ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2018 07:32 EEST

15 άμαχοι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Πρόκειται για τη σοβαρότερη επίθεση εναντίον των δύο χωριών τα τελευταία τρία χρόνια.

Ilia Yefimovich via Getty Images

Δεκαπέντε άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή (10/6) σε επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ που βρίσκεται βορειοδυτικά, έπειτα από μια επίθεση τζιχαντιστών εναντίον χωριών της περιοχής οι κάτοικοι των οποίων πρόσκεινται στο καθεστώς, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ.

Οι επιδρομές έπληξαν μια σειρά κοινοτήτων και χωριών της επαρχίας, η οποία κυρίως κατέχεται από οργανώσεις τζιχαντιστών και ανταρτώνδιαφεύγοντας από τον έλεγχο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν στο χωριό Ταφτάναζ, ενώ πέντε άλλοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε κοντινές περιοχές, κατά τις πληροφορίες της ίδιας ΜΚΟ.

Βόμβες έπεσαν κοντά σε ένα νοσοκομείο για παιδιά, θέτοντάς το εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην ίδια επαρχία παράλληλα οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε τζιχαντιστές και στρατεύματα του καθεστώτος γύρω από τα χωριά Φούα και Κεφράγια, τα οποία δέχθηκαν επίθεση το Σάββατο από μαχητές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, τον άλλοτε βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα χωριά αυτά συγκαταλέγονται στις ελάχιστες περιοχές  που ελέγχει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ και είναι ανάμεσα στις τελευταίες ζώνες στη Συρία που τελούν υπό πολιορκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πάνω από 8.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους σιίτες, ζουν εκεί.

Η γραμμή του μετώπου αυτού ήταν σχετικά ήρεμη τους τελευταίους μήνες, αλλά αργά το Σάββατο μαχητές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ «άρχισαν να βομβαρδίζουν με σφοδρότητα τα δύο χωριά», διευκρίνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

 Στις μάχες έχασαν τη ζωή τους έξι άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος και τουλάχιστον τρεις στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA οι δυνάμεις του καθεστώτος μπόρεσαν να απωθήσουν την επίθεση.

Οι πολιορκίες πόλεων και χωριών χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα ως τακτική στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία από το 2011, ιδίως από το καθεστώς.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες και μαχητές που απομακρύνθηκαν από περιοχές που κατείχαν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές μετά την ανακατάληψή τους από το καθεστώς κατευθύνθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία. Ο πληθυσμός της επαρχίας υπολογίζεται πλέον πως ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια.

 

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)