Τα 10 επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

Κορυφαίες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιθυμούν το 30% των μετοχών.
Ο ΔΑΑ είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Διακίνησε 24 εκατ. επιβάτες το 2018, εκ των οποίων 16,4 εκατ. διεθνείς επιβάτες.
Ο ΔΑΑ είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Διακίνησε 24 εκατ. επιβάτες το 2018, εκ των οποίων 16,4 εκατ. διεθνείς επιβάτες.
NurPhoto via Getty Images

Η πρώτη φάση για την απόκτηση του 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, έληξε με την υποβολή ενδιαφέροντος 10 επενδυτικών σχημάτων, ύστερα από πρόσκληση του Ταμείου στις 28 Ιουνίου 2019.

Στα σχήματα, συγκαταλέγονται κορυφαίες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέτοχοι του ΔΑΑ, σήμερα είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η AviAlliance GmbH (26,7% +8 μετοχές), η AviAlliance Capital GmbH (13,3%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% -8 μετοχές).

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

1. ADP GROUPE (γαλλική εταιρεία - διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Σαρλ Ντε Γκωλ και Ορλύ, στο Παρίσι και το αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ)

2. APG ASSET MANAGEMENT (διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά ταμεία στις Κάτω Χώρες – με κοινοπραξία συμμετέχει στο αεροδρόμιο Βρυξελλών)

3. AVIALLIANCE GMBh (γερμανική εταιρεία που ήδη κατέχει το 40% του ΔΑΑ, έχοντας επίσης συμμετοχή στα αεροδρόμια Βουδαπέστης, Ντίσελντορφ, Αμβούργου και Σαν Χουάν)

4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE (ισπανική εταιρεία με κατασκευές και διαχείριση υποδομών μεταφορών)

5. FIRST STATE INVESTMENTS (επενδυτική εταιρεία που ανήκει στην Mitsubishi UFJ Financial Group)

6. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS(επενδυτική εταιρεία από τη Νέα Υόρκη – συμμετέχει στα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Εδιμβούργου)

7. VINCI AIRPORTS(γαλλική εταιρεία που συμμετέχει σε κατασκευές και στην Ελλάδα – Ολυμπία Οδός και Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου)

8. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV –RAIF (γαλλική επενδυτική εταιρεία)

9. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS (η πρώτη είναι επενδυτική εταιρεία και η δεύτερη κατασκευαστική με συμμετοχή στα αεροδρόμια Λάρνακας, και Πάφου)

10. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING καιCHENGDONGINVESTMENT CORPORATION (επενδυτική εταιρεία που συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στα αεροδρόμια Βρυξελλών και Σίδνεϊ)

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού

Καταλήγοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) συστάθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 30 χρόνια, βάσει σχετικής σύμβασης παραχώρησης («Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου»). Η συγκεκριμένη παραχώρηση, η οποία συνιστά μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συμπράξεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έληγε το 2026, ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2019 τέθηκε σε ισχύ η χρονική επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης κατά 20 επιπλέον έτη, ήτοι έως το 2046. Το σχετικό δικαίωμα της επέκτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είχε μεταβιβαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ΔΑΑ είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αποτελεί μια πολύ σημαντική υποδομή και διακίνησε 24 εκατ. επιβάτες το 2018, εκ των οποίων 16,4 εκατ. διεθνείς επιβάτες.

Δημοφιλή