Τι αλλάζει στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και στα «κόκκινα δάνεια»

Τι αλλάζει στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και στα «κόκκινα δάνεια»
An employee counts British pounds and Euro notes at a currency exchange office in downtown Rome, Tuesday, Oct. 28, 2014. Economists have plenty of quibbles, but many agree that the Federal Reserve accomplished the bulk of its goals with its bond-buying program, known as quantitative easing, or QE. The dollar has actually held up against most major currencies, as the euro and Japanese yen have slumped. (AP Photo/Gregorio Borgia)
An employee counts British pounds and Euro notes at a currency exchange office in downtown Rome, Tuesday, Oct. 28, 2014. Economists have plenty of quibbles, but many agree that the Federal Reserve accomplished the bulk of its goals with its bond-buying program, known as quantitative easing, or QE. The dollar has actually held up against most major currencies, as the euro and Japanese yen have slumped. (AP Photo/Gregorio Borgia)
ASSOCIATED PRESS

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις να διασφαλίζει την προστασία των φορολογουμένων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και τη μετακύλιση βαρών στους πιο εύπορους, δήλωσε στον ΣΚΑΙ το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης. Παράλληλα, σημείωσε ότι εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, βάσει των οποίων ορισμένοι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα κληθούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε λιγότερες από 100 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα – των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων - ήταν ένα από αυτά που μπλόκαραν τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά φαίνεται ότι έχει επιλυθεί. Σημειώνεται ότι, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι ο στόχος εισπραξιμότητας παραμένει μεν στα 2,65 δισ. ευρώ, όμως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ώστε ο φόρος να γίνει «πιο δίκαιος και πιο αναλογικός».

Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε πως, σε ό,τι αφορά στις 100 δόσεις, η δράση αυτή ολοκλήρώθηκε. «Δεν μπορεί κανείς άλλος πλέον να υπαχθεί σε αυτήν. Ήταν όντως ένα μέτρο πολύ καλό, που βοήθησε στην είσπραξη πολλών χρημάτων για το Δημόσιο. Με λογική και κοινωνική ευαισθησία, όμως, πρέπει να δούμε πώς χειριζόμαστε από εδώ και στο εξής το θέμα των δόσεων...στο σκέλος λοιπόν των 100 δόσεων, πρέπει να δούμε παρεμβάσεις που ίσως το προηγούμενο διάστημα δεν είδαμε. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το χρέος του σε λιγότερο από τις 100 δόσεις, για ποιον λόγο να υπαχθεί σε αυτές; Ήδη μελετούμε τρόπους και συζητάμε με τους θεσμούς το πώς θα υπάρξουν έλεγχοι ώστε να δούμε ποιοι πρέπει να εντάσσονται και ποιοι όχι σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Καταλήξαμε στο ότι θα αποφύγουμε να προχωρήσουμε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα συναλλαγής...σκοπός μας λοιπόν ως προς τις 100 δόσεις είναι να επιβάλουμε μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων. Για παράδειγμα σκεφτόμαστε την επιβολή δέκα κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνεται η επανεξέταση της ρύθμισης (π.χ εισοδήματα, ακίνητη περιουσία κλπ)». Παράλληλα, σημείωσε ότι ο λόγος για τον οποίο οι θεσμοί επιδιώκουν την αλλαγή ενός θεωρούμενου ως επιτυχημένου μέτρου, έκανε λόγο για απώλεια εμπιστοσύνης στη φορολογική διοίκηση. «Φοβούνται δηλαδή ότι τέτοιου είδους μέτρα όπως οι 100 δόσεις ή οι περαιώσεις ενισχύουν μια λογική φορολογικής απείθειας. Γι'αυτό πιέζουν οι θεσμοί».

Ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια»

Όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η κυβέρνηση θα πρέπει από το φθινόπωρο να προχωρήσει σε «Κατσελοδικεία» και αλλαγές στο ν.3829/2010, γνωστό ως «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όπως σημειώνεται, μπορεί η καθολική ρύθμιση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους να μετατίθεται χρονικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει με την σε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων – ανώδυνων ουσιαστικά για τα πιστωτικά ιδρύματα ή τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η «τρόικα των συμφωνηθέντων» και η δέσμευση για υλοποίησή τους προβλέπει καταρχήν την έναρξη εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων και εξωδικαστικών μηχανισμών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών και ν. 4307/2014 γνωστός ως «νόμος Δένδια» για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση καλείται να «πείσει» όσους έχουν οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν να είναι συνεπείς, καθώς οι τράπεζες υπολογίζουν ότι το 15-20% των δανειοληπτών είναι στρατηγικά κακοπληρωτές. Για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής θα χρησιμοποιούνται όλες οι ευέλικτες επιλογές αναπροσαρμογής των υποχρεώσεών τους, ενώ τα δάνεια προς μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφάνεια.Όσον αφορά στον νόμο Δένδια, οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, με προσφορά κινήτρων για τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο, όπως αυτοί συμφωνηθούν με τους θεσμούς, ορισμός Επιτροπής που προβλέπεται για την εφαρμογή του νόμου κ.ά.

Σχετικά με την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «τεχνικές βελτιώσεις, που ζητούν οι θεσμοί, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη «ουρά» των υποθέσεων, που εκκρεμούν και οι οποίες είναι πάνω από 130.000». Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπιστούν και να αποκλειστούν τυχόν κακόπιστοι οφειλέτες, που πετυχαίνουν να έχουν την προστασία, που προσφέρει ο νόμος, χωρίς να το δικαιούνται. Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να μπουν κάποια όρια στον χρόνο της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (ασφαλιστικά μέτρα), που δίνεται ως προστασία στους οφειλέτες, μέχρι να συζητηθεί η κανονική δίκη.

Δημοφιλή