ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2019 12:15 EET | Updated 26/03/2019 12:48 EET

10εκατ. ευρώ σε φιλανθρωπίες από τη δυναστεία των Ρέιμαν μετά την αποκάλυψη για συνεργασία με τους Ναζί

Ποιοι είναι οι πανίσχυροι Ρέιμαν, που αποφεύγουν τη δημοσιότητα.

The Canadian Press

Η οικογένεια Ρέιμαν είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες δυναστείες στη Γερμανία και διεθνώς. Η αξία της, όπως ανάφερε το Forbes το 2015, ανέρχεται σε τουλάχιστον 19 δισ. δολάρια. Συγκεκριμένα η γερμανική οικογένεια ελέγχει την JAB Holding η οποία, μεταξύ άλλων έχει γνωστές αλυσίδες όπως οι Panera, Krispy Kreme και Pret a Manger.

Την Κυριακή όμως,  η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ήρθαν στην επιφάνεια στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ο Άλμπερτ Ρέιμαν ο πρεσβύτερος και ο Άλμπερτ Ρέιμαν ο νεότερος ήταν υποστηρικτές του Ναζιστικού Κόμματος και ότι κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποίησαν ως εργάτες στις επιχειρήσεις τους ρώσους και γάλλους, στο πλαίσιο του «προγράμματος» καταναγκαστικής εργασίας που εφάρμοζε το ναζιστικό καθεστώς.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για να πούμε πως δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτά τα εγκλήματα είναι αηδιαστικά», δήλωσε ο Πέτερ Χάρφ, εκπρόσωπος της οικογένειας, στη Bild και σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναπαράγει το Associated Press.

Μέσω του Χαρφ όμως, η οικογένεια όχι μόνο δεν προσπάθησε να αρνηθεί τα όσα δημοσιοποίησε η εφημερίδα αλλά ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει να κάνει μια δωρεά 10 εκατ. ευρώ σε μια φιλανθρωπική οργάνωση αν και αυτή δεν έχει ακόμη κατονομαστεί.

El HuffPost

 

Εκπρόσωπος της JAB δήλωσε στο Business Insider ότι η δωρεά αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου πριν από το δημοσίευμα της Bild και ότι η οικογένεια δεν επιθυμεί να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα.

Αν και ήταν γνωστό πως ο Ρέιμαν ο πρεσβύτερος είχε σχέσεις με το ναζιστικό κόμμα δεν ήταν γνωστό ποιας έκτασης ήταν αυτές. Για παράδειγμα δεν είχε αποκαλυφθεί ότι έκανε δωρεές στα SS ούτε ότι χρησιμοποιούσε κρατούμενους ως εργάτες στις επιχειρήσεις του.

Σύμφωνα με τον Harf η οικογένεια συνεργάζεται με έναν ιστορικό στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν όσο περισσότερα μπορούν για το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας ενώ πρόθεσή της είναι η σχετική αναφορά να δοθεί στη δημοσιότητα.

Τα τελευταία χρόνια, η JAB Holding έχει αποκτήσει εμπορικά σήματα όπως Keurig, Krispy Kreme, Panera, Au Bon Pain και Pret a Manger. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες αυτές συμφωνίες η οικογένεια Ρέιμαν έχει καταφέρει να μην απασχολεί τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το Forbes τα μέλη της οικογένειας δεν επιτρέπεται να εργάζονται στην JAB ενώ μόλις ένα μέλος της οικογένειας γίνει 18 ετών του ζητείται να υπογράψει ένα κείμενο το οποίο αναφέρει ότι δεσμεύεται να μην έχει δημόσια παρουσία.

Πηγή: Associated Press, Business Insider, Bild, Forbes