13 εικόνες και σκίτσα εποχής για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που γεννήθηκε σαν σήμερα

13 εικόνες και σκίτσα εποχής για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεώτερης ιστορίας της χώρας συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. Δέσποσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1910 έως το 1936. Η πολιτική του δράση προκάλεσε εντονότατα πάθη για πολλά χρόνια και αποτυπώνονται στις έννοιες «Βενιζελισμός» και «Αντιβενιζελισμός». Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνολικά επί δώδεκα χρόνια και πέντε μήνες.

Γίνεται κατανοητό, επομένως, ότι θα ήταν αδιανότητο ο εγχώριος αλλά και ο διεθνής Τύπος να μην ασχολείται συστηματικά με την εξέχουσα αυτή προσωπικότητα. Άλλοτε, με σκοπό να τον επαινέσουν και άλλοτε (όπως φαίνεται από τις γελοιογραφίες στον ελληνικό τύπο) να τον επικρίνουν.

Ακολουθούν ιστορικά πρωτοσέλιδα και σκίτσα, τα οποία ανασύραμε από τα αρχεία και σας παρουσιάζουμε, τιμώντας την μνήμη του και την μεγάλη πολιτική του διαδρομή. Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 23 Αυγούστου του 1864.

sarantakoswordpresscom

Η γελοιογραφία αυτή δημοσιεύτηκε στον Ρωμηό του Σουρή στο πρώτο φύλλο μετά τις εκλογές της 31ης Μαϊου 1915. Η Βράκα, δηλαδή ο (Κρητικός) Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλαδή το Κόμμα Φιλελευθέρων, έχει μόλις θριαμβεύσει στις εκλογές κατατροπώνοντας τη Γούνα, δηλαδή τον Δημήτριο Γούναρη, δηλαδή το Κόμμα Εθνικοφρόνων

imegr

«Το Ανάθεμα του προδότου», ένας σωρός από πέτρες που πέταξαν και συσσώρευσαν στο χώρο μπροστά από το Ζάππειο, 25 Δεκ. 1916, μετά από διαδήλωση αντιβενιζελικών προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών! Η Ελλάδα χωρισμένη σε δύο κράτη – «εθνικός διχασμός»! Ο Βενιζέλος ήταν πρωθυπουργός της κυβέρνησης Θεσσαλονίκης, ενώ στην Αθήνα άλλη κυβέρνηση, διορισμένη από το βασιλιά Κωνσταντίνο, είχε δεχθεί την επίθεση της Αντάντ, λόγω της φιλογερμανικής πολιτικής και της πολιτικής ουδετερότητας κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

nikos-jiddu-facebook

Σκίτσο σε εφημερίδα της Αθήνας, το 1930, όταν ο Κρισναμούρτι έκανε την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας

sansimera

Η δραχμή δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, τα συναλλαγματικά αποθέματα εξανεμίστηκαν και στις 18 Απριλίου 1932 από την Ελβετία, όπου ευρίσκετο, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναγκάστηκε να κηρύξει στάση πληρωμών, δηλαδή πτώχευση, την τελευταία εμφανή, προς το παρόν, στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

elliniki

Γελοιογραφία τουρκικής εφημερίδας της εποχής καυτηριάζοντας την αποτυχημένη έκβαση της «Μεγάλης Ιδέας»

http://wwwvenizelos-foundationgr

Πρωτοσέλιδο γερμανικής εφημερίδας σχετικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Ελλάδα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (21 Νοεμβρίου 1915)

http://wwwvenizelos-foundationgr

Έκκληση του Βενιζέλου προς τον Βασιλιά Κωνσταντίνο για έξοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αύγουστος 1916

wwwvenizelos-foundationgr

Πρωτοσέλιδο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο με την ένδειξη «Η Ελλάδα δεν είναι πια ουδέτερη». (Εφημ. The New York Times: Mid-week pictorial, Σεπτέμβριος 1916)

wwwvenizelos-foundationgr

H άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και η υποδοχή του από τον στρατηγό Sarrail (Εφημ. Excelsior, 21 Οκτωβρίου 1916)

wwwvenizelos-foundationgr

O Ουίλσον, ο Κλεμανσώ και ο Βενιζέλος έχουν παύσει πια να πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, σε αντίθεση με τον Λόυντ Τζωρτζ που παραμένει Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Στη γελοιογραφία ο Βενιζέλος και ο Ουίλσον σχολιάζουν το γεγονός. (Περ. The London Opinion, 27 Νοεμβρίου 1920)

wwwvenizelos-foundationgr

Αφιέρωμα περιοδικού στον Ελευθέριο Βενιζέλο (Περ. Time, 18 Φεβρουαρίου 1924)

wwwvenizelos-foundationgr

Γελοιογραφία τουρκικής εφημερίδας με θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο. (Εφημ. Koroglu, 1929)

wwwvenizelos-foundationgr

Πρωτοσέλιδο σχετικά με τη θριαμβευτική επιστροφή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα. (Εφημ. Excelsior, 13 Ιουλίου 1917)

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936 από εγκεφαλική συμφόρηση. Η σορός του μεταφέρθηκε κατ’ ευθείαν στην Κρήτη, υπό τον φόβο επεισοδίων στην Αθήνα, και ενταφιάστηκε στη γνώριμη γη του Ακρωτηρίου Χανίων, που συνδέθηκε άρρηκτα με την αγωνιστική του παρουσία για την πραγματοποίηση των οραμάτων του.