40 ημέρες διορία στο οικονομικό επιτελείο να αποδείξει πως θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις

40 ημέρες διορία στην Αθήνα να αποδείξει πως θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις
Alice Fox via Getty Images

Ο πρώτος «σκόπελος» της Κομισιόν ξεπεράστηκε με επιτυχία και πλέον η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στις συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου το σίριαλ για την τύχη των συντάξεων να έχει αίσιο τέλος. Το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έστειλε επιστολή προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών ήταν ακόμα μια θετική είδηση σχετικά με την τύχη των συντάξεων αλλά δεν ήταν το τέλος της ιστορίας.

Τεχνικά η απάντηση της Κομισιόν για τις συντάξεις θα έρθει το Νοέμβριο όταν θα δημοσιοποιηθεί η γνώμη της επιτροπής, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων και οι επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να περάσουν για ακόμα μια φορά από «κόσκινο» τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κληθεί μέσα στις επόμενες 40 ημέρες να αποδείξει με όλα τα στοιχεία ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Έως το κρίσιμο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου όπου εκεί αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κερδίσει αρκετές μάχες.

Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρέχει προς τους δανειστές τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνει ο,τι είναι απαραίτητο εφόσον στο μέλλον διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Για αρχή το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν τα οριστικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους. Εκπλήξεις δεν αναμένονται ωστόσο αυτά τα στοιχεία μαζί με την ανάλυση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα κρίνουν εάν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να μην εφαρμοστεί η περικοπή στις συντάξεις και ταυτόχρονα να καταφέρει η κυβέρνηση να διανείμει και φέτος «κοινωνικό μέρισμα».

Το στοίχημα είναι δύσκολο καθώς για ακόμα μια φορά τα έσοδα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει «πιάσει κόκκινο» και η επίτευξη των στόχων είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και της συγκράτησης των δαπανών.

Μια πρώτη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων θα λάβουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Euro Working Group αυτή την εβδομάδα. Αν και στην ατζέντα του οργάνου δεν υπάρχει Ελλάδα, καθώς δεν θα απασχολήσει το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, αναμένεται έστω και στο περιθώριο να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών.

Ωστόσο, το θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει περισσότερο τους Ευρωπαίους εταίρους (θέμα που επηρεάζει και την Ελλάδα) είναι ο «ανοιχτός πόλεμος» μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού, γεγονός που ανέβασε ακόμα περισσότερο την ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν θα παίξει σημαντικό ρόλο στις θέσεις για την Ελλάδα που θα κληθούν να λάβουν τις επόμενες 40 ημέρες οι Ευρωπαίοι, καθώς στις δημοσιονομικές συνισταμένες θα πρέπει να προσθέσουν και τις πολιτικές, γεγονός που θα επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις τους.

Δημοφιλή