22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
02/06/2021 12:14 EEST | Updated 02/06/2021 12:22 EEST

100 ημέρες στον Άρη: Μοναδικές εικόνες από το Perseverance

Ποιά είναι η βασική αποστολή του.

NASA/JPL-Caltech/MSSS/Seán Doran
Το Persevervance τράβηξε μια selfie με το ελικόπτερο Ingenuity στις 6 Απριλίου 2021

Μέχρι σήμερα, το Perseverance της NASA έχει περάσει 100 ημέρες στον κόκκινο πλανήτη.

NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/Seán Doran
Το Perseverance φωτογράφισε τις ίδιες του τις κάμερες

Προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου. Εάν υπήρξε ποτέ ζωή στον πλανήτη, αυτή η αρχαία κοίτη μπορεί να περιέχει απολιθώματα αρχαίων μικροβίων, δηλαδή ενδείξεις ζωής.

NASA/JPL-Caltech/Handout via Reuters
Η κάθοδος στον Άρη

Κάμερες πάνω στο όχημα και στο jetpack που το κατέβασαν στην επιφάνεια του Άρη, κατέγραψαν το πρώτο βίντεο προσγείωσης στον πλανήτη.

Από τότε, η NASA μοιράζεται νέες εικόνες από το Perseverance σχεδόν κάθε μέρα, όταν φτάνουν πίσω στη Γη.

Το όχημα άρχισε να φωτογραφίζει λίγο μετά την προσγείωση, καταγράφοντας τους βράχους του κρατήρα Jezero, τους ογκόλιθους και τους αμμόλοφους.

NASΑ
Ο κρατήρας Jezero

Το όχημα είναι εξοπλισμένο με 23 κάμερες. Μερικές το βοηθούν να πλοηγηθεί στο έδαφος του Άρη εντοπίζοντας πιθανούς κινδύνους όπως μεγάλους βράχους ή τάφρους. Άλλοι επιτρέπουν στους χειριστές του στην Γη να ελέγχουν ότι τα μέρη του οχήματος είναι σε καλή κατάσταση.

Μέσα σε ένα μήνα, το όχημα εντόπισε τον πρώτο ανεμοστρόβιλο

Ο Άρης δεν έχει ουράνια τόξα, αλλά το Perseverance κατέγραψε μια αντανάκλαση φακού που έμοιαζε με ουράνιο τόξο.

Twitter/NASA's Perseverance Mars Rover
Το «ουράνιο τόξο» στον Άρη

«Το ουράνιο τόξο είναι αδύνατον να συμβεί στον Άρη. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης μετά από ανάκλαση. Αλλά στον Άρη δεν υπάρχει αρκετό νερό για να δημιουργηθεί βροχή, ενώ κάνει και πολύ κρύο για να υπάρχει νερό στην ατμόσφαιρα. Αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία είναι μία αναλαμπή φακού στην κάμερα του Perseverance», είχε δηλώσει με ανάρτησή της στο Twitter η NASA.

Για να δοκιμάσει το εργαλείο λέιζερ, το rover έσπασε ένα κοντινό βράχο και φωτογράφησε τη γραμμή των κουκκίδων που άφησε στην επιφάνεια.

NASA
Ο βράχος στον οποίο το Perseverance δοκίμασε το λέιζερ

Το Perseverance χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να εξαερώνει την σκόνη στους βράχους, προκειμένου να μελετήσει τα μεταλλικά στοιχεία που έχουν.

Το Perseverance φωτογράφισε ακόμη και τη δικιά του σκιά.

NASA
Η σκιά του Persevernace

Οι κάμερες του οχήματος έχουν επίσης καταγράψει το ταξίδι του ελικοπτέρου Ingenuity, ξεκινώντας από την κάθοδο του από την «κοιλιά» του οχήματος προς την επιφάνεια του Άρη.

NASA
To Perseverance έριξε το κάτω μέρος του (αριστερά) για να αποκαλύψει το ελικόπτερο Ingenuity και να του επιτρέψει να ξεδιπλωθεί (δεξιά).

Το ελικόπτερο είναι μέρος μιας τεχνολογικής επίδειξης - οι μηχανικοί της NASA ήθελαν να δουν αν μπορούσαν να το πετάξουν στη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη. Επειδή ο Άρης έχει μόλις 1% την πυκνότητα της γήινης ατμόσφαιρας, αυτό είναι, στο ισοδύναμο της Γης, η ατμόσφαιρα που υπάρχει τρεις φορές το ύψος του όρους Έβερεστ.

Το Persevernace τράβηξε μια εντυπωσιακή selfie με το Ingenuity προτού οδηγηθεί στο παρασκήνιο από το οποίο θα παρακολουθούσε αργότερα το ελικόπτερο να πετάει και θα κατέγραφε εικόνες για να τις στείλει στην γη. 

NASA
To ελικόπτερο από την οπτική του Perseverance

Το όχημα κατέγραψε επίσης βίντεο των πρώτων πτήσεων του ελικοπτέρου.

 

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι αρχικές πτήσεις του Ingenuity, το Perseverance ξεκίνησε την βασική επιστημονική του αποστολή.

Ο κύριος στόχος του οχήματος είναι να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων του Άρη που θα μπορούσαν να περιέχουν ενδείξεις αρχαίας μικροβιακής ζωής στον Άρη. 

Θα αποθηκεύσει αυτά τα δείγματα ώστε να τα συλλέξει μια μελλοντική αποστολή στον Άρη. 

NASA
Kατάλοιπα του δέλτα του ποταμού Jezero, όπως φωτογραφήθηκαν από το Perseverance στις 22 Φεβρουαρίου 2021

Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη αυτών των πετρωμάτων, το Perseverance είναι έτοιμο να κατευθυνθεί προς τους βράχους του δέλτα ενός ποταμού που κάποτε οδηγούσε στη λίμνη Jezero.

Εκεί, οι επιστήμονες αναμένουν να βρουν χώμα και βράχους πλούσια με αρχαία  αποθέματα λάσπης και πηλού - και ίσως απολιθώματα μικροβίων παγιδευμένα μέσα τους.

Πηγή: Insider