει όχι μόνο τη δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές στο προσεχές διάστημα, αλλά θα μειώσει και τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα που διατηρεί στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Jim Dyson via Getty Images

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα να δείχνει εμφανή σημάδια κόπωσης, την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να επιβραδύνεται, την πλήρη οικονομική στασιμότητα της Ευρώπης και την καθίζηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ενδεχόμενη απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε. θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα ισχυρό πλήγμα στο διεθνές εμπόριο. Αναμένεται ασφαλώς να επηρεάσει αρνητικά και τη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα οι τομείς που θα υποστούν επιπτώσεις είναι οι εξής:

1.Τουρισμός: η Βρετανία είναι η 2η πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα (μετά τη Γερμανία), με 2,4 εκ τουρίστες το 2015 και συνολικά έσοδα 2 δισ. ευρώ. Οι επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες (έκδοση διαβατηρίων κτλ), καθώς και το αυξημένο κόστος αναμένεται να αποτελέσουν αντικίνητρα για τους Βρετανούς τουρίστες.

2.Εξαγωγές: Το 2015 οι εξαγωγές ελληνικών αγαθών προς το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν σε αξία το 1 δισ. ευρώ. Η επιβολή δασμών και η αύξηση της γραφειοκρατίας θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο προς τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

3.Εισαγωγές: Αντίστοιχο πλήγμα και αύξηση του κόστους εισαγωγής αναμένεται να δεχθούν και οι εισαγωγικές ελληνικές εταιρείες.

4.Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία: θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα δίδακτρα σπουδών, ενώ απαραίτητη θα καταστεί και η έκδοση προσωρινής άδειας παραμονής στη χώρα.

5.Έλληνες εργαζόμενοι στη Βρετανία: χάνουν το πλεονέκτημα έναντι των υπηκόων τρίτων χωρών της άνετης πρόσβασης στην αγορά εργασίας και των λοιπών προνομίων ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6.Έλληνες επιχειρηματίες - επενδυτές στη Βρετανία: θα επηρεαστούν εξίσου αρνητικά από τυχόν συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας, καθώς κι από την πιθανή πτώση των χρηματιστηριακών τιμών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

7.Ναυτιλία: οι διάφοροι κλάδοι της Ναυτιλίας ενδέχεται επίσης να υποστούν καθίζηση λόγω των περιορισμών που θα τεθούν στο διεθνές εμπόριο με τη Βρετανία. Αυτό ασφαλώς θα επηρεάσει τους Έλληνες εφοπλιστές, πολλοί εκ των οποίων έχουν έδρα το Λονδίνο και κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

8.Εισφορές προς την ΕΕ: σε επίπεδο κρατών, η Ελλάδα, θα κληθεί να καλύψει στο ποσοστό που της αναλογεί το κενό που δημιουργεί η αποχώρηση της Βρετανίας, η οποία καλύπτει σήμερα το 5,8% του συνολικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Αυτό υπολογίζεται σε επιπλέον εισφορές εκ μέρους της χώρας μας ύψους 150 εκ. ευρώ ετησίως.

9.Πτώση τιμής ελληνικών ομολόγων: η αβεβαιότητα στης παγκόσμιες χρηματαγορές θα στρέψει τους επενδυτές σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, όπως ο χρυσός ή ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και αντίστοιχη πτώση της τιμής τους. Με αυτό τον τρόπο θα δυσχεράνει όχι μόνο τη δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές στο προσεχές διάστημα, αλλά θα μειώσει και τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα που διατηρεί στην κατοχή της η ΕΚΤ.

10.Αύξηση επιτοκίων δανεισμού: ευρύτερα, πιθανότατο ταρακούνημα του χρηματοπιστωτικού τομέα θα περιορίσει την προσφερόμενη ρευστότητα στην αγορά, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.

Αλήθεια, οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα μέτρα τους, ώστε να μετριάσουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση Brexit;

Δημοφιλή