59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 253 ταινίες, εικονική πραγματικότητα και ειδικά αφιερώματα

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 253 ταινίες, εικονική πραγματικότητα και ειδικά αφιερώματα
IMDB

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ταυτόχρονα, το πρόγραμμα. Φέτος το φεστιβάλ περιλαμβάνει τις προβολές 253 ταινιών συνολικά (164 μεγάλου και 89 μικρού μήκους) στο πλαίσιο όλων των τμημάτων - αφιερωμάτων.

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στο «Ολύμπιον», με την ταινία «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Η αυλαία του Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 με το καθηλωτικό «Girl» του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm, Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών).

Οι κινηματογραφικές αίθουσες που θα προβάλουν τις ταινίες και θα φιλοξενήσουν κινηματογραφιστές, κριτικούς και σινεφίλ, είναι οι: «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», οι αίθουσες του Λιμανιού -«Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ υποδέχεται 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, από τις οποίες οι 12 παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες θα προβληθούν στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», ενώ 5 έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα.

Επιπλέον, θα προβληθούν 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41 Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Διεθνές Πρόγραμμα

Το Διεθνές Διαγωνιστικό επιλέγει φέτος 15 ταινίες με οδηγό τo θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana και παρουσιάζει την πρωτότυπη έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης», με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού. Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

- Καλωσορίζει την Εικονική Πραγματικότητα με το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/VirtualReality.

- Ανακαλύπτει τον πρωτοποριακό κινηματογράφο στο τμήμα Out of Competitionκαι στους Ανοιχτούς Ορίζοντες

- Παρουσιάζει τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια

- Συναντά τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές

- Προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward

- Δίνει μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight»

Αφιερώματα

Το Φεστιβάλ υποδέχεται τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, αγαπημένο του Φεστιβάλ Καννών, την Ολλανδή δημιουργό Νάνουκ Λέοπολντ, τους εικαστικούς και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που έρχονται στο φεστιβάλ από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας.

- Ανακαλύπτει (ξανά) το queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας.

- Εξερευνά τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»)

- Διερευνά τις αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».

Αγορά

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός -και παθιασμένος σινεφίλ- Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς, ο οποίος θα βρίσκεται μαζί μας στη διοργάνωση, θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ΦΚΘ.

- Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν οι: Σάντρα ντεν Χάμερ (Sandra den Hamer), διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία, ο Ράντου Ζούντε (Radu Jude), σκηνοθέτης (Ρουμανία), η Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Fatemeh Motamed-Arya), ηθοποιός (Ιράν), ο Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα (Alfonso de Vilallonga), συνθέτης (Ισπανία) και η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Δημοφιλή