3+1 Τρόποι που σε βοηθούν στη λήψη σωστών αποφάσεων!

Εμπιστέψου τον εαυτό σου.
Via Unsplash
Ryoji Iwata
Via Unsplash

Όταν ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση, υπήρξαν πολλές στιγμές όπου ένιωθα ανασφαλής και αμφέβαλα για το εάν έχω κάνει τη σωστή επιλογή. Αυτό συνέβαινε συχνότερα, όταν μου παρουσιαζόταν μια ευκαιρία για την οποία αισθανόμουν ότι δεν είμαι έτοιμη ή έπρεπε να αναλάβω ένα project που έμοιαζε πολύ μεγάλο. Η αυτό-αμφισβήτηση τότε έπαιρνε πρωταγωνιστικό ρόλο στις σκέψεις μου.

Μπορώ να το κάνω; Και αν δεν τα καταφέρω τι θα γίνει τότε; Μήπως εκτεθώ;

Στις συνεδρίες coaching ένα από τα θέματα που εστιάζουμε στα θέματα ηγεσίας είναι, το πώς να ξεπερνάμε τη φάση της αυτό-αμφισβήτησης και να οδηγούμαστε στην αποφασιστικότητα.

Ας δούμε 4 εύκολους τρόπους για να παίρνεις σωστές αποφάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

1. Πες Ναι όταν πρόκειται να πεις Όχι!

Εάν μερικές φορές νιώθεις ότι ο φόβος υπερτερεί όταν μια επαγγελματική ευκαιρία ή μια νέα πρόταση έχει προκύψει, προτείνω να μην την απορρίψεις με ευκολία. Αν απαντήσεις αμέσως αρνητικά, αφήνεις τον φόβο να κερδίσει και στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι καινούριο το οποίο μπορεί να σου ανοίξει νέους ορίζοντες.

Οι πιο δημιουργικές προσωπικότητες αντιμετωπίζουν πιο συχνά τέτοιες φάσεις στη ζωή τους και αυτό είναι μέρος της επαγγελματικής τους πορείας.

Συνομίλησε με το φόβο σου μόλις αρχίσει να κυριαρχεί στη σκέψεις σου, όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι δημιουργικό. Μπορείς να πεις για παράδειγμα, «προσπαθώ απλώς να σχεδιάσω κάτι καινούργιο, κανείς δεν πρόκειται να πάθει τίποτα». Απλά συνομίλησε μαζί του, μην του εναντιωθείς και στη συνέχεια προχώρησε πιο αποφασιστικά.

2. Σταμάτα να σκέφτεσαι το πρόβλημα

Όταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη επιλογή, ίσως να αφιερώνεις πολύ χρόνο για να σκεφτείς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ή τους πιθανούς κινδύνους.

Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι πόσο κρίσιμο είναι να σκεφτόμαστε τις επιλογές μας, η υπερβολική σκέψη μπορεί να είναι πραγματικά πρόβλημα. Η συνεχής εστίαση και ζύγιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων μπορεί να αυξήσει υπερβολικά το επίπεδο στρες και να δυσκολέψει τη λήψη μιας απόφασης.

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι πολύ πιο χρήσιμο να αφήσουμε μια ιδέα να «εκκολαφθεί» πριν πάρουμε μια γρήγορη απόφαση. Η μη συνειδητή σκέψη είναι εκπληκτικά ευφυής.

Εναλλακτικά, πάρε μέρος σε μια δραστηριότητα που σε απομακρύνει από το πρόβλημα. Άφησε τη σκέψη σου ελευθερη και πιθανόν υποσυνείδητα να λάβεις μια σαφής απάντηση στο πρόβλημά σου.

3. Απέκτησε μια πιο θετική στάση

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο εγκέφαλος μας έχει μια φυσική τάση προς την αρνητικότητα. Αυτό συνδέεται μεταξύ άλλων με την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και με το ένστικτο της επιβίωσης.

Με βάση τα τελευταία ευρήματα της νευροεπιστήμης, μπορούμε να ξεπεράσουμε τη φυσική «αρνητικότητα» του εγκεφάλου μας και να μάθουμε να εμβαθύνουμε βαθύτερα στις θετικές εμπειρίες - ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιβλαβείς φυσικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της εστίασης στην αρνητικότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι εμπειρίες μας αναδιαμορφώνουν κυριολεκτικά το μυαλό μας και μπορούν να αλλάξουν τα νευρικά μας συστήματα, προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Τώρα, μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου για να καλλιεργούμε και να διατηρούμε θετικά συναισθήματα.

Δες λοιπόν, αυτό που σε προβληματίζει με μια άλλη οπτική- ως μια νέα θετική εμπειρία που ανεξάρτητα απο το αποτελεσμα θα σε εξελίξει.

4. Άκουσε τους άλλους, αλλά εμπιστέψου και τη διαίσθησή σου

Μερικές φορές είναι δελεαστικό και σαφώς πιο εύκολο να ψάχνουμε από άλλους την επιβεβαίωση, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να συντονιζόμαστε και με το ένστικτό μας. Η διαίσθησή σας είναι ένα μικρό προειδοποιητικό εσωτερικό κουδουνάκι που ακούγεται και μερικές φορές μπορεί να το αγνοήσουμε.

Εμπιστέψου τον εαυτό σου. Καθετί που δημιουργείς εκφράζει ένα μέρος του εσωτερικού σου κόσμου, και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από μοναδικό.