LIFE
26/03/2018 09:56 EEST | Updated 26/03/2018 10:11 EEST

8 τραγούδια που ξύπνησαν ανθρώπους από κώμα

Psy, Bon Jovi και Adele κατάφεραν να τους ξυπνήσουν μνήμες

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι γιατροί συστήνουν στους ανθρώπους που επισκέπτονται δικούς τους που βρίσκονται σε κώμα, να τους παίζουν μουσική και μάλιστα, τα τραγούδια που είναι σημαντικά για τους ίδιους. Ονομάζεται Salient Stimulus (κύρια διέγερση), και επηρεάζει τους ανθρώπους επειδή τους είναι γνώριμο και συναισθηματικά σημαντικό. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, τους ξυπνούν από κώμα.

Μερικά από τα τραγούδια που το πέτυχαν είναι τα ακόλουθα:

1. Rolling in the Deep, της Adele

To 2011, η 7-χρονη Charlotte Neve υπέφερε από ένα σπάνιο εγκεφαλικό αιμάτωμα που την οδήγησε σε κώμα. Κάποια στιγμή που η μητέρα της καθόταν μαζί της, το ραδιόφωνο έπαιξε το τραγούδι της Adele, που απολάμβαναν κόρη και μητέρα μαζί. Η μητέρα άρχισε να το τραγουδά και για πρώτη φορά, η Charlotte χαμογέλασε - ήταν η πρώτη της αντίδραση από τη στιγμή που έπεσε σε κώμα. Δύο μέρες μετά, είχε ξυπνήσει.

2. You’re Beautiful, του James Blunt

Η παρακάτω ιστορία είναι και ένας από τους λόγους που το τραγούδι εξελίχθηκε σε κλασσικό. Η 5-χρονη Claudia Dealwis έπεσε σε κώμα μετά από ένα άσχημο χτύπημα. Όταν το ραδιόφωνο του νοσοκομείου έπαιξε το You’re Beautiful, που ήταν ένα από τα αγαπημένα της, η Claudia άρχισε να κινείται μετά από ένα 10ήμερα κώμα.

3. American Idiot, των Green Day

Το 2005, ο Corey George άκουγε ασταμάτητα το Αμερικάνικο συγκρότημα. Τον χτύπησε αμάξι στα 9α γενέθλιά του και έμεινε σε κώμα για δύο εβδομάδες, όταν η μητέρα του σκέφτηκε να του παίξει το αγαπημένο του άλμπουμ, το American Idiot. Μια ώρα αργότερα, ο Corey είχε πλέον ανοίξει τα μάτια του και κουνούσε τα δάχτυλά του. 

4. (I Can’t get no) Satisfaction, των Rolling Stones

Ο Sam Carter ήταν 17 όταν κυκλοφόρησε το διάσημο τραγούδι των Stones το 1965. Ήταν 60 όταν έπεσε σε κώμα και, παρότι, δεν του είχαν δώσει καμία ελπίδα ζωής οι γιατροί, ο Carter είπε ότι όταν η σύζυγός του, του έπαιξε το τραγούδι, «Θυμήθηκα πόσο ενθουσιάστηκα όταν πήγα στο δισκοπωλείο. Ξαφνικά είχα μια έκρηξη ενέργειας και ήξερα ότι είχα ζωή μέσα μου και τότε ξύπνησα».

5. Angels, του Robbie Williams

Ίσως θυμάστε την τραγική ιστορία της Αυστριακής Kerstin Fritzl. Ο παππούς/πατέρας της Josef Fritzl, είχε φυλακίσει την κόρη του Elisabeth για 24 χρόνια στο υπόγειό του, τη βίαζε και ένα από τα παιδιά της ήταν η Kerstin, η οποία, όταν αρρώστησε το 2008, η Elisabeth κατάφερε να τον πείσει να τη στείλει στο νοσοκομείο. Επειδή κατέληξε σε κώμα, συνήλθε με τα τραγούδια του Robbie Williams που πιστεύει ότι άκουγε στο υπόγειο - ενώ η επίσκεψή της στο νοσοκομείο έφερε στο φως την βάναυση ιστορία τους και οδήγησε τον υπαίτιο στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

6. Livin’ On A Prayer, των Bon Jovi

Ο 22χρονος David Hassall έπεσε σε κώμα μετά από ένα άσχημο χτύπημα πάνω σε δέντρο. Οι γονείς του αποφάσισαν να του παίξουν την αγαπημένη του μουσική και έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι ο David ψυθίριζε τους στίχους του Livin’ On A Prayer. Στην πορεία, συνήλθε πλήρως.

7. Gangnam Style, του Psy

Αφού η κόρη της είχε ήδη περάσει 258 ημέρες σε κωματώδη κατάσταση, η μητέρα της Ying Nan θυμήθηκε ένα αστείο τραγούδι που άκουγε η κόρη της. Άρχισε να μουρμουρά τους στίχους και η κόρη της τότε γέλασε. Το δοκίμασε την επόμενη ημέρα και είχε ξανά την ίδια αντίδραση, μέχρι που άρχισε να μιλά και να περπατά.

8. Unchained Melody, των Righteous Brothers

Η Maria Neal είχε πέσει σε κώμα μετά από μια εγκεφαλική αιμορραγία και οι γιατροί δεν της έδιναν παρά λίγους μήνες ζωής. Ο σύζυγός της αναρωτήθηκε αν θα θυμόταν το τραγούδι του γάμου τους. Το ένστικτό του ήταν σωστό, γιατί όντως ξύπνησε και αυτός την ρώτησε «Ξέρεις τι είναι αυτό;» όταν εκείνη έγνεψε καταφατικά.

Πηγή: Mental Floss

Sponsored Post