Σπάνιο, εξωτικό και αφόρητα βρωμερό φρούτο πωλείται για 1.000 δολάρια

Βέβαια δεν αποκλείεται αυτή η νέα «ανώτερη ποικιλία» να είναι μια απάτη.

Το durian είναι ένα είδος τροπικού φρούτου που ανήκει στην οικογένεια των durio τα οποία παράγονται κυρίως σε Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Μαλαισία.

Ξεχωρίζουν για την εμφάνισή τους, τη γεύση τους αλλά και τη μυρωδιά τους. Eξωτερικά θα μπορούσε κάποιος να τα παρομοιάσει με σκαντζόχοιρο αφού μοιάζουν να έχουν αγκάθια. Το εσωτερικό τους, λέγεται, πως είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Είναι περισσότερο γνωστά όμως για τη μυρωδιά τους αφού είναι εξαιρετικά δύσοσμα. Μάλιστα σε κάποιες χώρες έχει απαγορευθεί ακόμη και η μεταφορά τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες...

Τώρα ένα σπάνιο είδος durian προκαλεί αναστάτωση στην Ινδονησία αφού ένας μόνος καρπός έφτασε να πωλείται ακόμη και έναντι 1.000 δολαρίων (ή και 1.300 δολάρια), ποσό που αντιστοιχεί τρεις και πλέον φορές στον μέσο μισθό που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα.

Πρόκειται, όπως αναφέρει ο Guardian, για τη νέα ποικιλία J-Queen και τα συγκεκριμένα φρούτα είναι διαθέσιμα προς πώληση σε εμπορικό κέντρο στην Τασικμαλάια, στη δυτικής Ιάβα. Τα φρούτα είναι τοποθετημένα μέσα σε κουτιά, που είναι καλυμμένα στο εσωτερικό από κόκκινο σατέν ύφασμα και διακοσμημένα με ψεύτικα λουλούδια. Η αρχική τιμή φαίνεται να είναι 750 δολάρια, δηλαδή 14εκατ. ρουπίες.

Η είδηση της διάθεσης του J-Queen προς πώληση, διαδόθηκε γρήγορα στην Ινδονησία με χρήστες των social media να κάνουν ποικίλα σχόλια για την εξωφρενική τιμή πώλησης του φρούτου ενώ πολλοί έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να φωτογραφηθούν δίπλα στο διάσημο φρούτο, που αποτελεί μια υπέροχη λιχουδιά στη ΝΑ Ασία, για να την ανεβάσουν στη συνέχεια στους λογαριασμούς τους.

Δημιουργός της νέας ποικιλίας J-Queen ισχυρίζεται πως είναι ένας 32χρονος, ινδονήσιος αστρολόγος , γνωστός ως Aka και υποστηρίζει πως ο νέος καρπός αποτελεί μια διασταύρωση δύο σπάνιων ποικιλιών durian, ανωτέρας ποιότητας που παράγονται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Όπως λέει, το δέντρο J-Queen καρποφορεί μόνο μια φορά κάθε τρία χρόνια και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες έχει γεύση φιστικιών και βουτύρου. Αντί δε το τυπικά επίμηκες σχήμα που έχουν τα durian ο συγκεκριμένος καρπός είναι στρογγυλός. «Πρόθεσή μου είναι να βελτιώσω τη ζωή των αγροτών δημιουργώντας ανώτερης ποιότητας durians», λέει ο Aka στην ινδονησιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Trubunnews. Όπως λέει, έχει αγροκτήματα σε όλη την Ιάβα αλλά παραδόξως οι ντόπιοι αγρότες δηλώνουν πως δεν έχουν ακούσει ποτέ αυτή την υποτιθέμενη νέα ποικιλία ενώ τονίζουν πως οι σπάνιες και ανωτέρας ποιότητας ποικιλίες durian που είναι οι Montong και Kumbokarno πωλούνται συνήθως για 200.000 ρουπίες και σίγουρα όχι 14εκατ. ρουπίες όπως η φερόμενη τιμή πώλησης που έφτασε το J-Queen.

Πηγή: The Guardian