Eurogroup: Μπαράζ πλειστηριασμών μέχρι το 2021 απαιτούν οι δανειστές

Πιέζουν για την ομαλή διεξαγωγή τους
Eurokinissi

Μπαράζ πλειστηριασμών από τις τράπεζες απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Οι Θεσμοί θέλουν οι τράπεζες να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους ώστε να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα κείμενα του Μνημονίου το 2018 οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων και να φτάσουν τους 40.000 ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Παρόλα αυτά οι δανειστές θεωρούν ιδιαίτερα φιλόδοξο τον στόχο του 2018, καθώς το σύστημα ακόμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν έχει μπει σε πλήρη λειτουργία. Αποτέλεσμα είναι τον Δεκέμβριο του 2017 να γίνουν μόλις 30 πλειστηριασμοί.

Ο προγραμματισμός τον οποίο έχουν ετοιμάσει οι δανειστές προβλέπει για τον Ιανουάριο 500 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα πρέπει από τον Μάρτιο να αυξηθούν στους 1.000 κάθε μήνα και τελικά να φτάσουν τους 2.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα το τελευταίο 3μηνο του 2018. Ο στόχος παραμένει οι τράπεζες να μειώσουν κατά 13,5 δισ. ευρώ. Η μείωση θα πρέπει να προέλθει κατά 70% από ρευστοποιήσεις δανείων και το 30% από πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση των δανειστών, η πίεση από τους πλειστηριασμούς προκάλεσε φόβο στους δανειολήπτες με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών να σπεύσουν στις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμό των δανείων. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει τους δανειστές να επιμένουν προκειμένου οι τράπεζες να ασκούν πίεση με τους πλειστηριασμούς και να οδηγούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν από τις αρχές να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας των συμβολαιογράφων, προκειμένου να γίνονται χωρίς προβλήματα οι πλειστηριασμοί, και να συνεχιστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι δανειστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και για αυτό και συνέδεσαν την εκταμίευση της δόσης με την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων.

Αυτό άλλωστε ήταν και το κυρίως θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, που είχαν χθες, στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Benoit Coeuré και Francesco Drudi.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του Προγράμματος σε λίγους μήνες, τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά τον Αύγουστο του 2018 και το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε τη στρατηγική της για την ολοκλήρωση του Προγράμματος, τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές και το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που έχει ήδη αρχίσει. Ο σχεδιασμός αυτός στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την κοινωνική συνοχή και καταπολεμά αποτελεσματικά τις ανισότητες και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης ανέλυσαν την επιλογή για αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές και στην κατεύθυνση αυτή επισήμαναν ότι, σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2017, ήδη δημιουργείται ένα ταμείο-ασπίδα προστασίας (cash buffers), που θωρακίζει τη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών στην ουσία επιβεβαιώνει τον αριθμό των 130.000 πλειστηριασμών σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτοί αναφέρονται στην έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) που συνοδεύει τα κείμενα και όχι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανέφεραν συγκεκριμένα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους ίδιους, η «Έκθεση Συμμόρφωσης» των θεσμών για την 3η αξιολόγηση, την οποία επικαλούνται τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των κρατών- μελών της ευρωζώνης για τη λήψη απόφασης και όχι το κείμενο της συμφωνίας.

Επεσήμαναν δε, ότι η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αποφάσισε το κλείσιμο της γ′ αξιολόγησης χωρίς να αναφέρεται στο ανακοινωθέν συγκεκριμένος αριθμός πλειστηριασμών. Σημείωναν, επίσης, ότι στα επίσημα κείμενα της Συμφωνίας (SMoU & TMU) που περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της χώρας για την επόμενη- και τελική- αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (κείμενα που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δεν αναφέρεται πουθενά αριθμός πλειστηριασμών.

Προς απογοήτευση των ΜΜΕ που ανακάλυψαν σήμερα «συμφωνία» της κυβέρνησης για τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει, κατέληγαν οι παράγοντες του υπουργείου.

Δημοφιλή