10 «λεπτομέρειες» για τους Ρομά που ζουν (και) δίπλα μας

Μειονότητα, αλλά συχνά χωρίς δικαιώματα.
Fred Lancelot / Reuters

1. Οι Ρομά είναι η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Ευρώπης. Εως και 12 εκατομμύρια κάτοικοι σε ολόκληρη την ήπειρο, οι περισσότεροι από αυτούς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

2. Το 80% περίπου των Ρομά στην Ευρώπη ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 34.000 Ρομά σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ το 2016.

3. Οι διακρίσεις κατά των Ρομά είναι ευρέως διαδεδομένες - με βάση τις απαντήσεις που έδωσε ένας στους τέσσερις Ρομά το 2016. Αλλά μόνο ένας στους δέκα (ποσοστό 10%) το ανέφερε στις αρχές.

4. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να έχουν «τσιγγάνους» ως γείτονες, σε μια μελέτη του 2008 που διαπίστωσε ότι μόνο οι τοξικομανείς, οι βαρύτεροι πότες και τα άτομα με ποινικό μητρώο θεωρούνταν λιγότερο επιθυμητά.

5. Οι Ρομά έχουν γενικά χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά 10 έτη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης και ποσοστό παιδικής θνησιμότητας που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

6. Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις Ρομά τελειώνουν το σχολείο και περίπου ένας στους πέντε (20% των ενηλίκων Ρομά στην Ευρώπη) δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει.

7. Μόνο ένας στους τέσσερις ενήλικες Ρομά στην Ευρώπη εργάζεται, με μόνο μία στις έξι γυναίκες Ρομά να έχουν δηλώσει ότι δούλευαν το 2016, σε σύγκριση με το ένα τρίτο των ανδρών, στο ίδιο ερώτημα.

8. Είναι γνωστό ότι οι Ρομά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να στερούνται ιθαγένειας, αν και υπάρχει έλλειψη σαφών δεδομένων και στατιστικών στοιχείων. Το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περίπου 15.000 παιδιά Ρομά κινδύνευαν - μόνο στην Ιταλία - να μείνουν χωρίς ιθαγένεια.

9. Εντός της Λατινικής Αμερικής, μόνο η Κολομβία και η Βραζιλία αναγνωρίζουν τους Ρομά ως επίσημη μειονοτική ομάδα, που σημαίνει ότι έχουν επιπλέον προστασίες και δικαιώματα.

10. Οι Ρομά κινδυνεύουν να ζουν σε κατοικίες σε πολύ κακές συνθήκες, ενώ οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει αναγκαστικές εκκενώσεις στην Ιταλία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους μήνες.


Πηγές: Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία - Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ινστιτούτο για την στέρηση ιθαγένειας και την ένταξη - Unicef - Ίδρυμα Thomson Reuters

πηγή: Reuters

Δημοφιλή