ΔΙΕΘΝΕΣ
11/11/2018 08:46 EET | Updated 11/11/2018 18:40 EET

Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι στην μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει πλήξει την Καλιφόρνια

ASSOCIATED PRESS

Φωτιά και καπνός. Πυροσβέστες κατάκοποι που προσπαθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές τη στιγμή που ο απολογισμός των νεκρών φτάνει τους 25 αλλά και τιθασεύσουν μια φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη και καταστρέφει τα πάντα στο γοργό πέρασμά της. Άνθρωποι που ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο και αναζητούν καταφύγιο ή ψάχνουν στα νοσοκομεία και στα ερείπια για τους αγαπημένους τους αφού ήδη έχουν δηλωθεί δεκάδες αγνοούμενοι. 

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στην Καλιφόρνια έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους σε μια ευρεία περιοχή, κοντά στο Σακραμέντο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας αλλά και στο διάσημο θέρετρο του Μαλιμπού.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στις δύο άκρες της Πολιτείας: στην κομητεία Μπατ (βόρεια), όπου μαίνεται η μεγαλύτερη εστία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, και γύρω από το Λος Άντζελες και το Μαλιμπού (νότια).

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Στον βορρά, 14 πτώματα εντοπίστηκαν το Σάββατο, ανεβάζοντας σε 23 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά «Camp Fire» ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 25. 

Ενισχυόμενη από σφοδρούς ανέμους, η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη, έγινε η πιο καταστροφική που έχει καταγραφεί ποτέ στην Καλιφόρνια, καθώς έχει καταστρέψει περισσότερα από 6.700 κτίρια ―ανάμεσα στα οποία ένα νοσοκομείο και κατοικίες― στο Παραντάις, μια πόλη 27.000 κατοίκων βόρεια του Σακραμέντο. Συνολικά 52.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από την συγκεκριμένη  περιοχή. 

Σε τρεις εβδομάδες ο έλεγχος της πυρκαγιάς

Οι αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να τεθούν πλήρως υπό έλεγχο οι φλόγες στη ζώνη αυτή.

Η πυρκαγιά έχει προς το παρόν κάψει περισσότερα από 400.000 στρέμματα και δεν ελέγχεται παρά σε ποσοστό 20%, σύμφωνα με την Cal Fire, την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνια. Έχουν τραυματισθεί 3 από τους περισσότερους από 3.200 πυροσβέστες που έχουν αναπτυχθεί.

Σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων γύρω από το Παραντάις, ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει από τον καπνό. Στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης υπάρχουν καμένα αυτοκίνητα. Οι στύλοι του ηλεκτρικού είναι επίσης καμένοι.

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει διαπιστωθεί επισήμως. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sacramento Bee, τοπικοί υπεύθυνοι του ηλεκτρικού δικτύου είπαν στις αρχές της Καλιφόρνια πως είχε σημειωθεί βλάβη κοντά στο σημείο απ′ όπου ξεκίνησε.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για τις τελετές της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, δέχθηκε επικρίσεις αφού ενοχοποίησε το Σάββατο στο Twitter την «τόσο κακή» διαχείριση των δασών και απείλησε να κόψει τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, αν δεν βελτιωθεί.

Το μήνυμα αυτό ήταν «αποτέλεσμα κακής ενημέρωσης, άτοπο και ταπεινωτικό για όλους αυτούς που υποφέρουν, όσο και για τους άνδρες και τις γυναίκες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο Μπράιαν Ράις, επικεφαλής του συνδικάτου των πυροσβεστών της Καλιφόρνια, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνα εσφαλμένο» τον ισχυρισμό του προέδρου περί κακοδιαχείρισης των δασών.

Στη συνέχεια ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «οι καρδιές μας είναι μαζί μ′ αυτούς που πολεμούν τις φωτιές», καθώς και με αυτούς που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και με τις οικογένειες των θυμάτων. Όμως σήμερα έγραψε και πάλι: «με μια κατάλληλη διαχείριση του δάσους, μπορούμε να σταματήσουνε την καταστροφή που πλήττει διαρκώς την Καλιφόρνια». 

The Washington Post via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
JOSH EDELSON via Getty Images
Digital First Media/Orange County Register via Getty Images via Getty Images
Stephen Lam / Reuters
ASSOCIATED PRESS
ERIC THAYER / Reuters
JOSH EDELSON via Getty Images

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)