ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2018 15:51 EEST | Updated 11/07/2018 17:09 EEST

Οργή στην Γερμανία. 23χρονος απελάθηκε από τη Γερμανία, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Αφγανιστάν και αυτοκτόνησε στην Καμπούλ

Θέμα παραίτησης του αρμόδιου Υπουργού βάζουν πολιτικά πρόσωπα και οι νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Anders Raaf via Getty Images

Ένας 23χρονος Αφγανός, που απελάθηκε πρόσφατα από τη Γερμανία μαζί με δεκάδες συμπατριώτες του, βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο προσωρινό κατάλυμά του στην Καμπούλ και εκτιμάται πως πρόκειται για αυτοκτονία. 

Η είδηση προκάλεσε οργή στην Γερμανία και έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι πολιτικοί, ακόμη και μέλη των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζήτησαν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. ”Η παραίτησή του έχει ήδη καθυστερήσει. Ακούς συνασπισμέ;” έγραψε στο Twitter ο Κέβιν Κιούνερτ, ο επικεφαλής της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η δε οργάνωση Pro Asyl, που προασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων αναφέρει πως ο 23χρονος στον οποίο οι αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν άσυλο, ήταν ανήλικος όταν έφτασε στη Γερμανία και ζούσε στη χώρα επί οκτώ χρόνια. 

Η Pro Asyl ανέφερε επίσης ότι οι 51 από τους 69 Αφγανούς που απελάθηκαν στις αρχές Ιουλίου προέρχονταν από τη Βαυαρία. Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος δίνει μάχη μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση, είχε επιδοκιμάσει τις απελάσεις, επισημαίνοντας χθες Τρίτη πως οι 69 Αφγανοί αναχώρησαν ανήμερα των 69ων γενεθλίων του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρμόδιου υπουργείου στο Ιράκ, Χαφίζ Αχμάντ Μιαχαΐλ, ο νέος, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, είχε φθάσει στις 4 Ιουλίου μαζί με 68 άλλους αφγανούς υπηκόους οι οποίοι απελάθηκαν από τις γερμανικές αρχές.

«Ένας απ′ αυτούς βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στην εστία φιλοξενίας, διεξάγεται έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) διευκρίνισε από την πλευρά του πως ο αυτόχειρας ανακαλύφθηκε χθες Τρίτη μέσα στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο, μια εβδομάδα αφότου είχε φθάσει.

Τον νέο είχε εγκαταστήσει στο ξενοδοχείο αυτό ο ΔΟΜ εν αναμονή της επιστροφής του στην πόλη της καταγωγής του, την Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν.

«Από την αρχή της χρονιάς, 148 Αφγανοί» υποχρεώθηκαν δια της βίας από το Βερολίνο να επιβιβασθούν σ′ ένα αεροπλάνο και να επιστρέψουν

«Λάβαμε σήμερα το πρωί την επιβεβαίωση από τις αφγανικές αρχές ότι ένας από τους επιβάτες της πτήσης επαναπατρισμού βρέθηκε νεκρός σε κατάλυμα στην Καμπούλ», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, ήταν αυτοκτονία».