«1917»: Στον Σαμ Μέντες το μεγάλο βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών

Η νίκη του στα DGA επί της ουσίας «κλειδώνει» το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.
Richard Shotwell/Invision/AP

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Σαμ Μέντες είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών, 72ων Βραβείων της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών (DGA), τα οποία απονεμήθηκαν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στο Λος Άντζελες.

Ο Μέντες τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία του «1917», που εκτυλίσσεται στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πρωταγωνιστές δύο νεαρούς στρατιώτες. Η νίκη του Σαμ Μέντες στα DGA Awards επί της ουσίας «κλειδώνει» το Όσκαρ Σκηνοθεσίας (τελετή απονομής 9 Φεβρουαρίου).

«Είχα την τύχη να κερδίσω αυτό το βραβείο πριν από δύο δεκαετίες» είπε ο Βρετανός σκηνοθέτης αναφερόμενος στο βραβείο σκηνοθεσίας με το οποίο τιμήθηκε το 1999 για την ταινία του «American Beauty».

Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Μέντες δεν παρέλειψε να επαινέσει τους συνυποψηφίους του, Μπονγκ Τζουν-χο («Τα Παράσιτα»), Μάρτιν Σκορσέζε («Ο Ιρλανδός»), Κουέντιν Ταραντίνο («Κάποτε στο Χόλιγουντ») και Τάικα Γουαϊτίτι («Τζότζο») και να αναφερθεί στην τύχη να τους γνωρίσει καλύτερα.

Τα Βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών είναι το πιο αξιόπιστο βαρόμετρο για τα Όσκαρ, καθώς όλοι οι σκηνοθέτες που τιμήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στα DGAs πήραν και το Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του περσινού νικητή Αλφόνσο Κουαρόν για το «Roma».

Τα Βραβεία της Ένωσης των Αμερικανών Σκηνοθετών είναι τα εξής:

Καλύτερος Σκηνοθέτης: Σαμ Μέντες για το «1917»
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: Αλμα Χαρ′ ελ για το «Honey Boy»
Καλύτερος Σκηνοθέτης σε Δραματική Σειρά: Νικόλ Κασέλ για το «Watchmen»
Καλύτερος Σκηνοθέτης σε Κωμική Σειρά: Μπιλ Χέιντερ για το «Barry»
Καλύτερος Σκηνοθέτης σε Μίνι Σειρά: Γιόχαν Ρενκ για το «Chernobyl»
Καλύτεροι Σκηνοθέτες σε Ντοκιμαντέρ: Στίβεν Μπόγκναρ και Τζούλια Ράιχαρτ για το «American Factory».

Με πληροφορίες από Variety

Δημοφιλή