ΔΙΕΘΝΕΣ
06/08/2018 13:34 EEST | Updated 06/08/2018 14:18 EEST

11 παιδιά αποστεωμένα και διψασμένα κρατούνταν από δύο άνδρες σε παράπηγμα στην έρημο του Νέου Μεξικού

Η αστυνομία της πολιτείας του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ εντόπισε και έσωσε έντεκα παιδιά ηλικίας ενός με 15 ετών που ήταν υποσιτισμένα και κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες σε ένα απομονωμένο μέρος στην έρημο.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία βρήκε τα παιδιά χωρίς παπούτσια, να φορούν κουρέλια και να μοιάζουν «με πρόσφυγες από τον Τρίτο Κόσμο». Στο μέρος αυτό ζούσαν και πέντε ενήλικες ― δύο βαριά οπλισμένοι άνδρες και τρεις γυναίκες.

Η επιχείρηση διεξήχθη στο πλαίσιο της έρευνας για την απαγωγή ενός τρίχρονου παιδιού από τον πατέρα του πριν μερικούς μήνες, εξήγησε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Τάος του Νέου Μεξικού.

Οι έρευνες ξεκίνησαν από το Τζόουνμπορο της πολιτείας Τζόρτζια πέρυσι όταν ο Σίραζ Ουάχαζ, 39 ετών, κατηγορήθηκε ότι απήγαγε τον γιο του, ο οποίος ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

Στις 2 Αυγούστου ο σερίφης Τζέρι Χόγκριφι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σε «αυτό τον πρόχειρο καταυλισμό που είναι περιστοιχισμένος με λάστιχα αυτοκινήτων και έναν τοίχο από λάσπη» στην περιοχή Αμάλια, όπου ο Ουάχαζ και ένας άλλος άνδρας, ο Λούκας Μόρτεν, φέρονταν να κρύβονται.

 

Taos County Sheriffs Office

 

Το FBI αν και είχε δώσει πληροφορίες στην αστυνομία και παρακολούθησε το σημείο, «δεν πίστευε ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να πραγματοποιηθεί έφοδος εκεί», εξήγησε ο Χόγκριφι.

«Όλα άλλαξαν όταν ένας επιθεωρητής από τη Τζόρτζια μιας έστειλε ένα μήνυμα, το οποίο εκτιμήσαμε ότι προερχόταν από το μέρος αυτό», πρόσθεσε. Το μήνυμα έγραφε απλώς: «Πεινάμε και χρειαζόμαστε φαγητό και νερό».

Το πρωί της 3ης Αυγούστου περίπου δέκα αστυνομικοί εισέβαλαν στο σημείο, το οποίο η αστυνομία περιέγραψε σαν ένα αυτοσχέδιο συγκρότημα που αποτελούταν από ένα υπόγειο τροχόσπιτο καλυμμένο με πλαστικό χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Χόγκριφι δήλωσε στο ABC News ότι τα παιδιά πεινούσαν, διψούσαν και ήταν πολύ βρώμικα.

«Είμαι αστυνομικός επί 30 χρόνια. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο. Ήταν απίστευτο», σχολίασε. «Ήταν αποστεωμένα, φαινόντουσαν τα κόκαλά τους, ήταν πολύ τρομαγμένα και σε άθλιες συνθήκες υγιεινής», πρόσθεσε.

Στο τροχόσπιτο δεν βρέθηκε νερό και τα μοναδικά τρόφιμα ήταν μερικές πατάτες και ένα κουτί με ρύζι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Ουάχαζ και ο Μόρτεν συνελήφθησαν και εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κακοποίηση ανήλικων. Τρεις γυναίκες που πιστεύεται ότι είναι οι μητέρες των παιδιών συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθερες.

Ο Χόγκριφι δήλωσε στο ABC ότι οι γυναίκες και τα παιδιά «είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου και εκφοβισμό από τους άνδρες που έλεγχαν το συγκρότημα».

Τα έντεκα παιδιά έχουν αναλάβει κοινωνικοί λειτουργοί.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)