ΤΟ BLOG
24/05/2019 12:40 EEST | Updated 24/05/2019 12:41 EEST

5o Tinos Food Paths: Γιορτή Γαστρονομίας και Πολιτισμού στην Τήνο

Περισσότεροι από 300 εθελοντές και 100 επιχειρηματίες του νησιού πήραν μέρος στο ξεχωριστό αυτό Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ.

Διάσημοι σεφ, bartenders, δημοσιογράφοι και bloggers από την Ελλάδα και το εξωτερικό πήραν μέρος για 5η συνεχή χρονιά στο Tinos Food Paths.

Ο μύθος λέει πως στο μικρό πέτρινο γεφύρι ανάμεσα στην Καλλονή και τον Καρκάδο ζούσαν «αγελλούδες» που αν κάποιος περαστικός δεν πρόσεχε, θα του έκοβαν τη λαλιά. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι βρήκαν τον τρόπο να τις ξορκίσουν: «Σα βγεις στον πηγαιμό για το χωράφι, κρύψε στον κόρφο σου ένα κομμάτι ψωμί, δέρμα φιδιού, ένα καλαμένιο σταυρουδάκι, τρία βάγια λειτουργημένα και ένα κομμάτι δίχτυ». Το ξόρκι, έπιασε.

Ιστορίες σαν κι αυτή, αφηγήθηκαν στους φιλοξενούμενους τους, οι κάτοικοι της Τήνου κατά τη διάρκεια του φετινού TinosFoodPaths, ζωντανεύοντας τους μύθους, αλλά και την ιστορία του νησιού. Για 5η συνεχή χρονιά, αφιέρωσαν όλη τους την αγάπη, τον χρόνο και τις αντοχές για ευχαριστήσουν τους επισκέπτες τους: Σεφ, bartenders, δημοσιογράφους και bloggers από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για άλλη μία χρονιά, τα κατάφεραν. Περισσότεροι από 300 εθελοντέςκαι 100 επιχειρηματίες του νησιού πήραν μέρος στο ξεχωριστό αυτό Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ, που με έναν τρόπο μαγικό δείχνει κάθε χρονιά να ξεπερνά τον τέλειο «εαυτό» του.

Ο «μαγικός κύκλος» της ζωής

Αυτή τη φορά, «πρωταγωνίστρια» ήταν η Καλλονή. Σε αυτό το όμορφο χωριό που τα σπίτια έχουν μαρμάρινες εισόδους, διοργανώθηκε η κεντρική δράση του Φεστιβάλ. Η πεζοπορία, αναδείκνυε τον «μαγικό κύκλο» της ζωής. Από τη σπορά, στην καλλιέργεια της γης, την παραγωγή και την κατανάλωση. Αφετηρία, οι ερειπωμένοι μύλοι στο Καρκοβούνι, λίγο έξω από το χωριό. Ακολουθώντας μία λεπτή κόκκινη κλωστή, που περνούσε μέσα από χωράφια με πολύχρωμα σκιάχτρα φτιαγμένα από τους μικρούς μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού, συναντούσες το περιβόλι του Μωϋσή και έπειτα έφτανες στο χωριό. Στάση για ζεστό ψωμί που έβγαινε από τον ξυλόφουρνο και κέρασμα με τοπικές γεύσεις στο υπαίθριο θεατράκι. Στο κατώι ενός σπιτιού, ο ήχος και η εικόνα από ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη σχέση των ντόπιων με τους μύλους. Κι ύστερα, η κατηφόρα έβγαζε στον Καρκάδο. Γαλήνιος τόπος, μαγικός. Είχε αρχίσει να νυχτώνει. Η έκπληξη φυλάχθηκε για το τέλος: Μπροστά σου, το καμπαναριό της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με μία ελαφριά κλίση, να θυμίζει κάτι από Ιταλία. Το επιβεβαίωνε και η πινακίδα μπροστά από την εκκλησία: «Η Μικρή Πίζα της Ελλάδας».

Περισσότεροι από 300 εθελοντές και 100 επιχειρηματίες συμμετείχαν ενεργά στο ξεχωριστό αυτό Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ, που με έναν τρόπο μαγικό δείχνει κάθε χρονιά να ξεπερνά τον τέλειο «εαυτό» του.

Cocktails& Spirits στην Τήνο και στο Ίδρυμα Νιάρχος

Κι ενώ αυτά και πολλά ακόμη συνέβαιναν την εβδομάδα του Tinos Food Paths, την ίδια περίοδο στην Τήνο, ένα άλλο Φεστιβάλ, αυτό του AegeanCocktailsandSpirits, ενίσχυε την ζωντάνια του νησιού. Προσκεκλημένοι του, ήταν bartenders από τα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εδώ και τρία χρόνια, οι διοργανωτές του, που εκπροσωπούν το ελληνικό τμήμα του Difford’s Guide, του έγκυρου διεθνούς οδηγού για μπαρ και ποτά, έχουν θέσει έναν στόχο: Να καθιερώσουν τα πιο σημαντικά ελληνικά αποστάγματα, όπως το ούζο, το τσίπουρο, το βερμούτ, το λικέρ μαστίχας κ.ά. στις προθήκες των μπαρ.

Η προσπάθεια καταγράφεται ήδη ως επιτυχής με πολλά από αυτά τα αποστάγματα να έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικούς και διεθνείς καταλόγους.

Φέτος, οι προσκεκλημένοι του Aegean Cocktails and Spirits στην Τήνο, συνάντησαν Έλληνες παραγωγούς, διέσχισαν το μονοπάτι στην Καλλονή, πήραν πρωινό στην πιο όμορφη παραλία του νησιού, την Κολυμπήθρα, δείπνησαν πλάι σε μια ρεματιά στον Καρκάδο, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο και επισκέφθηκαν τον Πάνορμο. Παράλληλα, πήραν μέρος σε workshops, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν κοκτέιλ, με «άρωμα» Ελλάδας.

Στόχος του Aegean Cocktails & Spirits, που διοργάνωνεται παράλληλα με το Tinos Food Paths είναι τα εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα να πάρουν την θέση που τους αξίζει στο μπαρ αλλά και στην συνείδηση των bartenders στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτά, τα ίδια κοκτέιλ και αρκετά ακόμη θα σερβιριστούν κατά τη διάρκεια του 2ουAegeanCocktails & SpiritsFestival, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στον «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Για μία ολόκληρη ημέρα (από τις 14.00 έως τις 22.00), κορυφαίοι παραγωγοί και bartenders από όλη την Ελλάδα, θα προσφέρουν κοκτέιλ με ελληνικό twist σε περισσότερα από δέκα διαφορετικά bar. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του Aegean Cocktails & Spirits Week (3-9 Ιουνίου).

«Σε μία περίοδο που το “localisation” αποτελεί παγκόσμια τάση τόσο στην Γαστρονομία όσο και στο bartending, σε έναν κόσμο που έχει ως μότο το “think global, act local”, ο στόχος είναι τα εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα να πάρουν την θέση που τους αξίζει στο μπαρ αλλά και στην συνείδηση των bartenders στην Ελλάδα και το εξωτερικό», επισημαίνει η Ντένη Καλλιβωκά, που είναι επικεφαλής του ελληνικού Difford’s Guide και υπεύθυνη για όλη αυτή την προσπάθεια ανάδειξης των ελληνικών αποσταγμάτων.

Η Τήνος με τα πόδια

Και αν μέσα από αυτό το σύντομο ταξιδιωτικό αφήγημα, νιώσατε την επιθυμία να επισκεφθείτε την Τήνο, τα νέα είναι ευχάριστα. Πλέον, μπορείτε να ανακαλύψετε τα μαγευτικά χωριά της, περπατώντας με ασφάλεια στα μονοπάτια του TinosTrails, ενός Δικτύου που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Είκοσι μία πεζοπορικές διαδρομές με σήμανση από την PathsofGreece αποτελούν τον καλύτερο «ξεναγό» στην ενδοχώρα, αποκαλύπτοντας απομακρυσμένες παραλίες, αμέτρητα σημεία εκπληκτικής θέας στον νησί και το Αιγαίο, και πρόσβαση σε παραδοσιακά χωριά. (Για περισσότερες λεπτομέρειες: www.tinostrails.com).

Sponsored Post