10+1 πράγματα που δεν γνωρίζεις και μπορείς να κάνεις σήμερα για τη φυματίωση

24 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης
Gam1983 via Getty Images
  1. Αν και θεωρείται μια ξεχασμένη ασθένεια, η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μολυσματική νόσος στον κόσμο. Αποτελεί μία από τις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

  2. Σκοτώνει 1,7 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο, δηλαδή έναν άνθρωπο κάθε 18 δευτερόλεπτα.

  3. Το 2017 εμφανίστηκαν 10 εκατομμύρια νέα κρούσματα φυματίωσης παγκοσμίως.

  4. Οι φαρμακοβιομηχανίες για χρόνια αδιαφορούσαν για αυτή την «ξεχασμένη» νόσο, καθώς τα περισσότερα κρούσματα φυματίωσης εμφανίζονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική.

  5. Συχνά οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα πρώτης γραμμής για διάφορους λόγους με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανθεκτικές μορφές φυματίωσης (DR-TB), όπως είναι η πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB). Οι νέες μορφές της νόσου βρίσκονται σε άνοδο: η πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB) επηρεάζει 600.000 ανθρώπους και σκοτώνει 240.000 κάθε χρόνο.

  6. Η θεραπεία για την πολυανθεκτική φυματίωση είναι χρονοβόρα (μέχρι δύο χρόνια), τοξική (βαριές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κώφωσης και της ψύχωσης), μη φιλική (μέχρι 15.000 χάπια και ενέσεις για πολλούς μήνες) με αποτέλεσμα το 50% των ασθενών να μην μπορεί να ολοκληρώσει τη θεραπεία.

  7. Δύο νέα φάρμακα έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα, τα πρώτα μετά από 40 χρόνια.

  8. Από τον Αύγουστο του 2017 μόνο το 5% των ασθενών είχαν πρόσβαση στα δύο νέα φάρμακα. Η πλειοψηφία αυτών ζει στη Νότια Αφρική. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών στις πιο αποτελεσματικές θεραπείες, καθιστώντας τα φάρμακα προσιτά και διαθέσιμα για όλους.

  9. Περίπου 53 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σώθηκαν μεταξύ 2000 και 2016 μέσω της διάγνωσης και της θεραπείας της νόσου.

  10. Για πρώτη φορά φέτος οι παγκόσμιοι ηγέτες θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για την φυματίωση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή της.

  11. Μπορούμε όμως όλοι να πιέσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Κοινοποιήστε σήμερα την έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (#StepUpforTB).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ασχολούνται με την θεραπεία της φυματίωσης εδώ και 30 χρόνια και έχουν σχετικά προγράμματα σε 24 χώρες. Παρέχουν θεραπεία κατά της νόσου σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, από το Σουδάν και το Ουζμπεκιστάν, μέχρι τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία. Το 2016 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν περισσότερους από 20.900 ασθενείς με φυματίωση.