ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/11/2019 19:00 EET

11ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Τα ανοιχτά «μέτωπα» παραμένουν

Ανοιχτή διαφωνία Παύλου Γερουλάνου, έντονη κριτική από Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο στόχος της Φώφης Γεννηματά για το 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν συγκεκριμένος και τον ανέφερε κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου. Να τελειώσει οριστικά η εσωστρέφεια που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Ήδη ο Παύλος Γερουλάνος άσκησε δριμύτατη κριτική στην ηγεσία του Κινήματος θέτοντας ευθέως θέμα ηγεσίας ενώ χαρακτήρισε το συνέδριο «παρωδία».

«Ενώ μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ εδώ μέσα, το ΠΑΣΟΚ ζει εκεί έξω. Το αντίθετο ακριβώς από αυτό που επικαλείται η ηγεσία.Ποτέ στη ζωή σας, πουθενά στον κόσμο, δεν θα αντιμετωπίσετε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ κομματικής ηγεσίας και κοινωνίας από αυτό που βλέπετε εδώ σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος συμπληρώνοντας ότι αν θέλουν τα στελέχη της παράταξης να κλείσει το χάσμα η λύση είναι «να αλλάξουμε ηγεσία», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για υπηρετηθούν προσωπικές φιλοδοξίες αλλά για να υπηρετήσουν συλλογικές ανάγκες.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να μιλήσει για την συλλογή υπογραφών στελεχών που διαφωνούν με τους χειρισμούς της ηγεσίας του Κινήματος, ζητώντας ένα τακτικό συνέδριο μέσα στο 2020. «Διαλέξτε ποιον θα ακούσετε. Πάνω από 2.000 υπογραφές σε πέντε μέρες. Περισσότερες υπογραφές από τον κόσμο που κινητοποιήσατε. Περισσότερες υπογραφές από τον κόσμο που απαρτίζει το σώμα. Μαζί τους και οι σύνεδροι που σας γύρισαν την πλάτη. Μαζί και οι ψηφοφόροι που μας γύρισαν την πλάτη αλλά περιμένουν ακόμα από εμάς. Σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε κάτι ουσιαστικό», ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος. Θέτοντας θέμα στρατηγικής που πρέπει να χαραχθεί χαρακτηρίζοντας ιδεολογικό αντίπαλο τη ΝΔ και πολιτικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Γερουλάνος έκλεισε την ομιλία του με μία φράση που κατά πολλούς σηματοδοτεί εξελίξεις: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα σας ζητούν να θάψετε το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστε ό,τι θέλετε..Άλλωστε δεν έχετε απαρτία. Άλλωστε ό,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, δεν ξέρω πώς θα μοιάζει. Ξέρω όμως ότι ΠΑΣΟΚ θα είναι. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε χιλιάδες. Απλά εσείς σήμερα επιλέγετε από ποια μεριά της ιστορίας θα είστε. Με αυτούς που το έθαψαν ή μ’ αυτούς που το Αναγέννησαν».

Το μήνυμα ότι θα ασκήσει οξύτατη κριτική στην ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος ουσιαστικά το είχε στείλει κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Ντυμένος σπορ, απέφυγε να πάει στις πρώτες σειρές –εκεί που βρισκόταν η ηγεσία, τα ιστορικά στελέχη και πρώην υπουργοί- και επέλεξε να παρακολουθήσει τις ομιλίες από τη «γαλαρία». Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά. Πολλοί θεωρούσαν ότι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλούσε στο κλείσιμο του συνεδρίου, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Πάντως από χθες (Σάββατο 23/11) η κυρία Γεννηματά είχε τονίσει ότι θα υπάρχει «μηδενική ανοχή» σε θέματα εσωστρέφειας, στέλνοντας μήνυμα στις φωνές αμφισβήτησης που ακούγονται εδώ και αρκετό καιρό στις τάξεις του Κινήματος. Μένει να φανεί λοιπόν πως θα αντιδράσει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από αυτή την τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου.

Μία άλλη τοποθέτηση που ανέμεναν πολλοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος. Ο κ. Ανδρουλάκης αφού ξεκίνησε τονίζοντας την αντίθεση του στον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου το οποίο χαρακτήρισε fast track, άσκησε κριτική στους χειρισμούς της ηγεσίας, χωρίς όμως να θέσει θέμα ηγεσίας –τουλάχιστον αυτή την στιγμή, καθώς δεν απέκλεισε τίποτα για το 2021, όταν και αναμένεται να διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο άρα και να τεθεί θέμα ηγεσίας. «Το 2021, το που θα βρίσκεται ο καθένας μας, είναι προσωπική του επιλογή. Το που όμως θα βρίσκονται οι ψηφοφόροι της παράταξης, είναι συλλογική μας ευθύνη και μόνη μου προτεραιότητα και αγωνία  είναι να βρίσκονται δίπλα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, αφήνοντας ουσιαστικά ορθάνοιχτο το θέμα διεκδίκησης της ηγεσίας.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, ας παραδεχτούμε έστω και τώρα ότι ακολουθήσαμε λανθασμένη τακτική. Ότι το αφήγημά μας, δεν άγγιξε τον ελληνικό λαό,  και αυτό αποτυπώθηκε στις κάλπες» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης αποδίδοντας ξεκάθαρα ευθύνες στις επιλογές της Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο μόνος τρόπος να αντέξει η παράταξη στην πίεση που ασκείται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να πείσει τους προοδευτικούς πολίτες να την εμπιστεθούν, είναι να ακουστεί η δική της «φωνή» για όλα τα μεγάλα θέματα. «Δεν μπορούμε ες αεί να τοποθετούμαστε για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία βάσει «μεζούρας», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στις αποστάσεις που παίρνει μέχρι σήμερα η παράταξη απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ένα κόμμα χαμηλών προσδοκιών. Δεν μας επιτρέπεται να περιοριζόμαστε στο ρόλο του «ΚΚΕ του κέντρου». Και δεν το λέω αυτό μόνο για την στασιμότητά μας σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά για την νοοτροπία που αυτό συμβολίζει: ότι όποιο αποτέλεσμα και να φέρουμε είμαστε ευχαριστημένοι και όποια άποψη αντίθετη σε αυτήν της ηγεσίας ποινικοποιείται  και εξοστρακίζεται» υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η παράταξη αξίζει καλύτερης προοπτικής.