«1917»: Η νέα ταινία του Σαμ Μέντες (ξαφνικά) φαβορί για Όσκαρ

«Ο κινηματογράφος είναι μόνο 100 χρονών και υπάρχουν συνέχεια νέοι τρόποι να διηγηθεί κανείς παλιές ιστορίες».
«1917»
«1917»
Odeon

Η νέα ταινία του Σαμ Μέντες «1917» μπήκε ξαφνικά στην «κούρσα» των Όσκαρ μετά τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων και κριτικών κινηματογράφου οι οποίοι παρακολούθησαν τις πρώτες ειδικές προβολές της σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα αδιαμφισβήτητο φαβορί, επαινώντας τόσο τη σκηνοθεσία του Μέντες, όσο και τις ερμηνείες.

«Το «1917» είναι ένα αριστούργημα. Ένα ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ, άκρως συναισθηματικό και έντονο πολεμικό έργο το οποίο σε βυθίζει σε μια αμείλικτη πολεμική αποστολή. Προς το τέλος θα αναζητάς απεγνωσμένα αέρα! Ο Μακέι και ο Τσάπμαν είναι μια αποκάλυψη και σε συνδυασμό με τους Μέντες, Ντίκινς και Νιούμαν θα κάνουν το «1917» την Καλύτερη Ταινία του 2019.»

«Το «1917» είναι ένα καταπληκτικό έργο. Τολμηρό στη αφήγησή του, επιδέξιο στην εκτέλεσή του – είναι συναρπαστικό και συναισθηματικό και δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από την οθόνη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο απόλυτος ορισμός μιας ταινίας που ΠΡΕΠΕΙ να δεις στη μεγάλη οθόνη.»

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Αποτελεί μία υπενθύμιση πως ο κινηματογράφος είναι μόνο 100 χρονών και υπάρχουν συνέχεια νέοι τρόποι να διηγηθείς παλιές ιστορίες. Πέρα από κάθε υπαρξιακό φόβο, το μέσο αναπτύσσεται και βελτιώνεται. Ο Ρότζερ Ντίκινς είναι θεός.»

«Το «1917» είναι η καλύτερη πολεμική ταινία μετά το «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν». Η καλύτερη διεύθυνση φωτογραφίας της χρονιάς! Η καλύτερη διεύθυνση φωτογραφίας της δεκαετίας! Η ορχηστρική μουσική του Τόμας Νιούμαν είναι ένα αριστούργημα. Το δώρο του Σαμ Μέντες στον κινηματογράφο.
Κάθε καρέ είναι μαγικό.»

«Από το πρώτο δευτερόλεπτο του «1917» μέχρι το τελευταίο, είναι μια απόλυτη βύθιση σε ένα άλλο χρόνο και τόπο και είναι απλώς μια θαυμάσια ταινία σε κάθε επίπεδο. Μια ακόμα ταινία στο 2019 που μου πήρε το μυαλό για τα καλά.
Να το δείτε σε όσο μεγαλύτερη οθόνη μπορέσετε.»

Η ταινία έχει γυριστεί σε ένα συνεχές μονοπλάνο και ακολουθεί το ταξίδι δύο στρατιωτών παγιδευμένων στη δίνη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στα χαρακώματα.

Το στόρι είναι το εξής: Στην καρδιά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, ο Σκόφιλντ (Τζορτζ Μακέι) και ο Μπλέικ (Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν) αναλαμβάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σταματήσει μια θανάσιμη επίθεση σε εκατοντάδες στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αδερφός του Μπλέικ.

Παίζουν Κόλιν Φερθ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρίτσαρντ Μέιντεν, Μαρκ Στρονγκ και Άντριου Σκοτ.

Ο Σαμ Μέντες για την ταινία και στιγμιότυπα από τα γυρίσματα.

Στις ελληνικές αίθουσες 9 Ιανουαρίου 2020.

Δημοφιλή