49 χρόνια πέρασαν, 49 χρόνια δεν ξεχνάμε

Φοιτητές και Φοιτήτριες, νέοι και νέες, αντισταθείτε .
.
.
Eurokinissi

Του Νίκου Μαρκάτου, Ομοτ. Καθηγητή ΕΜΠ, π. πρύτανη

Σαράντα εννιά χρόνια πέρασαν, σαράντα εννιά χρόνια δεν ξεχνάμε. Η εξέγερση του ΄73 ήταν ο ηρωικός ξεσηκωμός της Νεολαίας και του Λαού ενάντια στη χούντα και στα ντόπια και ξένα στηρίγματά της. Η οργή τους έφερε στο Πολυτεχνείο. Η αντίθεση με τη βία, το φασισμό, τη συνθηκολόγηση, την ανοχή, τον εμπαιγμό.

Στη σημερινή πραγματικότητα όμως, της γενικευμένης οικονομικής, κοινωνικής, πολεμικής και πολιτιστικής κρίσης και απαξίωσης, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», εξακολουθούν δυστυχώς να παραμένουν ζητούμενα και απηχούν και σήμερα τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, για ευτυχία,ειρήνη και πρόοδο.

Φέτος πρέπει να κλιμακωθεί ο οργανωμένος αγώνας για τα δικαιώματα του λαού και να τιμηθεί ο Νοέμβρης του 1973 όχι στο πλαίσιο μιας επετειακής εκδήλωσης αλλά με αγωνιστικό ξεσηκωμό του εκπαιδευτικού και λαικού κινήματος

  • Γιατί το «Ψωμί» δεν επαρκεί για τούς πολλούς μιά και η ακρίβεια και η ενεργειακή έλλειψη καταστρέφει τα νοικοκυριά , ενώ το γελοίο «καλάθι» τους δεν μας εξηγεί γιατί επιτρέπεται σε επιχειρήσεις να έχουν 450% αύξηση κερδών σε ένα εξάμηνο!
  • Γιατί η «Παιδεία» υποφέρει, με αποκορύφωμα τον πρόσφατο νόμο πλαίσιο , αλλά και τους προηγούμενους πάνω στους οποίους στηρίχτηκε, που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε Σουπερμάρκετ εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών.Τα δίδακτρα και η επί πληρωμή υπηρεσίες αντικαθιστούν κάθε παροχή στους φοιτητές και τους εργαζόμενους των ΑΕΙ. Συνέβη ήδη στην Ιατρική του ΑΠΘ με φοιτητές και διδάσκοντες στα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα να αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς και κλειδωμένες αίθουσες.
  • Γιατί η «Ελευθερία» καταστέλεται με αστυνομοκρατία, παρακολουθήσεις τηλεφώνων, απαγορεύσεις απεργιών και διαδηλώσεων. Είναι τραγικό ότι δίνουν 30 εκ.ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία, για την καταστολή στα ιδρύματα, όταν οι προυπολογισμοί τους είναι στο ¼ εκείνων του 2009, και υποφέρουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εργαστηριακά υλικά.

Φοιτητές και Φοιτήτριες, νέοι και νέες, αντισταθείτε .

Τα ολέθρια προβλήματα που το σύστημα και οι ανίκανες κυβερνήσεις του φορτώνει στις πλάτες των νέων μας, κατηγορώντας τους ταυτόχρονα που διαμαρτύρονται, παραμένουν και αυξάνονται καθημερινά..

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου ενάντια στη βαρετή, διεφθαρμένη, παράλογη και αδιέξοδη κοινωνία στην οποία ορισμένοι μας οδηγούν και επιδιώκουν να ζήσουμε, παραμένουν. Αντισταθείτε!

Τα μέλη ΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και οι φοιτητές να δώσουμε εφέτος μαζικά το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου και στην αγωνιστική πορεία σήμερα.

Το Πολυτεχνείο μας έμαθε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε ούτε και την ουτοπία, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι το αντίδοτο στην σήψη και τον ευτελισμό. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια άλλη, νέα λογική στην ελληνική και την ευρωπαϊκή Παιδεία, που δεν θα έχει ως σύνθημα την ισοπέδωση αλλά την πρόοδο. Μια λογική που δεν θα εκφυλίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε διαχειριστή και γενικά ρυθμιστή επαγγελματικών δικαιωμάτων και άλλων εργαλείων για το «διαίρει και βασίλευε», αλλά θα μπορεί να κινητοποιήσει τις δυνάμεις των νέων.

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!