10 σημάδια που δείχνουν αν θα έχετε έναν γάμο χωρίς σεξ - τι να κάνετε για να το διορθώσετε

Σεξουαλικοί θεραπευτές αποκαλύπτουν τις ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε
laflor via Getty Images

Δεν συζητιούνται συχνά, ωστόσο, οι γάμοι χωρίς σεξ είναι πολύ πιο κοινοί απ′ ότι πιστεύετε. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 15% των παντρεμένων ζευγαριών φτάνουν τον ένα χρόνο χωρίς σεξ.

Η επιθυμία μπορεί, βέβαια, να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη γέννηση ενός παιδιού, τα προβλήματα υγείας, ή μια φαρμακευτική αγωγή, ενώ υπάρχουν επίσης και τα ζευγάρια που δεν απολαμβάνουν το σεξ και προτιμούν τη συντροφικότητα.

Για αυτούς που απολαμβάνουν το σεξ όμως, η HuffPost μίλησε με σεξουαλικούς θεραπευτές που αναφέρουν 10 προειδοποιητικά σημάδια:

1. Νιώθετε περισσότερο σαν συγκάτοικοι παρά σαν οικείοι σύντροφοι

«Τείνουμε να υποτιμούμε την σωματική έλξη στις μακροχρόνιες σχέσεις. Στις αρχές μιας σχέσης, τα ζευγάρια προσέχουν την εμφάνισή τους, την περιποίηση του σώματός τους, το πως ντύνονται όταν είναι με τον σύντροφό τους ώστε να αισθάνονται επιθυμητοί. Όταν αρχίσετε, όμως, να νιώθετε σαν συγκάτοικοι, τότε αυτό είναι ένα καμπανάκι για να βγάλετε τις φόρμες και να φορέσετε κάτι πιο ελκυστικό», λέει η Shannon Chavez, ψυχολόγος και σεξουαλική θεραπεύτρια.

2. Δεν αισθάνεστε άνετα να μιλάτε για σεξ

«Αν δεν έχετε μιλήσει ποτέ ανοιχτά για το σεξ, είναι πιθανό ότι θα περάσετε περιόδους ξηρασίας στη σχέση σας. Η επικοινωνία είναι σημαντική για μια υγιή σεξουαλική ζωή και η οικειότητα δυσκολεύει χωρίς αυτήν», λέει η Vanessa Marin, σεξουαλική θεραπεύτρια και δημιουργός του διαδικτυακού σεμιναρίου για γυναίκες, Finishing School.

3. Αφιερώνετε όλο σας το χρόνο στα παιδιά

«Οι περισσότεροι νέοι γονείς χρειάζεται να αφιερώσουν χρόνο, ενέργεια και πόρους στα νεογέννητά τους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι χρειάζεται να φροντίσετε τον εαυτό σας και τη σχέση σας από τη στιγμή που το μωρό κλείσει τους δύο πρώτους μήνες. Είναι πολύ σημαντικό γα τα ζευγάρια να παραμείνουν ανοιχτοί ο ένας με τον άλλο, προτείνοντας διάφορα πράγματα που σας ενδιαφέρουν από κοινό (πέραν των παιδιών) για να διατηρήσετε μια ερωτική ενέργεια», λέει η Sari Cooper, σεξουαλική θεραπεύτρια και διευθύντρια του Κέντρου για Αγάπη και Σεξ στη Νέα Υόρκη

4. Αποφεύγετε τις ρομαντικές ή ερωτικές σκηνές στην τηλεόραση

«Οι σκηνές του σεξ στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση μπορεί να εμπνεύσουν τα ζευγάρια να κάνουν το ίδιο. Είτε επειδή τους εξάπτει τη φαντασία ή επειδή θέλουν να κάνουν αυτό που βλέπουν. Αν λοιπόν αισθάνεστε άσχημα βλέποντας ερωτικές σκηνές, είναι ίσως ένδειξη ότι έχετε κάποια προβλήματα στην δική σας ερωτική ζωή. Αν νιώθετε άβολα ή ντροπή τότε αυτό είναι μάλλον σημάδι προβλήματος», λέει η Kimberly Resnick Anderson, σεξουαλική θεραπεύτρια και βοηθός καθηγήτρια ψυχιατρικής στο UCLA School of Medicine.

5. Σταματάτε να φλερτάρετε ο ένας με τον άλλο

«Όταν νιώθετε τον σύντροφό σας σαν τον κολλητό σας με τον οποίο θέλετε να μοιραστείτε όλα τα κουτσομπολιά της ημέρας, αντί να θέλετε να ενωθείτε σε ερωτικό επίπεδο, τότε πρέπει να επαναφέρετε λίγο ερωτισμό στη σχέση. Φλερτάρετε, κινηθείτε, μιλήστε και δείξτε ότι ενδιαφέρεστε να βρεθείτε κοντά με τον σύντροφό σας», λέει η Chavez.

6. Το ταίρι σας, σας κοροϊδεύει για τις ορμές σας

«Αν ο/η σύντροφός σας συνεχώς γελά ή υποτιμά τις διαθέσεις σας για σεξ, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Όλα τα ζευγάρια έχουν ορμές που ίσως δεν είναι ίδιες και από τις δύο πλευράς, αλλά είναι σημαντικό να σέβεται ο ένας τις ανάγκες του άλλου», λέει η Marin.

7. Σπανίως αγγίζετε ο ένας τον άλλο εκτός της κρεβατοκάμαρας

«Ίσως δεν έχετε αγγίξει ο ένας τον άλλο για μήνες, ούτε καν ανταλλάσσετε φιλιά όταν αποχαιρετάτε ο ένας τον άλλο. Ίσως δεν αγγίζεστε καν όταν είστε μαζί στο αυτοκίνητο ή όταν βλέπετε μια ταινία μαζί», λέει η Tammy Nelson, σεξουαλική θεραπεύτρια και συγγραφέας του Getting the Sex You Want.

8. Παραμένετε ξύπνιος/α μέχρι να αποκοιμηθεί ο σύντροφός σας για να αποφύγετε την πιθανότητα για σεξ

«Αν είστε στο ίδιο κρεβάτι την ίδια στιγμή με τον σύντροφό σας, αυξάνονται οι πιθανότητες για σεξουαλική πράξη. Αν αποφεύγετε να πέσετε στο κρεβάτι παρά μόνον μέχρι αρκετά αργά, τότε συνειδητά ή ασυνείδητα μειώνετε τις πιθανότητες για σεξ. Πρέπει να κάνετε κάποιες δύσκολες ερωτήσεις στον εαυτό ας: Γιατί δεν θέλω να κοιμηθώ με τον σύντροφό μου; Υπάρχουν πλευρές της σεξουαλικής μας ζωής που δεν μου αρέσουν; Μια ειλικρινής συζήτηση θα λύσει πολλά προβλήματα», λέει η Resnick Anderson

9. Το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο από άλλες υποχρεώσεις που δεν αφήνει χρόνο ο ένας για τον άλλο

«Παρότι πολλά ζευγάρια βιώνουν αυτή την πραγματικότητα - ιδίως όταν η δουλειά μπορεί να προκύψει μέσα από την οθόνη ενός κινητού - τα ζευγάρια που αφιερώνουν χρόνο στη διασκέδασή τους, είναι αυτοί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν χρόνο για σεξ. Υπάρχει ίσως και μια υπόνοια ότι ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αποφεύγουν συνειδητά να βρουν χρόνο ο ένας για τον άλλο και υπερφορτώνουν το πρόγραμμά τους για να αποφύγουν το σεξ», λέει η Cooper.

10. Έχετε παράλογες απαιτήσεις για το πως θέλετε να γίνεται το σεξ

Επικεντρωθείτε λιγότερο στο πως φαντάζεστε ότι είναι το ιδανικό σεξ και περισσότερο στο πως αισθάνεστε και την απόλαυσή σας. Το σεξ με απώτερο στόχο θα δημιουργήσει αίσθημα προσμονής που δυνητικά οδηγεί σε απογοήτευση. Μη δίνετε τόση σημασία στη μηχανική του σεξ, αλλά δώστε έμφαση στις αισθήσεις, την απόλαυση και την ένωση που νιώθετε για τον σύντροφό σας. Επίσης, μην βαθμολογείτε το τέλος», λέει η Chavez.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη HuffPost US και μεταφράστηκε στα ελληνικά.