Έκθεση του ΟΗΕ για αύξηση των θυμάτων σε Παλαιστίνη

Έκθεση του ΟΗΕ για αύξηση των θυμάτων σε Παλαιστίνη
Επιχείρηση των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα, το βράδυ της Τρίτης 29 Ιουλίου 2014
Επιχείρηση των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα, το βράδυ της Τρίτης 29 Ιουλίου 2014
ASSOCIATED PRESS

Περισσότεροι από 2.300 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 17.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του αρμόδιου γραφείου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, για τον συντονισμό των Ανθρωπιστικών Ζητημάτων.

Το Ισραήλ σκότωσε περισσότερους Παλαιστίνιους πολίτες το 2014 από κάθε άλλη χρονιά, από όταν η κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ξεκίνησε το 1967, αναφέρει η σχετική έκθεση του ΟΗΕ.

Οι ενέργειες του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ οδήγησαν στον θάνατο 2.314 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 17.125 άλλων την περασμένη χρονιά, σε σύγκριση με τον θάνατο 39 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.964 άλλων το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τον συντονισμό των Ανθρωπιστικών Ζητημάτων (OCHA).

Οι συγκρούσεις και η ένταση στην Γάζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος υπεύθυνες για την δραματική αύξηση στους θανάτους. Επηρέασε την ζωή 2.200 κατοίκων, από τους οποίους 1.492 ήταν πολίτες, 605 στρατιωτικοί και 123 αδιευκρίνιστης ταυτότητας.

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 500.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν εσωτερικά της χώρας, λόγω των συγκρούσεων. Περίπου 100.000 δεν έχουν επιστρέψει στις εστίες τους ακόμη .

Επίσης, υπήρξε μια σημαντική αύξηση στους θανάτους στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου 58 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 6.028 τραυματίστηκαν- ο υψηλότερος αριθμός θνησιμότητας σε περιστατικά στα οποία εμπλέκονται οι Ισραηλινές δυνάμεις, από το 2007 και ο υψηλότερος αριθμός τραυματισμών από το 2005.

Τα περισσότερα από τα γεγονότα έλαβαν χώρα κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς, ακολουθώντας την απαγωγή και τον θάνατο του Μοχάμεντ Αμπού Κντείρ, η οποία πυροδότησε καθημερινές ταραχές και διαμαρτυρίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Κντείρ ήταν ένας 16χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής και δολοφονήθηκε τον Ιούλιο, ύστερα από την απαγωγή και την δολοφονία τριών Ισραηλινών τον προηγούμενο μήνα.

Η αναφορά, που τιτλοφορείται «Κατακερματισμένες Ζωές» (Fragmented Lives) παρουσιάζει μια αύξηση στο σύνολο των Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν, φυλακίστηκαν και εκτοπίστηκαν, σε σύγκριση με τα δύο περασμένα έτη.

Καταγράφει, επίσης, μια αύξηση στην χρήση πυρομαχικών από μεριάς των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η οποία συνετέλεσε σε σχεδόν όλους τους θανάτους και στο 18% των τραυματισμών. Οι Παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, από την άλλη- συνηθέστερα κατά κατοίκων, αλλά και εναντίον δυνάμεων ασφαλείας- επίσης διογκώθηκε κατά το 2014, με αποτέλεσμα η Ισραηλινή θνησιμότητα να αυξάνεται από 4 σε 12%.

Τα περιστατικά βίας που οδηγούν σε Παλαιστινιακές απώλειες και τραυματισμούς αυξήθηκαν, μειώθηκε όμως το ύψος του συνόλου των περιστατικών που οδηγούν στην στην καταστροφή Παλαιστινιακής γης και περιουσίας.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που τέθηκαν υπό κράτηση από τις Ισραηλινές αρχές αυξήθηκε κατά 24% το 2014, αλλά μειώθηκε όσον αφορά τις μικρές ηλικιακά ομάδες. Ένας μέσος μηνιαίος όρος των 185 παιδιών για την περασμένη χρονιά, σε σχέση με 197 το 2013, σηματοδοτεί μια μείωση της τάξης του 6%. Kανένα παιδί νεαρότερο της ηλικίας των 14 ετών, δεν τέθηκε υπό στρατιωτική κράτηση κατά το 2014.

Δημοφιλή