15 πράγματα που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο υγιείς και χαρούμενοι το 2015

15 συμβουλές για ένα χαρούμενο και υγιές 2015
I'm not quite happy with this, the bokeh looks awesome but I didn't get enough light on the subject. Shame!
lukewhitt__/Flickr
I'm not quite happy with this, the bokeh looks awesome but I didn't get enough light on the subject. Shame!

Αποχαιρετώντας το 2014, όλοι νιώθουμε την ανάγκη να προγραμματίσουμε ένα θετικό και αισιόδοξο 2015, αφήνοντας πίσω όλα τα στραβά της προηγούμενης χρονιάς. Η HuffPost Greece προτείνει 15 απλούς τρόπους για να έχετε μία χαρούμενη και υγιή νέα χρονιά.

1. Να πίνετε περισσότερο νερό. Μπορεί να έχετε βαρεθεί να το ακούτε αλλά είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνετε αρκετά τον οργανισμό σας.

2. Να τρώτε περισσότερα λαχανικά. Είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο σώμα σας και η ελληνική γη έχει τόσα πολλά λαχανικά να προσφέρει που είναι κρίμα να μην τα βάλετε στη διατροφή σας.

3. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά. Για έναν καλό και ποιοτικό ύπνο, ξεφορτωθείτε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές, τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι, ώστε να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να ηρεμήσει πριν την ώρα του ύπνου.

4. Βγείτε στην φύση. Μία βόλτα στη φύση θα σας κάνει να νιώσετε πιο ζωντανοί και φρέσκοι. Προτιμήστε μία βόλτα στη γειτονιά, αντί να μετράται χιλιόμετρα πάνω σε ένα διάδρομο στο γυμναστήριο και κάντε τη γυμναστική σας τζάμπα και μάλιστα αναπνέοντας καθαρό αέρα.

5. Αποβάλετε τα άχρηστα. Κακό φαγητό, άνθρωποι που δεν σας προσφέρουν τίποτα, αλληλογραφία από διαφημιστικά και άλλα άχρηστα πράγματα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζωή σας άμεσα. Η ζωή σας πρέπει να είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα όσα σας περιτριγυρίζουν να είναι θετικά, αισιόδοξα και να σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα και όχι χειρότερα.

6. Ασκηθείτε. Βάλτε ως στόχο 30 λεπτά σωματικής άσκησης καθημερινά, ώστε ακόμα κι αν το πρόγραμμά σας είναι δύσκολο, να μπορείτε να ασκηθείτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε έναν τρόπο άσκησης που σας αρέσει είτε πρόκειται για crossfit είτε για γιόγκα.

7. Κάντε ένα τσεκ απ. Μην περιμένετε πότε θα αρρωστήσετε προκειμένου να κάνετε μία επίσκεψη στον γιατρό σας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ένας γιατρός θα μπορέσει να σας πει εάν είστε σε καλό δρόμο όσον αφορά την υγεία σας.

8. Αποκτήστε οικολογική συνείδηση. Χημικά υπάρχουν παντού και ειδικά στις μεγαλουπόλεις, όπως είναι η Αθήνα, που είναι γεμάτη καυσαέριο, οπότε καλό θα ήταν, όπου μπορείτε, να προτιμάτε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε χημικά και με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία.

9. Γίνετε εθελοντές. Λίγα πράγματα στη ζωή θα σας κάνουν να νιώσετε τόσο καλά, όσο ο εθελοντισμός. Βρείτε κάποιον οργανισμό, υπάρχουν άλλωστε τόσοι πολλοί που έχουν ανάγκη, και βάλτε κι εσείς ένα λιθαράκι προσφοράς στις δύσκολες ημέρες που ζούμε.

10. Νιώστε την πραγματικότητα. Το να ζει κανείς στην άρνηση ισοδυναμεί με το να μην ζει πραγματικά. Αν είστε σε μία σχέση που σας κάνει να μην νιώθετε όμορφα ή έχετε συνήθειες που δεν σας κάνουν καλό, είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε την σκληρή πραγματικότητα παρά να κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

11. Περάστε καλά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είστε συνέχεια σοβαροί. Διασκεδάστε! Βρείτε ένα χόμπι που να σας αρέσει ή δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενους. Δείτε σειρές, βγείτε με φίλους, κάντε κάποιο άθλημα, περπατήστε, μα πάνω απ' όλα γελάστε και περάστε υπέροχα.

12. Μην είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας. Κανείς δεν είναι τέλειος, άρα είναι πρακτικά αδύνατο να είστε εσείς. Είναι μάταιο και πολύ εξουθενωτικό να προσπαθείτε διαρκώς να είστε τέλειοι, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνετε και εκτιμάτε τις στιγμές που περνούν. Να θυμάστε, όμως, ότι μερικές από αυτές τις στιγμές μπορεί να μην ξανάρθουν ποτέ, δεν είναι κρίμα να τις έχετε χάσει επειδή θέλατε αυτό το «κάτι παραπάνω»;

13. Τεντωθείτε. Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε πρωί για να τεντώσετε το σώμα σας και να το προετοιμάσετε για την υπόλοιπη ημέρα.

14. Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά. Όλα αυτά τα ανθρακούχα ποτά δεν έχουν καμία απολύτως θρεπτική αξία και δεν δίνουν τίποτα στον οργανισμό σας. Ακόμα κι αυτά που αναφέρονται ως light δεν σημαίνει ότι δεν έχουν χημικά στοιχεία μέσα που τα καθιστούν ανθυγιεινά.

15. Νιώστε ευγνωμοσύνη. Σκεφτείτε όλα όσα έχετε στη ζωή σας και μην ξεχάσετε να νιώσετε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά. Είναι σημαντικό να μάθετε να εκτιμάτε όλα τα όμορφα που ζείτε και να θυμάστε ότι πάντοτε υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να νιώθετε ευγνώμονες.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 15 Things to Help You Be Happier and Healthier in 2015 που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.