5 αλήθειες για την φοιτητική ζωή στο εξωτερικό

5 αλήθειες για την φοιτητική ζωή στο εξωτερικό
Vasyl Dolmatov via Getty Images

Οι πρώτοι μήνες είναι δύσκολοι

Όπου και να πάτε να σπουδάσετε οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Ακόμα και αν μιλάτε την γλώσσα του τόπου που εγκατασταθήκατε πολύ καλά στην αρχή θα αντιμετωπίσετε προβλήματα συνεννοήσεις. Επίσης στην αρχή θα μπερδεύεστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά με τον χρόνο θα τα μάθετε. Οι πρώτοι μήνες είναι και οι μήνες της εγκατάστασης οπότε ίσως να ζοριστείτε οικονομικά αφού πρέπει να αγοράσετε τα πάντα, από κατσαρόλες μέχρι κουρτίνες. (τουλάχιστον στην δικη μου περίπτωση που νοίκιασα σπίτι χωρίς έπιπλα).

Το διάβασμα για το σχολείο δεν είναι τίποτα μπροστά στο διάβασμα του πανεπιστήμιου

Αν το διάβασμα για το σχολείο σας φαίνεται πολύ, περιμένετε να δείτε το διάβασμα που θα ρίξετε για το πανεπιστήμιο. Βέβαια σημαντικό ρολό παίζει και το τι σπουδάζετε αλλά ότι και να σπουδάζετε το διάβασμα είναι πραγματικά πολύ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να πρέπει να διαβάσω 100 σελίδες για τις εξετάσεις στο σχολείο και μου φαινόταν “βουνό” και τώρα κάνουμε 100 σελίδες σε κάθε διάλεξη.

Αλλά μην τρομάζετε, πολλοί το κατάφεραν πριν από εσάς. Δεν είσαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Και βέβαια αυτό ισχύει για όλες τις σχολές και όχι μόνο για το εξωτερικό.

Οι καθηγητές του πανεπιστήμιου διαφέρουν από αυτούς του σχολείο

Θα καταλάβεις από την πρώτη κιόλας μέρα τις σχολής ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο. Αυτό που όλοι μας κάναμε στο σχολείο, που μιλούσαμε οπότε θέλαμε με τους καθηγητές και μας εξηγούσαν προσωπικά άμα δεν είχαμε καταλάβει κάτι, στο πανεπιστήμιο δεν γίνεται. Στο αμφιθέατρο είναι μαζεμένα 200-500 άτομα (τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα, άμα καταλαβαίνετε τι εννοώ). Πιστεψτε με ο καθηγητής και να ήθελε δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με εσάς και δεν είναι υποχρεωμένος. Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, κάποιοι καθηγητές μιλάνε με τους φοιτητές και είναι εξαιρετικοί στην δουλειά τους όμως δυστυχώς είναι λίγοι.

Ετοιμαστείτε να μισήσετε τα μακαρόνια!

Μακαρόνια, ένα φαγητό που για τους περισσοτέρους ήταν και αγαπημένο τουλάχιστον για όλο το γυμνάσιο και το λύκειο. Εμ, ναι, θα το μισήσετε.

Όταν είσαι φοιτητής/τρια κυριολεκτικά ζεις με μακαρόνια. Γιατί;

1) είναι φθηνά

2) είναι εύκολα στο μαγείρεμα 3) είναι επίσης γρήγορα. Και βέβαια οι περισσότεροι από εμάς τα φτιάχνουμε με έτοιμες σάλτσες. Οι σάλτσες αυτές είναι μεσα σε γυάλινα βαζάκια γιαυτο αφήστε ένα ντουλαπι κενό, μόνο και μόνο για τα βαζάκια, διότι στο τέλος του εξάμηνου θα έχετε κάνει ολόκληρη συλλογή. Εγώ είμαι στον δεύτερο μήνα του εξαμήνου και έχω ήδη μισό ντουλάπι γεμάτο με βαζάκια.

Οι καινούργιες γνωριμίες είναι απαραίτητες

Πρέπει να γνωρίσεις καινούργια άτομα. Και βέβαια όχι μόνο Έλληνες.

Ναι, σαφώς και είναι καλό και χρήσιμο να έχεις Έλληνες φίλους στο εξωτερικό αλλά μην παρασυρθείς και δεν γνωρίσεις ξένους. Από εκείνους θα γνωρίσεις διαφορετικές κουλτούρες από την δικη σου και βέβαια μπορείτε να αλληλοβοηθηθείτε στα μαθήματα. Σε χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Αγγλία,

οι ξένοι φοιτητές ξεπερνούν τους ντόπιους, οπότε σίγουρα δεν θα δυσκολευτείς να κάνεις γνωριμίες. (Tip: Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολλά κοινά σαν λαός με τους Ισπανούς και είναι πλεονέκτημα να έχεις έναν Ισπανό φοιτητή/τρια στην παρέα σου.)