60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με 201 ταινίες μεγάλου μήκους, 59 μικρού, εκθέσεις και αφιερώματα

Ξεκινά με την «Ιστορία Γάμου» του Μπόμπακ και «κλείνει» με το «Τζότζο» του Τάικα Γουατίτι - Τι θα παρακολουθήσουμε.
Η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο υπεύθυνος προγράμματος Γιώργος Κρασσακόπουλος, στην συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη.
Η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο υπεύθυνος προγράμματος Γιώργος Κρασσακόπουλος, στην συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει 60 χρόνια από την ίδρυσή του με ταινίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ, εκλεκτούς καλεσμένους όπως οι Τζον Γουότερς, Τζοάνα Χογκ, Αλμπέρτ Σέρα, αφιερώματα στην δεκαετία του ’80, στον κινηματογράφο των Γκρέγκορι Μαρκόπουλος, Ρόμπερτ Μπίβερς και το γιουγκοσλαβικό σινεμά του Ντούσαν Μακαβέγιεφ, παρουσιάζει το θέμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού «Overview Effect» καθώς και εκθέσεις, δράσεις στην Αγορά και την παρουσίαση του κόμικ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, μιας ιστορίας που «παντρεύει» το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κινηματογραφικής γιορτής της πόλης. Φέτος, το Φεστιβάλ στρέφεται στο μέλλον και παρουσιάζει 201 ταινίες μεγάλου μήκους και 59 μικρού.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα σε ταυτόχρονη συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και η HuffPost ήταν στην παρουσίαση της Αθήνας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή, υποδέχθηκαν παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και το κοινό της Αθήνας και μίλησαν για τα όσα θα παρακολουθήσουμε από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου 2019.

Οι ταινίες θα προβληθούν στους κινηματογράφους Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, τις αίθουσες του Λιμανιού Φρίνα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Φέτος στους κινηματογράφους που συνεργάζονται με το φεστιβάλ, εντάσσεται και ο «Μακεδονικόν».

Κριτική Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: Ρουγκίλε Μπαρζντζιουκάιτε, Τζάκι Ντέιβις, Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια, Βίλαντ Σπεκ, Ταρίκ Ακτάς, Πάμελα Μπιένζομπας, Μαρία Κριαρά, Σάιμον Γιόχανσεν, Μπάμπη Μακρίδη, Κρίστεν Αλεν, Χάουβικ Χαμπεκιάν, Δημήτρη Μπάμπα, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Άρη Φατούρο, Κώστα Δήμο και Βασίλη Δούβλη.

Εναρξη - Λήξη

Με την προβολή της νέας ταινίας «Ιστορία Γάμου» (“Marriage Story”) του Αμερικανού σκηνοθέτη Νόα Μπόμπακ (“Frances Ha”, “Mistress America”) θα ανοίξει το επετειακό φεστιβάλ στις 31 Οκτωβρίου. Στην ταινία σε παραγωγή Netflix, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2019, πρωταγωνιστούν οι Σκάρλετ Γιόχανσον και Ανταμ Ντράιβερ. Η ταινία λήξης είναι η «Τζότζο» (“Jojo Rabbit”) του Τάικα Γουατίτι που θα προβληθεί στις 10 Νοεμβρίου.

Διεθνές Πρόγραμμα

Θεματική του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος είναι το φαινόμενο «Overview Effect», μια εμπειρία που «συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια». Πρόκειται για το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει το φεστιβάλ τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών VR/Virtual Reality φέτος συμμετέχουν 8 ταινίες. Η νέα προσθήκη στην ενότητα είναι το «Meet the Neighbors» με 10 ταινίες και συμμετοχές από την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και δυο ελληνικές ταινίες ανάμεσά τους. Αλλα τμήματα είναι τα: Out of Competition, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια, Film Forward, Ειδικές Προβολές και Round Midnight.

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος διαγωνίζονται για τα: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, 8000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), Βραβεία Ανδρικής & Γυναικείας Ερμηνείας και Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης ή Σεναρίου. Οι ταινίες του επίσημου προγράμματος διαγωνίζονται και για βραβεία ανεξάρτητων επιτροπών.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει 26 μεγάλου και 17 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, όπου οι τελευταίες θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή. Επιπλέον, στην ενότητα θα παρακολουθήσουμε πέντε ταινίες που βραβεύτηκαν το 1960, στο πρώτο Φεστιβάλ, δυο ταινίες από δημιουργούς που πέθαναν πρόσφατα, τον Τάκη Σπυριδάκη και τον Γιώργο Καρυπίδη. δυο ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και μια ταινία που ήδη προβλήθηκε στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά». Τέλος, 16 από τις ταινίες που παρουσιάστηκαν στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους αποτελούν μέρος της ενότητας.

Εκθέσεις

Οι εκθέσεις που θα παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και παράλληλα με την προβολή ταινιών είναι: η έκθεση με έργα του εικαστικού Νίκου Κούνδουρου, η έκθεση με έργα νέων καλλιτεχνών «Overview Effect- Encountering the Cosmos», η επετειακή έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η δράση «Βρες το Φεστιβάλ».

ΑΓΟΡΑ

Ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος είναι ο πρέσβης της φετινής Αγοράς, η οποία περιλαμβάνει μια νέα δράση, την «Meet the Future». Δημιουργοί που έχουν ταξιδέψει με ταινίες μικρού μήκους στα 13 μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, θα συμμετάσχουν στο 60ο για να παρουσιάσουν όσα ετοιμάζουν.

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ»

Οι Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία Ζαχάρη εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες του φεστιβάλ και της πόλης, σχεδίασαν και κυκλοφορούν το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ», ένα κόμικ που συνδέει τον Νίκο Κούνδουρο και τον Φίνο, με την Κατρίν Ντενέβ, τον Τζιμ Τζάρμους, το παγκόσμιο και ελληνικό σινεμά, την ψηφιακή εποχή. Είναι ένα κόμικ που συνθέτει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφτείτε την σελίδα.

Δημοφιλή