10 τροφές που ενισχύουν μνήμη και πνευματική διαύγεια

Υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην προσπάθεια μας για ένα διαυγές μυαλό, που θα είναι σε εγρήγορση όλη την ημέρα.
Women's Health

Καθημερινά το μυαλό μας καλείται να αντεπεξέλθει σε πάρα πολλές δραστηριότητες. Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος, μέσα σε μία τυπική μέρα, θα πρέπει: να είναι αποτελεσματικός στη δουλειά ή το σχολείο, να αντιμετωπίζει επαρκώς τα προσωπικά του προβλήματα, να διαχειρίζεται προσωπικές και διαπροσωπικές σχέσεις και... να έχει αρκετά «αποθέματα» πνευματικής διαύγειας ώστε να γεμίζει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του. Η «υπερφόρτωση» του νου με έννοιες και πληροφορίες συχνά προκαλεί ένα αίσθημα κούρασης και σύγχυσης που αποδυναμώνει τη μνήμη και την συγκέντρωση.

Το μυαλό μας έχει ανάγκη από «ενίσχυση». Όπως ακριβώς κάποιες συγκεκριμένες τροφές βοηθούν περισσότερο από άλλες τους μύες του σώματος να δυναμώσουν και να αναδειχθούν, έτσι κάποιες από αυτές προσφέρουν στο μυαλό την ενδυνάμωση που χρειάζεται. Επίσης, μπορεί να παίζουν έναν προληπτικό ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας, της ασθένειας Alzheimer ή άλλων νευροεκφυλιστικών εγκεφαλικών διαταραχών.

Αυτές είναι η 10 τροφές που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας.

1) Ψάρια

Το «καλό» λίπος είναι απαραίτητο συστατικό του εγκεφάλου μας, αφού το 10% περίπου του μυαλού είναι λιπώδης ιστός. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταναλώνουμε ω-3 λιπαρά οξέα, που θεωρούνται ευεργετικά για την ικανότητα απομνημόνευσης και την εκμάθηση και περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (π.χ σαρδέλα, γαύρος)

2) Καρύδια

Μπορεί όλοι οι ξηροί καρποί να περιέχουν καλά λιπαρά, αλλά τα καρύδια έχει αποδειχτεί πως είναι ο πιο ευεργετικός για τον εγκέφαλο ξηρός καρπός, καθώς δρουν σαν αντιοξειδωτικά και μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για άνοια και Άλτσχάιμερ.

3) Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει περίπου 230 αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, αλλά πιο συγκεκριμένα η ολεοκανθάλη που περιέχει είναι ιδιαίτερα νευροπροστατευτική.

4) Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα χολίνης και βιταμίνη Κ. Και τα δύο είναι σημαντικά για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης.

5) Σπόροι

Οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος είναι «πλούσιοι» σε καλά λιπαρά οξέα και ο σπόρος κολοκύθας βοηθά επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός ενζύμου βασικού για τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου.

6) Βατόμουρα και φράουλες

Πλούσια σε πολυφαινόλες, βιταμίνη Α και C, καθώς και ανθοκυανίνη, έχουν αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης και διατηρούν το μυαλό σε εγρήγορση. Επιπλέον βελτιώνουν τη χρήση της γλυκόζης από τον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

7) Ντομάτα

Οι ντομάτες προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες εξαιτίας του λυκοπενίου που διαθέτουν.

8) Αυγά

Τα αυγά εκτός από το γεγονός ότι είναι «πλούσια» σε ω-3 λιπαρά οξέα, σημαντικά για τον εγκέφαλο και πρωτεϊνες που μας γεμίζουν με ενέργεια, περιέχουν στον κρόκο τους τη χολίνη, μια ένωση που προωθεί την υγεία των νευροδιαβιβαστών.

9) Σταφίδα

Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης C και του γάμα-λινεολικού οξέως, καθυστερεί τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με έρευνες.

10) Μαύρη σοκολάτα

Και ναι... μέσα στις «θαυματουργές» τροφές βρίσκεται και η μαύρη σοκολάτα. Είναι καλή για τη μνήμη και τη συγκέντρωση καθώς βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.