2008-2019: Πέντε δημόσιες παρεμβάσεις για το σκοπιανό από τον Κώστα Καραμανλή

Από το Βουκουρέστι μέχρι την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών.
JANEK SKARZYNSKI via Getty Images

Η γραπτή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίστηκε ως «κλειδί» για τις ισορροπίες εντός της ΝΔ.

Είναι βέβαιο ότι με την στάση που εξέφρασε θα ευθυγραμμιστούν πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η Huffpost εντόπισε τις δημόσιες παρεμβάσεις του από το 2008, όταν ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός μπλοκάρισε την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στην τελευταία δήλωσή του, ο ίδιος δεν αναφέρεται σε «βέτο», ωστόσο το 2008 ο τότε πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο...

Ήταν 3 Απρίλιου του 2008 όταν η Ελλάδα έθεσε βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Αντικείμενο της Συνόδου - παρουσία και του Τζορτζ Μπους του νεότερου - η ένταξη μίας ομάδας χωρών από την ανατολική Ευρώπη στην Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Είχαν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις, συζητήσεις στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, ενώ το αποτέλεσμα του διπλωματικού θρίλερ που εκτυλίχθηκε ήταν να μην ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είχε ασκήσει «βέτο» (κατά δήλωση του πρωθυπουργού και της τότε υπουργού Εξωτερκών Ντόρας Μπακογιάννη) λόγω του ονόματος που θα χρησιμοποιούσε το γειτονικό κράτος και της χρήσης του όρου «Μακεδόνία».

Παραμονές της Συνόδου ο Κώστας Καραμανλής - μέσω δήλωσης του στη δημόσια τηλεόραση - ενημέρωνε την κοινή γνώμη για την στάση που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση του...

Η θέση του Κώστα Καραμανλή ήταν απόλυτη. Τα Σκόπια θα έμπαιναν στο ΝΑΤΟ μόνο αν λυνόταν η διαφορά σχετικά με το όνομα.

Αμέσως μετά την Σύνοδο, ακολούθησε διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό. Στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί, αναλύεται η θέση της Ελλάδας και ο λόγος για το βέτο που απέτρεψε τα σχέδια των Σκοπίων.

«Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν μπορούν να υπάρξουν συμμαχικές θέσεις»... Αυτό τόνισε και από το βήμα της Βουλής ο Κώστας Καραμανλής, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μετά τις εκλογές του 2009 και την αλλαγή της κυβέρνησης, για μία περίοδο περίπου 10 ετών, ήταν ελάχιστες οι δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού. Για το Σκοπιανό τοποθετήθηκε τελευταία φορά στις 16 Ιουνίου 2018, μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε τότε το γραφείο του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Αφορμή είχε σταθεί μία ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή.

«Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης» ανέφερε τότε στη δήλωσή του ο Κώστας Καραμανλής.

Από τότε (εως και πριν από λίγες ώρες) ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά, δήλωση ή δημόσια παρέμβαση…

Δημοφιλή