6η Μπιενάλε Αθήνας: «ΑΝΤΙ» σε 4 εμβληματικά κτίρια της Σταδίου

6η Μπιενάλε Αθήνας: «ΑΝΤΙ» σε 4 εμβληματικά κτίρια της Σταδίου
Φωτογραφία Sooc
Φωτογραφία Sooc

Σε τέσσερα εμβληματικά κτίρια της Σταδίου άνοιξε στο κοινό η 6η Μπιενάλε της Αθήνας, αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh -συνεργάτη της Μπιενάλε τα τελευταία χρόνια- σε μια διοργάνωση «ΑΝΤΙ», όπως είναι και ο τίτλος της έκτης έκδοσης της.

Έργα από 100 καλλιτεχνικά σχήματα -εκ των οποίων 23 ελληνικά- και καινούργιες παραγωγές, φιλοξενούνται σε χώρους εγκαταλειμένους και ανενεργούς στο κέντρο της πόλης που ταυτίστηκε την τελευταία δεκαετία με την κρίση και την κοινωνική αναταραχή.

Στο άλλοτε λαμπρό ξενοδοχείο «Εσπέρια Παλάς» (Σταδίου 22), στο ιστορικό κτίριο ΤΤΤ- πρώην ΟΤΕ της Σταδίου 15, στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη της Βουλής (δίπλα από την Παλαιά Βουλή) και στο κτίριο του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ( Κολοκοτρώνη 4).

Η 6η Μπιενάλε θέλει να αναστοχαστεί την άφιξη της νέας εποχής μετά από μια δεκαετία κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. «Να επαναδιατυπώσει τους χώρους της καθημερινής μας ζωής, εντός και εκτός της ψηφιακής μας εποχής, γιατί η εναντίωση γίνεται συστατικό στοιχείο του εαυτού μας» λένε οι τρεις επιμελητές της, Poka Yo, Κωστής Σταφυλάκης και Stefanie Hessler.

Στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Εσπέρια, δεσπόζει ένα τεράστιο ρινγκ του μποξ, που δίνει και τον τόνο στο «Αντι-» της διοργάνωσης.

Ο καλιτέχνης Iepe Rubingh, το κατασκεύασε προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες «Chessboxing», ένα υβριδικό άθλημα, που συνδυάζει σκάκι και μποξ, το οποίο ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τα κόμικς του Enki Bilal.

Φωτογραφία Sooc
Φωτογραφία Sooc
Φωτογραφία Sooc
Φωτογραφία Sooc
Φωτογραφία Sooc
Φωτογραφία Sooc
Φωτογραφία Sooc
Φωτογραφία Sooc

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με περφόρμανς, ομιλίες, προβολές.

Σε σημείωμα της η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά αναφέρει μεταξύ άλλων: «Προσδοκούμε οι Μπιενάλε, όπως και τα φεστιβάλ στον κινηματογράφο, να αποτελέσουν κόμβους μιας νέας ανεξάρτητης πολιτικής για τον πολιτισμό, μακριά από πατερναλισμούς και αποκλεισμούς. Προσδοκούμε από την τέχνη να μας κάνει να δούμε τα πράγματα, και τον εαυτό μας ανάμεσά τους, διαφορετικά, εκτός πλαισίου, από οπτικές γωνίες που δεν είχαμε σκεφτεί πριν. Και να μας καλεί να δούμε την ίδια την τέχνη και τις σχέσεις μας μαζί της με τον τρόπο αυτό. Προσδοκούμε να μας δείξει η Μπιενάλε της Αθήνας τη σχέση της με την πόλη. Έχει αναπτύξει οργανικούς δεσμούς μαζί της, ανήκει στα δρώμενά της, ή απλώς φιλοξενείται σ′ ένα χώρο της, όπως θα φιλοξενούνταν σε έναν οποιοδήποτε χώρο; Προσδοκούμε τέλος η Μπιενάλε να ανανεώσει το πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας, να στοχαστεί στο χτες και στο σήμερα, να μην είναι μια κλειστή ετεροτοπία, αλλά να ξαναφέρει την ουτοπία ως ανοιχτή δυνατότητα».

Το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχει επίσης στην διοργάνωση.

Όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Διάρκεια έως τις 9 Δεκεμβρίου 2018.

Δημοφιλή