ΔΙΕΘΝΕΣ
06/06/2019 16:38 EEST | Updated 06/06/2019 16:39 EEST

75 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία – Οι τελετές μνήμης μιας ιστορικής ημέρας

Φωτογραφικά ντοκουμέντα που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ASSOCIATED PRESS

Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας για να τιμήσουν την 75η επέτειο από τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία, την Απόβαση της Νορμανδίας. Ωστόσο, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων ήταν οι Βετεράνοι που συμμετείχαν στην Απόβαση, όλοι άνω των 90 ετών σήμερα. Όλοι τους φόρεσαν τη στολή και τα παράσημά τους και έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις.

Στις 6 Ιουνίου 1944, έγινε η Απόβαση στη Νορμανδία με κωδική ονομασία Operation Overlord, μία επιχείρηση των Συμμάχων στα παράλια της Γαλλίας, ημέρα γνωστή και ως D-Day, προκειμένου να περάσουν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη, απελευθερώνοντας τα κατεχόμενα από τη ναζιστική Γερμανία, εδάφη.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι τίμησαν μαζί σήμερα την 75η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία αποκαλύπτοντας τον θεμέλιο λίθο του μελλοντικού μνημείου που θα ανεγερθεί προς τιμήν των Βρετανών στρατιωτικών στο Βερ-σιρ-Μερ (διαμέρισμα Καλβαντός).

Στην τελετή αυτή έκανε την τελευταία επίσημη εμφάνισή της στο εξωτερικό η Τερέζα Μέι, η οποία θα παραιτηθεί επισήμως αύριο, Παρασκευή, από τα πρωθυπουργικά καθήκοντά της, αφού απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πλέον αναβληθεί για τις 31 Οκτωβρίου.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Εμμανουέλ Μακρόν της εξέφρασε «όλη τη φιλία (του)»: «ήταν ευχαρίστηση να δουλεύω και να δρω με εμπιστοσύνη δίπλα σας». «Οι ηγέτες παρέρχονται, όμως η δουλειά που φέρνουν σε πέρας παραμένει», πρόσθεσε.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Μακρόν επανέλαβε τη σταθερότητα «των ιδιαίτερων δεσμών» ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την προοπτική του Brexit.

ASSOCIATED PRESS

«Ό,τι και να συμβεί, θα είμαστε πάντα δίπλα-δίπλα επειδή το πεπρωμένο μας είναι κοινό», δήλωσε.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, «οι συζητήσεις του σήμερα δεν αφαιρούν τίποτε, το αντίθετο, από τη δύναμη της ιστορίας που μοιραζόμαστε και το κοινό μας μέλλον».

Associated Press

“Πριν από ακριβώς 75 χρόνια, σε αυτές τις ακτές, σε αυτά τα απότομα βράχια, 10.000 άνδρες έχυσαν το αίμα τους και χιλιάδες θυσίασαν τη ζωή τους για τα αδέλφια τους, τη χώρα τους και για την επιβίωση της ελευθερίας” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη νορμανδική κοινότητα Κολβίλ – σιρ – Μερ, όπου πήρε μέρος σε τελετή με τον Γάλλο ομόλογό του.

Pascal Rossignol / Reuters
POOL New / Reuters
ASSOCIATED PRESS
POOL New / Reuters
ASSOCIATED PRESS
POOL New / Reuters
Getty Editorial
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
POOL New / Reuters
ASSOCIATED PRESS
PA Wire/PA Images
PA Ready News UK