Σαμαράς: Η μειοψηφία σέρνει τη χώρα σε εκλογές – Τσίπρας: Τα Μνημόνια αποτελούν παρελθόν

Σαμαράς: Η μειοψηφία σέρνει τη χώρα σε εκλογές – Τσίπρας: Τα Μνημόνια αποτελούν παρελθόν
SOOC

Σε εκλογές βαδίζει πλέον η χώρα, με ημερομηνία διεξαγωγής τους την 25η Ιανουαρίου -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- μετά την αποτυχία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Εξέλιξη που διαφαινόταν από νωρίς, αφού ήδη πριν ακόμη από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο για τις 2 το μεσημέρι.

Τα υπέρ και τα «παρών»

Από τους 300 παρόντες βουλευτές, οι 168 ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ 132 δήλωσαν «παρών», ενώ οι απαιτούμενες ψήφοι είναι 180.

Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ -127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα- ενώ «παρών» δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές - με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής), και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.

«Παρών» σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλετές της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.

Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα ζητήσει αύριο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

«Δυστυχώς μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ, σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επεσήμανε ότι οι Έλληνες καλούνταν να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια. «Το ΠΑΣΟΚ έγινε το εξιλαστήριο θύμα για τα λάθη της Μεταπολίτευσης. Τώρα έχουμε να προστατέψουμε ένα τεράστιο κεκτημένο. Τι θυσίες του ελληνικού λαού» επεσήμανε ενώ παράλληλα μίλησε για πολιτικά μορφώματα που λειτουργούν ως νέα ΔΗΜΑΡ, με τις αντιφάσεις που και εκείνη κουβαλούσε, «δείχνοντας» Γιώργο Παπανδρέου και Ποτάμι, και είπε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ελληνική δημοκρατία, οι βουλευτές απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου. «Η κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί παρελθόν, σε λίγο με τη βούληση του ελληνικού λαού και τα μνημόνια» συνέχισε.

«Η κυβέρνηση επέλεξε με την προεδρική εκλογή να φέρει νωρίτερα τις εθνικές εκλογές. Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφετηρία εξελίξεων» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης. Και πρόσθεσε: «Η χώρα οφείλει να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει προοδευτικό χαρακτήρα και σε αυτό το το πλαίσιο εργαζόμαστε».

«Σήμερα η παρένθεση Βενιζέλου-Σαμαρά έκλεισε, το δίδυμο που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της χώρας αποχωρεί πλέον από την κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ενωθούν και να γίνουν εκλογές σε ήρεμο κλίμα.

«Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ. Αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια. Σ' αυτές τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή, είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη Βουλή. Αυτό θα μετρήσει για τον λαό, για τη χώρα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πιστεύω ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή. Η απόφαση όμως που έλαβε, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προβλέψεις του Συντάγματος, είναι βεβαίως απόλυτα σεβαστή» δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σαμαράς στο υπουργικό συμβούλιο: Κάποια μειοψηφία θέλει να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια

Κάποια μειοψηφία θέλει να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια και να θέσει σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν θέλει εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είχε ευρύτατη αποδοχή στην κοινή γνώμη. Παρά το γεγονός, ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών ψήφισε το Σταύρο Δήμα. Παρά το γεγονός ότι η χώρα, χάρις στις θυσίες του Ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης έχει φτάσει πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τα μέλη του συμβουλίου για τις προσπάθειές τους: «πετύχαμε πράγματα που κανείς δεν τα πίστευε μέχρι πριν δυόμισι χρόνια: Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ. Τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ. Το τέλος της ύφεσης. Τη σταθεροποίηση της χώρας εσωτερικά, αλλά και τη ανάδειξη το ρόλου της διεθνώς σε μιαν ασταθή περιοχή.

Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Αλλά η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε δυόμισι χρόνια να γίνει πάλι αξιόπιστη και σταθερή. Κατάφερε να ανέβει δεκάδες θέσεις ανταγωνιστικότητας στη διεθνή κατάταξη. Κατάφερε να νικήσει τα ελλείμματα και για πρώτη φορά να συντάξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Κατάφερε να ελέγξει το χρέος της. Κατάφερε πλέον να βγει στην ανάκαμψη μετά από έξι ατέλειωτα χρόνια ύφεσης. Θέλω να σας συγχαρώ γι’ αυτό το έργο σας. Που το αναγνωρίζουν οι πάντες διεθνώς. Αλλά το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Ο οποίος παρ’ όλο που υπέφερε δεν ήθελε πρόωρες εκλογές τώρα. Και δεν τις ήθελε ακριβώς γι’ αυτό: γιατί αναγνώριζε ότι είμαστε πια στο σωστό δρόμο».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι χρέος είναι η διατήρηση της σταθερότητας σε ολόκληρο το προεκλογικό διάστημα. «Οι πρόωρες εκλογές είναι μεγάλη περιπέτεια, αλλά δική μας δουλειά είναι να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει απερίσπαστος για το μέλλον του, στην πιο αποφασιστική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένω όλοι να κάνετε την δουλειά σας με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη. Καμία χαλάρωση δεν επιτρέπεται. Ο λαός περιμένει από μας να μείνουμε όρθιοι και να κάνουμε τη δουλειά μας στο ακέραιο».

Το τρίτο, όπως υπογράμμισε, είναι ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στο κριτήριο της κοινωνίας, στο κριτήριο των πολιτών. «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια κρατήσαμε τη χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία. Και τον τελευταίο χρόνο τη βάλαμε σε πορεία ανάπτυξης. Στόχος μας και ελπίδα για τη χώρα, είναι μετά τις εκλογές να παραμείνει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και σε πορεία ανάπτυξης. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να κάνουμε στο ακέραιο το καθήκον μας, ώστε ο λαός να επιλέξει σωστά.

Ακούτε γύρω σας και θα ακούτε τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες να οργιάζει η ανευθυνότητα και το διχαστικό πνεύμα: Τις πιο επικίνδυνες και καταστροφικές θέσεις. Κατηγορίες, ψέματα, συκοφαντίες. Όπλο μας είναι η αλήθεια που τελικά πάντα θριαμβεύει. Και η ευθύνη, που τελικά πάντα δικαιώνεται. Αλήθεια και ευθύνη είναι τα μόνα όπλα που επιτρέπει η δημοκρατία. Και είναι ανίκητα. Να το θυμάστε» τόνισε.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι από μια άποψη βοηθά άθελά της να αποκαλυφθεί ο ρόλος της: «Σέρνουν τη χώρα σε εκλογές που δεν τις θέλει ο ελληνικός λαός. Κι αυτό δείχνει πόσο αδίστακτοι είναι. Συναθροίζονται στο χώρο της αντιπολίτευσης οι πιο αντίθετες τάσεις κι οι πιο ασυνάρτητες απόψεις, που μόνο κοινό στόχο έχουν, να ματαιώσουν την έξοδο από την κρίση, να φέρουν τη χώρα σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους της στην Ευρώπη και να την απομονώσουν διεθνώς. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα. Αλλά καθιστά πιο εύκολο να καταδειχθούν οι αληθινές προθέσεις τους. Δεν έχουν ουσιαστική πρόταση για τίποτε. Κι όταν αναγκάζονται να διατυπώσουν κάποιες προτάσεις, προκαλούν κατακραυγή από παντού. Μέσα κι έξω από την Ελλάδα! Κι αυτό τους καθιστά πολύ επικίνδυνους. Αλλά και πολύ ευάλωτους στην κριτική της αλήθειας και της ευθύνης».

«Πολύ θα θέλαμε να είχαμε απέναντί μας μιαν αντιπολίτευση υπεύθυνη. Να μπορούσαμε να μοιραστούμε μαζί τις ευθύνες για τη διάσωση της χώρας και για την ανόρθωσή της από δω και μπρός. Δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας αδίστακτους και ανεύθυνους. Δεν ψήφισαν καμία μεταρρύθμιση. Δεν παραδέχθηκαν καμία επιτυχία της χώρας. Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν μέσα στην Ελλάδα επιτυχίες που τις παραδέχονταν και οι πρώην επικριτές της χώρας μας.Δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα. Τους ενδιαφέρει μόνον το κομματικό τους συμφέρον. Να κερδοσκοπήσουν πάνω στα δεινά της κρίσης, για να κάνουν έφοδο προς την εξουσία. Και τώρα που η κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται, εκβιάζουν εκλογές για να μη χάσουν την τελευταία ευκαιρία «εφόδου» στην εξουσία. Αυτή η τύφλωσή τους, όμως, τους καθιστά και πιο ευάλωτους».

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «ζούμε σε μιαν μοναδική στιγμή: Σε άλλες περιπτώσεις, το σωστό δικαιώνεται μετά από πολλά χρόνια. Η υπευθυνότητα αναγνωρίζεται πολύ αργά. Τα λάθη πάντα πληρώνονται, αλλά τις περισσότερες φορές μετά από την παρέλευση δεκαετιών.Όμως, στην δική μας την περίπτωση, σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: το σωστό θα δικαιωθεί τώρα. Το λάθος θα πληρωθεί τώρα. Η ανευθυνότητα θα τιμωρηθεί τώρα. Όχι μετά από χρόνια. Μετά από μέρες ή εβδομάδεςΗ Ελλάδα είναι πολύ κοντά είτε να διασωθεί για πάντα, είτε να μπει ξανά σε πρωτοφανή περιπέτεια. Αν ο λαός επιλέξει σωστά, τότε ο λαϊκισμός θα ηττηθεί μια για πάντα. Και η χώρα θα προχωρήσει πολύ γρήγορα σε δρόμο ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και διεθνούς αναβάθμισης του ρόλου της. Αν συνέβαινε το αντίθετο, τότε η χώρα θα επέστρεφε στο χείλος του γκρεμού και σε δοκιμασίες χειρότερες, πολύ χειρότερες, απ’ αυτές που μόλις κατάφερε να ξεπεράσει. Αυτό το ξέρει ο κόσμος! Το διαισθάνεται. Γι’ αυτό και τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισε τα αυτιά του σε όσους ήθελαν να τον κατεβάσουν στα πεζοδρόμια».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «το ξέρει ο κόσμος. Και για αυτό είναι εύκολο από τη μεγάλη περιπέτεια των πρόωρων εκλογών στην οποία έσυραν τον τόπο, να προκύψει η μεγαλύτερη ήττα τους. Η μεγαλύτερη ήττα του λαϊκισμού στην Ελλάδα».

Δημοφιλή