Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τον επόμενο μήνα

600.000 εργαζόμενοι επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Getty Creative

Αύξηση 10% στον κατώτατο μισθό και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ισχύει για τους νέους εργαζόμενους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. Με την απόφαση του πρωθυπουργού ο κατώτατος μισθός φτάνει τα 650 ευρώ (από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα).

«Σας καλώ σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, 600.000 εργαζόμενοι επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση του κατώτατου μισθού και 280.000 επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Στήριξη στην μισθωτή εργασία

«Νομίζω ότι αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τον υποκατώτατο μισθό ως «κατάπτυστο θεσμό που δημιουργούσε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας».

«Αντιδρούν οι νεοφιλελεύθεροι»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική που αναμένει ότι θα δεχθεί. «Θα υπάρξουν και ορισμένοι – λίγοι- που θα τη δουν αρνητικά. Πρόκειται για όλους εκείνους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τη κρίση ως ευκαιρία για να διευρυνθούν οι αντιθέσεις και ταυτόχρονα η δική τους κερδοφορία. Και όλοι εκείνοι – οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι - που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας» είπε και πρόσθεσε: «τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, την συνταγή της χρεοκοπίας. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους. Γιατί δεν πιστεύουμε στις ψευδείς υποσχέσεις των δήθεν ειδικών που μας λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των μισθών. Γιατί ξέρουμε από την θεωρία και την εμπειρία ότι στην πραγματικότητα των αντίθετο συμβαίνει. Ότι η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα».

Η έξοδος στις αγορές και η ΝΔ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έξοδο στις αγορές επισημαίνοντας ότι «η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό. Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει.

Υπάρχει και άλλος δρόμος

«Δείχνουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τον διαβεί» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «γιατί είναι η κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων. Είναι η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των λόγων. Είναι η κυβέρνηση που μπορεί μαζί με τα εκατομμύρια των εργαζόμενων, των ανθρώπων του μόχθου να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή».

Δημοφιλή