ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/07/2017 13:36 EEST | Updated 14/07/2017 14:13 EEST

Σύλληψη και καταδίκη γιατρού του κάμπινγκ του ΑΠΘ που παρενόχλησε σεξουαλικά 19χρονη φοιτήτρια

Getty Images

Συνελήφθη και καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση 49χρονος γιατρός του κάμπινγκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Ποσείδι, μετά από καταγγελία 19χρονης φοιτήτριας στο αστυνομικό τμήμα της Κασσάνδρας. Όπως διαπιστώθηκε, ο άνδρας είχε διαγραφεί από τον ιατρικό σύλλογο και έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, γεγονός που γεννά ερωτήματα γύρω από την λειτουργία του κάμπινγκ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Daily Thess», το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές του μήνα και για άγνωστους λόγους άργησε να βγει στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε η σύλληψη του 49χρονου γιατρού Β.Μ. έγινε στις 3 Ιουλίου μετά την καταγγελία που έκανε στις αστυνομικές αρχές φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το ίδιο το θύμα της επίθεσης, μιλώντας στην ιστοσελίδα, εξηγεί ότι επισκέφτηκε τον γιατρό όταν εμφάνισε σημάδια στο σώμα της που παρέπεμπαν σε αλλεργική αντίδραση. Μετά από δύο επισκέψεις και ενώ τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν ξαναπήγε στο ιατρείο το βράδυ της Κυριακής, 2 Ιουλίου. Ο γιατρός σύμφωνα με την κατάθεση της κοπέλας, της είπε ότι κάηκε από τον ήλιο και της ζήτησε να ξαπλώσει μπρούμυτα στο κρεβάτι. 

«Φορούσα ένα τιραντέ φόρεμα και από κάτω το μαγιό μου. Άρχισε να μου λέει ότι είμαι πολύ όμορφη και από τις πιο εντυπωσιακές κοπέλες που είχαν έρθει στο κάμπινγκ. Νόμιζα ότι ήθελε να με εξετάσει στην πλάτη για σημάδια παρόμοια με αυτά που είχα βγάλει στα χέρια μου», δήλωσε.

Αυτό που ακολούθησε προκάλεσε σοκ στην φοιτήτρια. Ο γιατρός την ενημέρωσε ότι θα πρέπει να τρίψει τους γλουτούς της και της έκανε διάφορα κοπλιμέντα για το σώμα της. Παρόλο που εκείνη ένιωσε άβολα και ζήτησε να φύγει, ο γιατρός παραμέρισε το μαγιό της και άγγιξε τα γεννητικά της όργανα χωρίς την συγκατάθεσή της. Η 19χρονη κατήγγειλε άμεσα το περιστατικό στον υπαρχηγό της κατασκήνωσης, τηλεφώνησε στους γονείς της ενώ στη συνέχεια προσέφυγε στις αστυνομικές αρχές και ακολούθησε η σύλληψη του 49χρονου γιατρού.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνδρας είχε διαγραφεί από τον ιατρικό σύλλογο εδώ και 3,5 χρόνια, ενώ φέρεται να έχει εμπλακεί σε υπόθεση κλοπής 120.000 ευρώ, για την οποία του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα με διάταξη ανακρίτριας Αθηνών. Ακόμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ίδιος είχε απασχολήσει τις αρχές και για υπόθεση εξύβρισης και απλής σωματικής βλάβης.

Όπως είναι αναμενόμενο, ανακύπτει το ερώτημα του κατά πόσο ο γιατρός έχει παρενοχλήσει και άλλες γυναίκες στο παρελθόν, οι οποίες όμως δεν κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία. Σύμφωνα με έρευνα από το 2015, μία στις τρεις γυναίκες έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, με το 71% να μην προβαίνει ποτέ σε καταγγελία!

Το συγκεκριμένο περιστατικό γεννά πλήθος ερωτημάτων για τη λειτουργία του κάμπινγκ του ΑΠΘ. Μάλιστα όπως καταγγέλλει με επιστολή της προς τις πρυτανικές αρχές η 19χρονη φοιτήτρια της Νομικής Σχολής διαπίστωσε μετά το περιστατικό ότι το ιατρείο δε διέθετε ούτε την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας.

«Εσείς οι ίδιοι με παρενοχλήσατε σεξουαλικά κύριοι! Γιατί εάν είχατε ελέγξει έστω στοιχειωδώς τον άνθρωπο αυτό θα διαπιστώνατε την ανικανότητα του για αυτή τη θέση, την ανικανότητα του για οποιαδήποτε θέση. Αλλά δεν το κάνατε. Όταν τελικά το κάνατε ήταν αργά -ακόμα και για να το αποκρύψετε-, είχε γίνει το κακό. Προσπαθήσατε ωστόσο, να δυσχεράνετε με κάθε τρόπο τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης, όσο παραλείπατε να παραδώσετε τις συμβάσεις εργασίας αυτού και των συνεργατών του στο δικαστήριο», αναφέρει μεταξύ άλλων η φοιτήτρια στην επιστολή της προς τη διοίκηση του ΑΠΘ.

Στην επιστολή της η φοιτήτρια καταγγέλλει και τη συμπεριφορά του αρχηγού της κατασκήνωσης ο οποίος μάλιστα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του γιατρού διαβεβαιώνοντας το δικαστήριο για το ήθος και την πολύχρονη εμπειρία του κατηγορούμενου.

«Εγώ θυμάμαι, λεπτό προς λεπτό, τη στιγμή που βγήκα κλαίγοντας από το ιατρείο και ήρθα σε εσάς να καταγγείλω το γεγονός. Εσείς θυμάστε τι μου απαντήσατε; «Εγώ με τα ίδια μου τα χέρια θα τον πιάσω, μόλις γίνει ένα δεύτερο παρόμοιο περιστατικό. Δε μπορώ μόνο με ένα συμβάν σαν το δικό σου να τον απομακρύνω, χρειάζομαι χρόνο να τον παρακολουθήσω. Στείλε και καμία φίλη σου να πάει στο ιατρείο να δούμε πως θα της συμπεριφερθεί.» Προσπαθούσατε με κάθε δυνατό μέσο να με καθυστερήσετε από το να ενημερώσω τους γονείς μου, από το να κάνω καταγγελία, από το να εκθέσω τον γιατρό μα κυρίως…εσάς, εσάς τον ίδιο και όλο το Πανεπιστήμιο. Τα ίδια είπατε και στους γονείς μου όταν ήρθαν να σας βρουν το ίδιο βράδυ. Στο βήμα όμως τα αρνηθήκατε όλα αυτά ενόρκως. Θυμάστε;» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η 19χρονη.